0651. Laugenbrezel- louhované preclíky (Německo) Venda1


foto: buchtinda
louhované precliky

Autor: Venda1
   Hodnocení: 34%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
250 ml vlažné vody
1 lžička cukru
2 lžičky soli
50 g másla nebo margarínu (Rama apod.)
500 g pšeničné mouky (pšeničná hrubá krupice nebo pšeničná polohrubá světlá může být i chlebová pšeničná)
1 kostka čerstvého droždí nebo 4 lžičky sušeného droždí

Na louhování (nemusí se louhovat, ale louhováním vznikne krásná hladká kůrka kaštanové barvy, tak jak to znáte z Oktoberfest):
30 g Natriumhydroxid (NaOH)potravinářský - dostaneme v lékárně
1000 ml vody
smícháním vznikne 3%louhový roztok


Nastavení pekárny: Program Těsto


Postup:
Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na cca 12 dílů.
V rukou vyválíme cca 50 cm váleček, uprostřed by měl být trochu tlustší. Dáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a zavineme do formy preclíku.

Louhování:
Nejlépe s latexovymi rukavicemi, z louhu ruce neupadnou, ale máte-li malé ranky na prstech, docela to pálí. Pozor, při kontaktu s očima dobře vymýt vodou!!!!
Preclíky ponoříme na cca na 1/2 minuty do louhu a položíme na plech. Ostrým nožem nařízneme po délce, tím vznikne při pečení rovná puklina s krásně bílým těstem uvnitř. Posypeme hrubou solí lze i kmínem a necháme chvíli nakynout. Pečeme při cca 200°C / 15 - 20 minut.
Na fotkách mám preclíky nelouhované, neb mi děti pomáhají u pečení a s nimi si louh netroufám.
Část mašlovaná vejcem a část vodou.
Tyto preclíky jsou výborné k sýru, nebo Weißwurst (Bavorsko) (dostanou se např. v Makru) nebo jen tak k televizi...

Ještě k louhování:
Preclíky se namočí krátce v natronovém louhu (NaOH)- (E524), to znamená ve studeném roztoku hydroxidu sodného (3-max 5% NaOH ve vodě, pH hodnota 13-14), a tím dostane pečivo pečením typické hnědé zbarvení a charakteristickou "mýdlovou" chuť. Působením tepla reaguje NaOH na povrchu pečiva s kysličníkem uhličitým (CO2) ze vzduchu a vznikne Natron- bikarbonát sodný- (neboli česky jedlá soda).
To je sůl, která již není nebezpečná.
NaOH+ CO2 -> NaHCO3.

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře





foto: buchtinda
louhované rohlíčky

foto: jitkazal
651.louhované preclíky

foto: chladam
Preclíky 0651

Názory čtenářů

petr 10.2. 18:28  

Svět se zbláznil. Louhovat pečivo. Lidi-čtěte etikety na potravinách, běžně takhle louhují i obyčejné slané tyčinky-údajně jako regulátor kyselosti. Myslím že zbytečně. Pravda-hydroxid sodný s oxidem uhličitým opravdu zreaguje v neškodnou obyčejnou jedlou sodu. Jenže !!! pekaři občas používají roztok hydroxidu sodného s vodou v koncentraci 0,3 - 0,5% a tahle dáma dává koncentraci 3 %. To je už desetinásobek. Trošku přehnané,asi madam někde blbě přečetla informaci.O dost lehčí život měly naše báby když pomazaly koláče medem rozpuštěným v trošce vody. Kdo neměl med, svařil na husto pár lžic cukru s vodou a třeba kouskem vanilky-a fungovalo to stejně.

Jurys 12.11. 18:59  

A co takhle potřít medem ? Cukr jak známo karamelizuje a barví se do hněda :-)

iveta.jarova@seznam. 16.8. 22:53  

ahoj lidi, tak nějak jsem v šoku, že se preclíky louhují v louhu, i když z názvu je to jasné, že ?
tedy vyzkouším neboť nám také moc chutnájí, ale ještě se chci zeptat na 2 otázky a to - jak je to s kynutím těsta a pak vytvarovaných preclíků
- a co ze zbývající tekutinou, dá se uskladnit a použít příště
děkuji Iveta*

mimichen 20.4. 13:33  

to katka 16.7. 23:52 v žádným případě nesmíte louh vařit: když nasypete práškový louh do studené vody tak se vám běhěm několika sekund ohřeje až na 50 stupňů (podle toho v jaké nádobě to máte)takže na litr vody postačí 25-30g louhu - 2,5 - 3 procentní roztok. K sehnání v lékárně /v čechách asi na obědnání/ s tím, že potřebujete natriumhydroxid s poznámkou, že budete péct preclíky. mohou vám ho v té lékárně i rovnou namíchat na 3 procentní roztok což je pak jednodušší pro vás pokud se bojíte to namíchat sama. přeji spoustu úspěchů

Mata 4.9. 18:39  

Místo v louhu zkuste louhovat v sodě bikarboně. Je to podobné

Anndy 17.7. 19:24  

katka - nee, ten se pak "vypeče"

katka 16.7. 23:52  

Vim,ze je to hloupa otazka,ale o tomhle jsem nikdy neslysela.Ten louh se musi povarit,ze? Ja jenom aby me nedetonovala kuchyn.Diky

Anndy 2.11. 16:44  

Bob - jj jsou vynikající! Jak rohlíky, tak preclíky a přiznám se, kupuju je. Louhovat se fakt neodvažuju :-))

Bob 2.11. 16:31  

Nedavno jsem "objevil", ze louhovane precliky se prodavaji v Kauflandu. Vyzkousejte.

Marcelinda 24.9. 8:16  

Preclíky milujeme :-). Přes lékárnu jsem sehnala NaOH a o víkendu jdu na to. Už se těším.

chladam 25.7. 13:14  

Skvělý rcpt, příště těsto rozdělím na víc dílů aby preclíky byly tenčí, jen s tím louhováním jsem si nebyla jistá, nemám čistý NaOH, tak snad někdy jindy :-))

Barca 22.11. 7:00  

Testo je vybrone, moc jsme si posmakli. Jen bych je priste pekla vic zprudka, aby byla kurka co nejtenci. Super recept, diky.

buchtinda 8.11. 19:14  

Ahojky všem, já se taky ptala v lékarně a koukali dost divně. Tak jsem na netu hledala, k čemu se používá takovej ten normální louh, co se sype do odpadu. A je to jedno a to samý. Takže jestli je u vás v okolí taková ta "pultová" drogerie, tam by ho mohli mít. Nebojte, zkoušela jsem a ještě jsme tu :-).

Venda1 7.11. 11:56  

Yvik: napsala jsem ti uz vzkaz, jen dodatek i pro ostatni: ja ho tu v lekarne kupuji, v nekterych se to tu musi objednat. Kdyz jim ukazes chemicky nazev Na OH, meli by vedet a objednat. Dodavam k tomu vzdy jen ustni vysvetleni, ze to mam na potravinarske pouziti, takze aby to bylo NaOH ciste. Samozrejme na tebe mozna poprve vyvali oci, ze je to louh a na konzumaci neni urceny. Kdyz ale dodas, ze se to bude tepelne zpracovavat, to zn. chemicka reakce na sul, je z toho pak obycejna jedla soda. Pozor, jedlou sodu ale nekupuj, v te to nefunguje...
Kdyz louh sezenes, i pouzity zbytek muzes nalit pres jemne sito zase zpet do lahve a pouzit priste... Hodne zdaru! ;-)

Svetluska78 7.11. 11:33  

Yvik zkus se poptat ve vinařských potřebách - tam by ho taky mohli mít

Anonym 6.11. 21:30  

Dnes jsem byla v lékárně a bylo mi řečeno, že potravinářský louh vůbec neznají a normální vůbec neprodávají, tak by mě zajímalo, kde bych ho ještě mohla sehnat. Prosím o radu. Děkuji.
Na preclíky se už moc těším, je to pro nás moc velká mňamka.

buchtinda 27.10. 16:38  

Moc děkuji za tento recept. Postup jak louhovat pečivo jsem dosud nikde nenašla. A přitom je to taková mňamka. Teď jen sehnat ten louh :-)

jitkazal 24.9. 22:07  

Super.Preclíky miluju.Sestra mi je vozí z Německa. Tak vyzkouším tyto, ať nemusím čekat.

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.