0645. celožitný chléb alá Moskva od Svetluska78


foto: Svetluska78
Celožitný chléb alá moskva

Autor: Svetluska78
   Hodnocení: 51%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
200 ml silné melty
400 g hustého žitného kvasu (recept č. 98 nebo č. 627)
200 g žitné chlebové mouky
300 g žitné celozrnné mouky
1 lžička Sladovitu
1 lžíce sušené syrovátky
2 g kmínu
16 g soli
0,3 g xantanové gumy
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí


Nastavení pekárny: Program Těsto pak Pečení


Postup:
Každý máme kvásek jiný, a proto si musíme hustotu těsta sami během hnětení ohlídat!
Po ukončení programu Těsto necháme chléb kynout v uzavřené, vypnuté pekárně. Až když je dostatečně nakynutý, spustíme program Pečení.

Můžeme také zvolit program Těsto a nechat kynout v chlebíčkové formě, do které dáme pečící papír a dobře propracované, uhlazené těsto necháme dostatečně nakynout. Pečeme v hodně předehřáté troubě prvních 15 minut při 220°C (s hrnkem horké vody v troubě), dalších cca 20 minut při 200°C (už bez hrnku). Když je chleba už dost tmavý, přikryjeme alobalem a dopékáme.

Poznámka:
Já jsem ho dělala na program Těsto a pak jsem s ním šupla do trouby, ale je fakt, že tvar neudrží takže se musí péct jen ve formě.
Takže doporučuji buď dát do formy na chlebíček a upéct v troubě nebo program Celozrnný v pekárně.

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře





foto: zajoch
645 - celožitný chléb a lá Moskva od Svetluska78

foto: hekute
645- Chléb Moskva od Světlušky

foto: hekute
645- celožitný - Moskva od Světlušky

foto: hekute
645 - chléb moskva od Světlušky - zas a znova

foto: Somali
Chléb Moskva od Somali

foto: aja-andrejka
moje málem obrečená snídaně č.645

foto: aja-andrejka
č.645 moskevský

foto: hekute
645 - Moskva od Světlušky

foto: Kátˇa
celožitný chléb alá Moskva od Světluška č.645

foto: Ivkalbc
645. moskva od Svetluska78

foto: koplik
645 celožitný

foto: hekute
645 - Moskva od Světlušky

foto: tissue
celožitný chléb alá Moskva č. 0645

foto: budulinka2
645.Celožitný chléb alá Moskva od Svetluska78

foto: hekute
645 - Moskva od Světlušky

foto: hekute
645 - Moskva od Světlušky

foto: Hanka+Lucka_8/04+Anežka_6
645. celožitný chléb ala Moskva od Světluška78

foto: Kytice
0645. celožitný chléb alá Moskva od Svetluska78

Názory čtenářů

Ahasfer 14.2. 19:27  

Dobrý den, jak dloho se má chleba celkem péct? Jen těch cca 35 min, nebo déle? Asi hloupý dotaz, ale s chlebem tohoto typu nemám zatím zkušenost. Předem děkuji za odpověď. Barbora

hekute 8.2. 17:46  

Jasně - těsto je velmi mazlavé - to je prostě žitná mouka- a tak se mu musí pomáhat v pekárně - i pak - případně z pekárenské formy - do formy chlebíčkové...Mám ho radši upečený v klasické troubě- ve formě na biskupský chlebíček.Recept je naprosto skvělý a chuť totožná s tím kupovaným - tehdy- za " totáče"...Vždy jsem ho měla a mám ráda..

budulinka2 16.11. 13:32  

Moc dobrý chleba, děkuji Světlušce za recept. Jen jsem měla trochu problém s mícháním. I když jsem použila vyšší háky, musela jsem těstu ještě pomáhat. Ale vykynulo krásně, ve formě jsem nechala kynout ješrě hodinu.

aiduska 25.5. 8:39  

ahojky,taky sem včera pekla tento chlebík,je moc dobrý,akorát sem měla problém s těstem,nechtělo se v pekárně převalovat,udělal se bochan,který se nehýbal,jen se to uvnitř hnětlo,tak sem tomu musela pomáhat ,aby se to dobře prohnětlo,ale jinak je výborný

hekute 29.9. 10:12  

Leniška- - těsto je v pořádku tak jak je- tím, že je jen z žitné mouky tak je mazlavé a já jsem si do moji pekárny Ety - Dellicy - koupila dva vyšší háky než byly v příslušenství - které si s tím těstem pak lépe poradily

Leniška 30.1. 9:02  

Tenhle chlebík jsem pekla už dvakrát a chuťově je myslím výborný (aspoň tvrdili ti, kterým jsem to pekla) Ale... těsto je docela husté, že ho moje pekárna (Tesco BSM1) nevymíchá. Musím ho vyklopit, ručně zpracovat a pak vrátit do formy na kynutí. Kvásek přitom nemám nějak moc hustý, tak jsem se chtěla zeptat, jestli ta hustota těsta je u moskvy normální (a mám jen slabou pekárnu) nebo jestli mám přidat tekutiny a nezmrším si tím chleba... Díky

Somali 2.1. 9:54  

Včera jsem ho upekla, dle muže nemá chybu (já ho nikdy předtím nejedla, tak nedokážu posoudit). Taky jsem místo Sladovitu dala med a xanthanovou gumu jsme vynechala.

hekute 27.8. 9:54  

Já jsem chlebík nechala ve formě kynout přes noc, myslím, že to pro něj bylo lepší, jen pro příště použiji radši čerstv.droždí, měla zbyteček sušeného ,který jsem chtěla spotřebovat.Taky místo sladovitu jsem dala med.Ale je to fakt supr chléb " moskevský " jak ho známe...dělá se ještě vůbec ?

Svetluska78 26.8. 12:13  

sarlote: místo sladovitu můžeš dát třeba med nebo i cukr, xantanovou gumu klidně vynechej a syrovátku by to sice chtělo, ale jestli ji doma nemáš tak ji holt vynechej

sarlote 26.8. 11:16  

Nemám ten sladovit, čím to nahradit, ještě sušenou syrovátku a tu gumu?

hekute 26.8. 10:36  

Já jsem dnes pekla tento chléb...je výborný...Taky jsem meltu nahradila kávou CARo .. a tu xantanovou gumu jsem také neměla...Droždí jsem použila sušené.Kynul přes noc v chleb.formě, a pekla jsem ho v troubě .Je vskutku vynikající..

zajoch 26.6. 23:10  

Místo klasické melty jsem dala instantní kávovinový nápoj CARO - 3 vrchovaté lžičky na 0,2 l vody. Gumu jsem neměla, tak tam nebyla. Těsto výborně kyne. Z vykynutého jsem udělala váleček, dala dokynout do chlebíčkové formy vyložené pečícím papírem a upekla jako klasický chleba v troubě. Je vláčný, chuti klasické "Moskvy". Vlastně ještě lepší!!!!

Anndy 10.3. 20:25  

Kačka - najdeš ho pod č.98

Kačka 10.3. 18:32  

prosím poraďte, jak se dělá žitný kvas, nebo kde se dá sehnat. díky

Venda1 15.12. 1:36  

Delala jsem bez xantanove gumy, chutnal vynikajicne, jak prava Moskva. Pecu v pekarne, ma to i tvar jak Moskva.

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.