0633. kořenový chléb od Svetluska78


foto: Svetluska78
Kořenový chléb - řez

Autor: Svetluska78
   Hodnocení: 100%  


Suroviny:
250 g hustšího kvasu (recept č. 98 nebo č. 627)
150 ml vody
1 lžíce oleje
1 lžíce sušené syrovátky
300 g polohrubé mouky
50 g žitné chlebové mouky
1 lžička Sladovitu
1 lžička soli
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí


Nastavení pekárny: Program Těsto


Postup:
Po vykynutí těstem bouchneme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat) a vytvarujeme stejně jako bagetu (popis např. u receptu č. 611) a následně zkroutíme do spirály.
Necháme ještě 30 - 40 minut kynout na plechu s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem, kde ho průběžně rosíme.
Pečeme cca 35 - 40 minut, prvních 10 minut při teplotě 250°C, poté snížíme na 210°C.

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře





foto: pipicjukova
633 kořen

foto: pipicjukova
633 kořen

foto: Svetluska78
633. kořenový chléb

foto: ojunka
633. kořenový chléb od Svetluska78

foto: GeorgiaG
Kořenový chléb od Světlušky recept 0633

foto: ojunka
633. kořenový na řezu

foto: vovec
č.633 kořenový chléb od Svetluska78

foto: Ivkalbc
633. kořenový chléb od Svetluska78

foto: Ivča69
č.633 - Kořenový chléb

foto: pečinka
633.Kořenový chléb

foto: irena114
.č0633.kořenový chléb

foto: avaya
633. kořenový

foto: ojunka
633. kořenový jako bagety

foto: veverkaAnicka
633. Kořenový chléb

foto: budulinka2
633. Kořenový chleba od Svetluska78

foto: haicle
0633 Kořenový chléb

foto: Malenkap
633. kořenový chléb

Názory čtenářů

finetta 11.11. 8:41  

tak jsem pekla a myslím, že už péct nebudu. doma moc nechutnal

budulinka2 23.3. 14:35  

Dnes jsem ho opět pekla po dlouhé době. Tentokrát suroviny akorát, nebusela jsem podsypávat vůbec.
Výborný,

Janažu 8.9. 10:00  

Nejdřív jsem se snašila umotat kořen, ale při kynutí mi škaredě popraskal, tak jsem ho znova zpracovala a dala do ošatky. Při pečení opět praskl. Chuť docela ujde - připadne mi jako bílý chléb (přesto že je tam tolik kvásku). Jako změna ho beru, ale často ho dělat nebudu.

FIS 7.9. 15:23  

Chléb jsem pekla,ale nepovedl se. Mám pokaženou troubu,tak jsem ho dělala v pekárně na program těsto a pak kynul ještě 2 hodiny. Kvásek mám dobrý,dala jsem raději i kvasnice,těsto bylo tuhé ,ale chléb byl hutný,bez porů.Cuťově se pevedl,ale to ostatní!! Nevím kde jsem udělala chybu.

Eliann 4.9. 15:18  

Robila som ho dnes, vyzerá super, akurát som namiesto vody dala kefír (nemala som sušenú srvátku) a namiesto Sladovitu (tiež nemám)trstinový cukor

Anonym 3.9. 17:44  

Je výbornej, dělal jsem přesně dle receptu jen místo sladovitu jsem dal melasu a je senzační.

handula 2.9. 21:47  

Tak jsem ho dnes zkusila, je dobrý, ale příště víc osolím a musela jsem dosypávat dost mouky

zajoch 16.8. 9:53  

Včera jsem se dopracovala i k tomuto chlebíku a musím potvrdit, že je skvělý. Okamžitě byl schválen(doslova sežrán) a zařazen do stálého repertoáru. Jen délku pečení a teplotu jsem upravila podle svého - 10 min na 210 st. a dopéct na 180 st. cca 20 min.

GeorgiaG 26.7. 14:59  

Dnes jsem ho pekla poprvé, přisypávala jsem asi 3 lžíce mouky. Péct ho budu určitě znovu, manželovi moc chutná, jen ho budu asi péct na trochu nižší teplotu - pekla jsem ho celkem 30minut a byl dost tmavý.

pipicjukova 7.7. 16:24  

náš nejoblíbenější chléb,děkuji

Svetluska78 6.7. 21:47  

FIS: určitě ano

FIS 6.7. 21:29  

Mohla bych místo sušené syrovátky a vody dát normální syrovátku??? Díky!

Zetulina 3.7. 11:13  

Je to mňam chleba doma má uspěch je na prvním místě musím ho dělat z 1 1/2 dávky a stejně se sní k večeři přidávám do nej smaženou cibulku a je úplně stejný jako chléb kořenový z krámu jen o dost chutnější a levnější :-D u nás v Lídlu ho mají za 26,-

evina26 14.2. 19:16  

Vynikající, a to jsem neměla Sladovit(nahradila medem). Sladovit dokoupím a recept zařadím do pečícího repertoáru. Pekla jsem 30 minut v elektrické troubě.

Iivetata 31.1. 17:54  

Dnes jsem dělala a povedl se je super.

pipicjukova 30.1. 13:48  

tak jsem ho zadělala,dosypávala jsem mouku,ale i přes to když jsem vyklopila na vál bylo těsto mazlavé a nedalo se s ním pracovat.Dosypala jsem ještě mouku a nějak vytvarovala!dám vědět jak to dopadlo.

pipicjukova 21.1. 21:41  

tak jsem nucena ten kvásek udělat,dnes jsem našla tento chleba a neodolám jen se juknu po těch dalších dvou ingrediencích,snad pořídím.

budulinka2 8.11. 10:56  

Můžu doporučit, je moc dobrý. Měla jsem asi řidší kvásek, tak jsem přisypala 2 PL mouky, ale jinak O.K.

Anndy 4.11. 17:40  

Zuzka - kvásek je uložen na našich stránkách pod č.98. Sušený kvásek nevím, nemá takovou sílu. Sladovit lz zaměnit za med, dejme tomu i za cukr. Syrovátku vynechat, ale pak už to nebude tenhle recept:-)

Zuzka 4.11. 15:20  

250g hustšího kvasu
1 lžíce sušené syrovátky
1 lžička sladovitu

Recept se mi moc líbí, ale bohužel si neumím poradit těmilo položkami v receptu. Jak a z ceho se dělá kvas. Sušená syrovátka, může se použít i sušený kvásek? a sladovit, to neznám vůbec.
Asi to vypadá, že bych se na ten recept měla vykašlat, ale kořenový chleba mám tááák ráda, že mi to nedá. Díky za rady už předem:-)

osma 4.9. 15:26  

Urcite vyskusam,potom dam vediet,ale vyzera super.

Blka 30.8. 13:42  

Tak toto je zatím nejlepší chleba, který jsem jedla. Má nádherně křupavou kůrku. VYNIKAJÍCÍ !!!

Reiki 26.7. 15:08  

Chlebík výborné chuti!!!!Pekla jsem v HVT 15min.na 180 a dopékala 20min při 15O.Krásně propečený, křupavá kůrka.

vaha 14.7. 20:50  

Naprosto fantastický chlebíček.

Janík 8.7. 18:45  

Kořenový chléb,(jinak švédský) jsem si na stará kolena zamiloval a přestože je poněkud dražší ,kupuji nemajíc vl.pekárnu jen tento.Nejlepší je úplně čerstvý,teplý a křehce křupavý.S máslem,nikoliv těmi různými kunerolyProstě je to žrádýlko nadváha nenadváha.

Venda1 15.12. 1:10  

Chutnal vyborne. Na horkovzdusnou troubu bych pekla mozna trochu mirneji, nebo vic rosila. Deti z nej byly nadseny.

D.a.n.k.a. 25.8. 17:47  

Skvělý recept,moc výborný chléb.Pekla jsem v troubě,příště nebudu péct tak dlouho,mám horkovzdušnou troubu a myslím,že by stačilo jen 30 min. Dělala jsem ho z dávky a půl/mám Etu Harmony/ a udělala jsem z této dávky 2 kusy. Příště zkusím péct v pekárně.

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.