Dáma.cz |Trendy|Láska a vztahy|Zdraví|Celebrity|ABC Zahrady a Bydlení|Hubnutí|Astrologie|Diskuse|Poradny|Foto|Blogy |Hry|bazárek
Autor: SHana
Hodnocení: 97%
Suroviny:
160 ml mléka
70 g sádla
70 g másla
30 g cukru
5 žloutků
2 lžičky rumu
špetka soli
560 g hladké mouky
25 g čerstvého nebo 2,5 lžičky sušeného droždí
na pomašlování:
trochu rumu a rozpuštěného másla
na obalení:
moučkový cukr a skořice
Nastavení pekárny: Program Těsto
Postup:
Hustota těsta by měla být jako na vánočku, tzn. husté, tuhé těsto.
Po vykynutí vyndáme těsto na vál a několikrát s ním bouchneme, aby vyšel vzduch, pak jej rozdělíme na asi 22 dílů, které ještě necháme chvíli kynout.
Z každého bochánku (ještě ho v ruce několikrát zmáčkneme) vyválíme váleček téměř motouz, asi jako malíček silný. Pak pozorně namotáme zhruba na tři závity na malé trubičky na kremrole, naskládáme kousek od sebe na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme chvilenku kynout. Pak pomašlujeme rozšlehaným vejcem a obalíme v sekaných ořechách nebo mandlích.
Dáme péct do vyhřáté trouby, pečeme při 180°C / cca 15 minut.
Za tepla pomašlujeme rozehřátým máslem, do kterého jsme přidali trochu rumu, sundáme z tvořítek a obalujeme v cukru se skořicí.
Pokud nemáme trubičky, použijeme pivní lahve nebo přesnídávkové skleničky. Přiblížíme se tak velikosti pravých trdelníků.
Trdelníčky se dají prý i na zahradních grilech na dřevěné uhlí ogrilovat.
Peprmintka 18.12. 1:36
Už jsem je pekla aspoň 10x a zatím to je nejlepší recept na trdelníky z těch co jsem zkoušela.Pekla jsem větší množství i na farní den a hned zmizely.
DAGMAR 25.2. 12:08
Recept nedoporučuji. Velmi jsem se u něj zapotila. Už jen rozdělit těsto na 22 dílů, to chce nejen pekařku, ale i matematičku!Nemám trubičky, takže jsem těsto motala na lahve, ale bohužel je tak mastné, že z lahví sjíždí, o pomašlování vůbec nemůže být řeč, při něm těsto úplně sjelo. Aspoň jeden jsem se pokusila obalit v ořechách, ty ale při potírání máslem po upečení opadaly. Toto pečení bylo pro mne opravdu nepříjemné
zulan 30.6. 10:53
Upekla jse a nemají chybu.Výborné-doporučuji!
schwarzka 7.4. 19:06
Ahojky,nevím jak tyto,určitě budou vynikající.Druhý den jsme zkoušeli jen trdelníky z pouti.Ty se musejí ohřát a jsou vynikající
Helili 2.3. 20:39
Dotázek:jsou stejně dobré i druhý den pokud tedy zůstanou????
mindas 24.2. 17:18
skusím,zamlouvá se mi to
lenulinka_m 12.2. 16:24
Taky jsem pekla na pivních lahvích. Chuťově jsou naprosto výborné... Doporučuju nešetřit rumem...:-)
Venda1 15.12. 1:06
Chutnaji vyborne. Motam je na lahve od piva (vymyte a bez nalepek), jde to vyborne. Z 1 davky jsou 4 trdelniky. V troube pect na lezato, jinak testo "sjede".