0617. kváskový pšenično-žitný chléb od Svetluska78 - celokváskový


foto: Svetluska78
617.Kváskový žitno-pšeničný chléb - řez

Autor: Svetluska78
   Hodnocení: 100%  


Suroviny:
500 g hustšího kvásku 3. stupně
550 g pšeničné hladké mouky
100 ml podmáslí
100 ml vody
15 g soli
kmín


Nastavení pekárny: Program Těsto


Postup:
3. stupňový kvas a jak ho připravit najdeme pod receptem č. 6
Každý máme kvásek jiný, a proto si musíme hustotu těsta sami během hnětení ohlídat!

Jak na ošatkový chléb / klik


Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře





foto: emča
Chleba č.617

foto: emča
č.617

foto: StreLenka
0617 Kváskový pšenično-žitný chleba

foto: Anya
celokváskový chleba č.617 + šátečky makový z těsta č.82

foto: minja
0617.kváskový pšenično-žitný chléb od Svetluska78 - celokváskový

foto: svabe
617 kváskový od světlušky a 1520 vláčná briožka od jehličky

foto: kolobezka1.
617. Kváskový pšenično-žitný podle Světlušky

foto: svabe
617 kváskový od světluška

foto: HanaR
chleba 0617

foto: jitulena
celokváskový chléb č. 617

foto: jitulena
dnešní pečení - 617. celokváskový

foto: Lida008
celokváskový od Světluška č.617

foto: jmarek
Chléb s jogurtem - rozkrojený

foto: Andulka
0617-celokváskový-pšenično-žitný od Svetuska78

foto: budulinka2
617. Celokváskový od Světlušky

foto: svabe
0617 kváskový od světlušky

foto: alikvap
617 Kváskový pšeničnožitný chléb od Svetluska78

foto: ovčí.babička
kváskový 617

foto: LuckyL
617 Pšenično-žitný kváskový od Svetlušky

foto: svabe
617 kváskový pšenično-žitný od světluška

foto: ojunka
617.kváskový od Svetluska78

foto: LuckyL
617 chlieb kváskový pšeničnožitný od Svetlušky

foto: alikvap
617 Kváskový pšeničnožitný chléb od Svetluska

foto: Tallu
0617.kváskový pšenično-žitný chléb od Svetluska78

Názory čtenářů

Lubošák 28.4. 16:21  

Výborný chleba. Můj postup je tento: Asi 150g pšeničné mouky nahradím špaldovou, když nemám tak žitnou chlebovou. Po přidání všech surovin + lžíce oleje, nastavím program těsto a zapnu. Těsto si trochu pohlídám, nemělo by se moc lepit a přidám semínka. Po ukončení hnětení vytáhnu hák, těsto mokrou rukou v nádobě upravím, uhladím a nechám dojít program. Těsto nechám v pekárně ještě 3-4 hodiny. Za tu dobu krásně vykyne. Zapnu pečení. Možná, že se bude můj postup někomu hodit.:-) Malá poznámka, do chleba dávám kefírové mléko. Pekárna Kenwood 250.

Alena 2.12. 6:24  

musí být podmáslí nebo můžu dát kefír? Díky,

Narejka 3.8. 15:27  

Zkoušeli jste někdo toto těsto nějakým způsobem zamrazit a upéct později? někde jsem četla že pokud těsto chci dám zamrazit, tak ještě před kynutím. Jen smíchám ingredience a hodím do mrazáku a když chci péct tak dát na 12 hodin do chladničky a ono to znovu vykyne (moc se mi to nezdá..) Máte někdo zkušenosti?

Hana 3.3. 19:38  

Tak já už také rok peču kváskový chléb, kvůli tomu jsem si koupila pekárnu ETA Duplica Vital, jediná na trhu (možná už existují i jiné), kde se dá vyrobit bez problému 100% dobrý kvásek. Nyní na těsto používám chlebovou mouku pšeničnou, hladkou mouku, špaldovou mouku, trochu žitné celozrnné, 1 uvařený nastrouhaný brambor, přidávám trochu oleje, kmín sůl, kvásek a vodu podle potřeby. Chleba peču stále,jestli jsme kupovali za rok 3x a teprve nyní mohu říci, že se mi daří upéct chleba (vše dělám v pekárně) chuťově srovnatelný s dobrým kupovaným chlebem, ale s tím rozdílem, že chleba i pátý den nejeví známky počínající plísně a to uchovávám v mikroténovém sáčku. Déle jsme ho něměli, protože se zkonzumoval. Pečení chleba se mi stalo vášní, protože milí pisatelé, co chleba to originál. A i když dávám nyní stále stejný poměr surovin, není vždy stejný, ale je vždy výborný. Pečení zdar.

babucha 14.7. 20:16  

Můj první celokváskový chléb a dopadl na výbornou.Schválně jsem zkusila,jak dlouho se dá jíst a 5 dní to vydržel úplně v pohodě a bez penicilinu.Sice mi trochu popraskal a jakoby ujel vršek,ale přesto byl velice chutný poctivý chléb.Už si ho zapisuji do mé domácí oblíbené kuchařky.Díky za recept

HanaR 26.4. 14:38  

Dnes jsem chlebík vyzkoušela, byla to má premiéra na celokváskový. S těstem se dobře pracovalo, kynul mi cca 5hodin a je výborný!!!! Pekla jsem v římském hrnci.

kakas 2.2. 13:38  

Peču podruhé,protože chuťově strašně výborný chlebíček.Zase zkouším jiný způsob pečení:)

kakas 31.1. 17:38  

Tak dnes poprvé peču tento chléb,zatím je ještě v troubě,takže chuťově nevím,ale v průběhu pečení mi prasknul?!Nevím proč?Vysoká teplota?Jaká je počáteční teplota pečení u horkovzdušné trouby?děkuji Klára

Anndy 9.11. 9:19  

marcelkas - pokud nemáš kvásek, vyber si raději jiný chleba, musela bys hodně hlídat těsto, vychytat poměr mouky a tekutiny.
S kváskem je sice práce, je to delší proces, ale opravdu to stojí za to! Chléb je lepší, trvanlivější.

marcelkas 9.11. 9:05  

a dá se ten chlebík upéci i bez toho kvásku, normálně z kvasnic? Přijde mi to dost složité dělat několik dní až týdnů kvásek na chlebík :-). Marci

svabe 12.10. 18:14  

moc dobrý chleba,dělala jsem ho odpoledne a dala asi na 3 hod,kynout do lednice,příště ho nechám přez noc,fakt lepší chleba jsem neměla díky

LuckyL 12.10. 8:20  

Výborný chlebík. Chce viac času - ja som to riešila tak, že som cesto dala umiešať večer, resp. v noci - do ošatky som dávala cesto o polnoci, zakryla som potravinárskou fóliou a dala do chladničky. Ráno som vybrala asi o šiestej, nechala v kuchyni zohriať a dokysnúť asi 2,5 hod a potom som upiekla. Keďže moja banda vstáva cez víkend dosť neskoro, mali ho akurát teplý a chrumkavý k sobotným raňajkám :-).

Anonym 25.9. 19:15  

Moooc dobrej chlebík. Měl jsem obavy, kynul 6 hodin, ale výsledek stojí za to. Dobrota.

pruziry 17.6. 11:20  

Chtela bych jeste napsat svuj pracovni postup pro ty co jako ja nevlastni domaci pekarnu a trochu tapou jak na to, snad to nekomu pomuze.

Vsechny prisady smicham dohromady a vypracuji kouli hladkeho testa. Testo by melo byt elasticke a nemelo by se skoro vubec lepit na ruce (lehka prilnavost je v poradku). Kouli testa dam do misy, strcim do igelitove tasky a soupnu do tepla asi 30 st. C. Pockam az testo zhruba zdvojnasobi svuj objem (asi za 3 hodiny) a znovu ho opatrne jakymsi stlacovanim do stredu zformuji do koule. Dam do osatky a necham znovu v teple kynout. Testo zase zhruba zdvojnasobi objem (po cca 5-6 hodinach, casy jsou jen orientacni, testo se pokazde chova jinak). Vyklopim na plech a strcim do trouby predehrate na 250 st. Chleb potru vodou, do trouby dam plechacek s horkou vodou a na dno trouby vyleji take vodu aby tam bylo co nejvice pary. Pecu 15 min a jeste 2x potru vodou a vyrabim paru. Pak troubu zmirnim na 200, vyndam plechacek a uz nepotiram a pecu 30 min. Na poslednich asi 10 - 15 min znovu zvysim na 250 st. podle toho jak chci mit tmavou kurku.

Vim, ze to co jsem napsala neni zadny objev, ale treba to nekomu usetri praci a nebude muset tak jako ja metodou pokus omyl ladit postup jak na to.

pruziry 17.6. 11:05  

Anndy - diky za odpoved. Me prave prislo lito cele to krasne nakynute testo "splacnout". Bala jsem se, ze znovu nenakyne. Zkusila jsem a vsechno fungovalo perfektne.

Svetluska78 - diky za recept. Je zdaleka nejlepsi z tech co jsem zatim vyzkousela. Zpocatku jsem mela neduveru, z toho duvodu, ze se do testa nedava zadna "sucha" zitna mouka. Na jinych strankach jsem se docetla, ze zitne mouky by melo byt max. 50% ve forme kvasku. Nakonec jsem recept vyzkousela a je vyborny.

Anndy 2.6. 16:59  

pruziry - ano, těsto z pekárny kyne 2x a je to naopak lepší! Kterékoliv kynuté těsto v pekárně vykyne, pak se musí dobře propracovat, aby z něj vyšel všechen vzduch, vytvarovat a nechat opět kynout. V ruce se těsto zadělá a nechá na teple vykynout. Jak na chléb, tvarování, glazování, pečení a pod. najdeš zde vlevo nahoře v sekci RADY

pruziry 2.6. 16:50  

Mam dotaz. To nejdrive nechate to testo kynout v pekarne a pak ho znovu vytvarujete date do osatky a nechate kynout znova? Tim si preci znicim to nakynuti? Nebo ne? Jak na to kdyz domaci pekarnu nevlastnim? Jak dlouho asi kyne to testo a jak potom pecete (na kolik stupnu, jak dlouho, potirate vodou atd.)? A jak to delate, ze je ten chleb tak leskly a ma tmavou kurku? Ja ho mam vzdy matny popraskany a nasedly. Presne takovy chleb jaky mate na tech fotkach bych si predstavovala, ale nejak se nedari a nedari. Diky vsem za rady.

Inamka 30.4. 20:32  

Konečně jsem si na ten kvas troufla - a opravdu to funguje!
Už jsem propadala panice, těsto nijak zvlášť nenakynulo ani v pekárně ani následně v ošatce, zato v troubě pak krásně narostl, až dost popraskal.
Co s tím příště? Nechat déle kynout? Důlek už v těstu zůstal, vypadalo hotové.
Jinak chuťově výborný, rozkrojený vypadá krásně.

ddidi 8.2. 0:09  

Dnes jsem ho pekla a teď se s ním cpu i když je čtvrt na jednu a je ještě teplý. Je to výborný chlebík, řadim mezi naše favority, je fakt suprovej.

Anet 22.1. 14:57  

Áha, tak tím to bude, já už toho sice přečetla dost, ale jak je vidět tak pořád málo, tak děkuji moc za radu :)

Anndy 22.1. 14:47  

Anet - pokud chceš péct pouze s kváskem, měl by být až několik týdnů dokrmovaný!!! Pokud ho máš tak krátce, určitě bys měla těsto podpořit droždím!

Anet 22.1. 9:51  

Anndy, kvásek byl včera starý 4 dny a zdálo se mi, že kvasí jako blázen i si myslím, že voněl jak má. No další zkusím upéct v sobotu, abych to pěkně viděla. Tenhle disk půjde do koše. S tou lednicí jsem právě nevěděla jestli by to nebylo dlouho, tak putoval do trouby... děkuji za radu někdy ho zkusím i dát do lednice.

Anndy 22.1. 9:24  

Anet - jak starý máš kvásek? Reaguje pěkně po dokrmení? Jinak pomalé kynutí v lednici by pro něj bylo asi lepší

Anet 22.1. 7:33  

Ahojky, tak jsem se včera pokoušela upéct tento chleba, ale jaksi se nezdařilo, vyšla mi tvrdá placka :D Asi to bude tím, neměl dostatek času na kynutí, dohromady kynul jen 2a půl hodiny, tak jsem ho pak šoupla do trouby, protože ráno se musí vstávat do práce, co myslíte, vadilo by pro příště nechat ho přes noc v lednici od večera a dát péct druhý den až ve 4 odpoledne? Děkuji moc za odpověď

Anndy 6.1. 19:36  

Lupinek - podle foto Saraffinka vidíš, že i v pekárně se upéct dá

Lupinek 6.1. 15:50  

Prosim o radu, da se tento chlebik upect i v pekarne? A musim i tak testo vytahovat a bouchat s nim? moc dekuji zaradu

Anndy 9.10. 20:48  

aleš hromadka - podle toho, jak je zralý kvas. Je to těžké, každý si těsto musí ohlídat sám. Malým testem zjistíš, zda je nakynulé: vtlač do těsta palec a pokud důlek zůstane a nebo se bude těsto pomaličku vracet, je těsto akorát

aleš hromadka 9.10. 19:12  

chci se zeptat jak dlouho musi kynout chleb podle receptu 617 děkuji

Reiki 23.7. 15:23  

Náš nejoblíbenější chléb.Peču opakovaně.Chuťově bezkonkurenční!

Michlena 17.6. 10:36  

Peču kváskový chleba zatím jenom podle tohoto receptu - množství přidané mouky nechávám, ale měním její poměry (přidávám plnohodnotnou mouku z tesca, špaldovou, chlebovou pšeničnou apod.), přidávám taky semínka podle chuti.Dávám lžíci oleje, je vláčnější a déle chutný.

Miriamakluci 19.5. 10:34  

Děkuju,už zraje druhý stupeň kvásku,odpoledne upeču:-)

Svetluska78 19.5. 8:47  

Miriamakluci já nechávám projet program těsto celý (včetně kynutí) pak těsto vytáhnu, několikrát s ním bouchnu o vál (tím dojde k přetužení), vytvaruju a dám dokynout do ošatky

Miriamakluci 18.5. 21:43  

Program Těsto se nechá proběhnout včetně dvojího kynutí? Nebo nechám pekárnu těsto jen umíchat a hned kynout v ošatce? Díky.

hekute 18.4. 16:18  

Suprový chlebík, jen z kvásku, měla jsem strach jak vykyne a dala jsem mu na to patřičně dlouhou dobu...a...myslím, že se povedl...Je vynikající...

sarrafinka 17.4. 20:13  

Výborný chléb,dělala jsem normálně z kvásku a nechala 2hodiny navíc kynout.Pekla jsem v pekárně.

shineon 12.4. 17:14  

jo a místo podmáslí domácí kefír a taky dám asi trochu oleje

shineon 12.4. 17:14  

Abych nezapomněla pozměněné složení, píšu to sem, a pak to dám k fotce (pokud bude co fotit) a tohle klidně smažte
mouka: cca 200 g pš.chlebové, do 550 hladká LIVA (v globusu), jinak všechno zůstalo, akorát kromě kmínu ještě špetka tymiánu, anýzu, drceného čili. Tak snad nebudu litovat...

teki 25.3. 11:19  

peču opakovaně...chutný, voňavý a vhodný i na topinky. Děkuju Světluško

ozi 28.2. 0:13  

děkuji moc

Svetluska78 27.2. 12:07  

ozi kvásek připravíš podle receptu č.98 nebo č.627 a když už ho máš minimálně 14 dní poctivě omlazovaný tak můžeš přejít na třístupňové vedení kvasu jak je popsáno zde - klik

ozi 27.2. 0:43  

Prosím,prosím poraďte někdo. Mám v té přípravě třístupňového kvasu trošku zmatek.
Udělám základ z 120g celozrnné žitné a 120g vody, to nechám 48 hodin stát a k tomu potom přidávám 75 g vody a 25 g mouky, atd..?
Předem moc děkuji za vysvětlení.

STUHA 22.2. 17:32  

tak tenhle je zatím chuťové nejlepší, jkaý jsem kdy pekla

karmala 27.9. 17:45  

Tento chleba je u nás nejvíc oblíbený,chutná jako z obchodu.Je nadýchaný a chuťově moc dobrý.Příprava delší ale stojí to za to.

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.