0604. bagely od Rominska


foto: Rominska
Bagel

Autor: Rominska
   Hodnocení: 23%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
pěnový kvásek:
240 g vody pokojové teploty
240 g hladké nebo chlebové mouky
1/2 lžičky sušeného droždí
moučná směs:
100 g špaldové celozrnné mouky
80 g hladké nebo chlebové pšeničné mouky
1/2 lžičky sušeného droždí
1 lžička cukru
1 vrchovatá lžička soli
trochu mletého pepře
2 lžíce olivového oleje

na dohotovení:
trochu olivového oleje na potření těsta
1 lžička jedlé sody
1/4 hrnku cukru
1 bílek
trochu studené vody
sezam, mák


Nastavení pekárny: Program Těsto


Postup:
Nejdříve si připravíme pěnový kvásek. Vodu, mouku a droždí ušleháme asi 2 minuty dohladka. Dáme do pekárny a posypeme smíchanou moučnou směsí bez oleje. Nepromícháváme! A pekárnu zatím nezapínáme, necháme ve vypnuté cca 2h stát. Během doby se kvásek místy probojuje skrz moučnou peřinku a v prasklinách se objeví bublinky.
Pak přidáme olivový olej a pustíme program Těsto (pokud máme u pekárny předehřev, pak zvolíme program Rychlý - pouze umíchat). Až doběhne hnětení, povrch těsta potřeme olivovým olejem.
Hotové těsto rozdělíme na 6 dílů, z každého postupně utvoříme bochánek, uprostřed palcem uděláme díru a tu vytahujeme, až je díra asi 6 cm v průměru. Pod utěrkou necháme asi 15 minut odpočinout, aby bagely mírně nakynuly.
Mezitím si předehřejeme troubu a připravíme vodní lázeň. Do velkého hrnce dáme vařit vodu a promícháme ji se sodou a cukrem.
Do vroucí vody vkládáme bagely, ale nejvýše 2 až 3 kusy, protože musí ve vodě plavat, aniž by se vzájemně dotýkaly. Vaříme je 30 vteřin až 2 minuty a po každé straně, vždy v poločase je opatrně otočíme. Čím delší dobu se vaří, tím tlustší bude kůrka. Nelekáme se, že je bagel takový scvrklý, pečením se povrch vyhladí. Vařený bagel děrovanou naběračkou přeneseme na utěrku a necháme oschnout asi 1 minutu. Pak je přeneseme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem, pomašlujeme rozšlehaným bílkem s vodou a posypeme sezamem, mákem.
Bagely vložíme do předehřáté trouby a asi 25 minut pečeme.
Hotové pečivo ihned přendáme z plechu na mřížku.

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře





foto: Rominska
Bagel - těsto po vaření

Názory čtenářů

Dag-mar 16.10. 15:56  

Nemůžu jinak, než znovu pochválit. Tentokrát jsem počkala na "bublající praskliny" a byly zase naprosto vynikající!
Opravdu jako originál z newyorkské pekárny, kde jsem se do nic zamilovala.
Díky za recept.

Dag-mar 23.5. 18:38  

Upekla jsem, akorát jsem neměla trpělivost na 2 hodiny čekání, než vykyne kvásek.
Zamíchala jsem asi po půl hodině. I tak jsou výborné. Bagely miluju a jsem ráda, že si je můžu jednoduše udělat i doma.

ben3 1.10. 15:08  

Pekla jsem podle originál receptu z Bible jenom z hladké mouky. Je to syté pečivo s velmi křupavou kůrkou a pórovitou střídkou. V receptu je 1 lžička pepře a je dobré ji tam dát. Dělá v pečivu takovou jemně pálivou příchuť. Nejlepší je namazaný máslem.

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.