0573. celožitné žemle s kváskem od Andinka - celokváskový


foto: Andinka
573. Celožitné žemle s kváskem

Autor: Andinka
   Hodnocení: 5%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
500 g hustšího kvásku (recept č. 98 nebo č. 627)
350 ml vlažné vody
4 lžičky soli
2 lžíce kvalitního oleje
2 lžičky balsamikového octa
2 lžičky chlebového koření
500 g žitné chlebové mouky
250 g žitné celozrnné mouky


Nastavení pekárny: Program Těsto


Postup:
Každý máme kvásek jiný, a proto si musíme hustotu těsta sami během hnětení ohlídat!
Po vykynutí těsto propracujeme nejlépe na silikonovém vále, těsto se nelepí a nemusí se podsypávat, dáme do mísy, zapracujeme ještě 50 g chlebové celozrnné mouky, dáme na hrnec s teplou vodou a necháme kynout dalších cca 5 hodin. Uděláme kuličky, které skládáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem. Ty zploštíme a mřížkovým kráječem na brambory uděláme vzorek. Necháme chvíli kynout. Pomašlujeme vejcem, posypeme kmínem, sezamem, semínky dýně nebo lnu a pečeme ve vyhřáté troubě při cca 190°C / cca 20 minut.
Hotové žemle ihned přendáme z plechu na mřížku.

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře





foto: Andinka
573.celožitné žemle

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.