0536. tažený závin od Ajna


foto: Ajna
536 Tažený závin s jablky a vínem

Autor: Ajna
   Hodnocení: 49%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
125 ml vody
1 lžička octa
1 vejce
20 g rozpuštěného másla
350 g hladké mouky
špetka soli
trochu hladké mouky na posypání utěrky,
60 g rozpuštěného másla nebo dobrého oleje na potření závinu.

náplň:
1500 g strouhaných oloupaných jablek
mletá skořice
6 lžic strouhanky
50 g opraných hrozinek
100 g pískového cukru (případně méně, podle sladkosti jablek)
50 g nahrubo nakrájených ořechů


Nastavení pekárny: Program Těsto


Postup:
Suroviny dáme do pekárny na program Těsto, po skončení programu vyklopíme na mírně podsypaný vál, a zpracováváme tak dlouho, až se nechytá válu a je pružné, aby se do něj dal zabořit prst - nesmí být tuhé ani řídké. Při zpracování s těstem opakovaně boucháme o vál. Poté těsto vrátíme do pekárny, zapneme na 2 minuty program Pečení a necháme 30 minut kynout. Potom polovinu těsta dáme na moukou posypanou utěrku rozprostřenou na vále a válečkem vyválíme větší placku, druhou polovinu necháme v pekárně. Placku pomašlujeme rozpuštěným máslem a těsto zespodu začneme opatrně vytahovat od středu ke krajům. Vytažené těsto posypeme nasucho osmaženou strouhankou, jablky, skořicí, cukrem, ořechy a hrozinkami. Závin svinujeme zvedáním utěrky. Při svinování potíráme těsto máslem. Pomocí utěrky položíme závin na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem. To samé uděláme s druhou půlkou těsta.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 200°C / cca 35 minut.
Během pečení můžeme ještě potřít máslem.

Pozn. Je to pracné, ale je to skutečně král mezi záviny. Kdo chce, může jej udělat docela dietní - záleží na tom, jak moc se těsto potírá máslem.

TIP z Moučníky 100 x jinak: 700 g jablek a 300 g hroznového vína.

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře





foto: iveeta
Taženy zavin od Ajny č.536

foto: Ajna
536 Tažený závin s jablky a vínem

foto: Ajna
536 tažený závin

foto: Ajna
536 Tažený závin s jablky a vínem

foto: tapka
Tažený závin od Ajny 536

foto: misa.stej
štrůdl

foto: yolly
536. tažený závin

Názory čtenářů

Elevil 19.3. 15:55  

Vynikající záležitost, která za tu práci rozhodně stojí! pekárna těsto nádherně zpracuje, takže se s ním výborně pracuje. Určitě doporučuji vyzkoušet!

lebahu 30.8. 17:37  

Dnes jsem dělala...nevytahovala jsem těsto z pekárny...nechala jsem normálně projet celý programtěsto a táhl se pěkně. Pečka "obouchá" těsto dost (a nebo jsem měla dobrou mouku)

dolik76 25.2. 23:25  

Tak čekám až mi dorazí ve středu pekárna a vrhnu se na tento uávin.Recept znám a je moc dobrý.jen se těším až vyzkouším v pekárně.

Anndy 1.12. 21:29  

Wexis - přijď prosím za námi na
http://diskuse.dama.cz/diskuse.php?d=937

Wexis 1.12. 20:17  

Pekárnu si chceme koupit ale musíme se ještě rozhodnout prosim vás napište sem jestli si máme pekárnu koupit!! Děkuji předem za odepsání ...

ben3 17.9. 8:58  

Aji a na tom programu to necháváš i přes kynutí?

iveeta 16.4. 8:08  

Nam moc chutnal.A druhy den byl ještě lepši!

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.