Dáma.cz |Trendy|Láska a vztahy|Zdraví|Celebrity|ABC Zahrady a Bydlení|Hubnutí|Astrologie|Diskuse|Poradny|Foto|Blogy |Hry|bazárek
Autor: iveeta
Hodnocení: 43%
Suroviny:
350 g kefíru
2 lžíce oleje
1 lžíce octa
260 g pšeničné chlebové mouky
100 g pšeničné plnohodnotné mouky
100 g žitné celozrnné mouky
40 g hladké mouky
125 g kvásku (recept č. 98 nebo č. 627)
2 lžičky soli
1 lžička kmínu
1/2 lžičky sušeného nebo půlka ze 1/4 čerstvého droždí
Nastavení pekárny: Program Těsto
Postup:
Každý máme kefír a kvásek jiný, a proto si musíme hustotu těsta sami během hnětení ohlídat!
Vykynuté těsto propracujeme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat), párkrát s ním bouchneme, vytvarujeme hladký bochník a dáme do ošatky vysypané nejlépe kukuřičnou moukou. Necháme přikryté pod utěrkou cca 1h v teple kynout. Potom opravdu opatrně překlopíme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem. Můžeme několikrát naříznout.
Pečeme v hodně předehřáté troubě prvních 15 minut při 220°C (s hrnkem horké vody v troubě), dalších cca 20 minut při 200°C (už bez hrnku).
Po prvních 15 minutách vlažíme osoleným mlékem nebo vodou. Když je chleba už dost tmavý, přikryjeme alobalem a dopékáme. Zda je chléb upečený, zkusím špejlí nebo poklepáním na dno bochníku, mělo by to znít dutě.
RADOST 2.4. 19:33
Výborný, vláčný chleba. Pekla jsem v římském hrnci, má úžasnou kůrku. Pochoutka.
bobulinka 18.3. 18:17
Opravdu je výborný! Díky.
Reiki 15.3. 10:31
Moc dobrý chlebík.
Anndy 2.1. 23:37
pverica - složité to vůbec není, je to jen voda+mouka a nechá se v teple kvasit
pverica 2.1. 23:17
Anndy-Hmmmm,vypadá to zajímavě! Zdá se to dost složité,ale zítra vyzkouším!Moc děkuji!
Anndy 2.1. 23:05
pverica - kvásek je pod receptem č.98
pverica 2.1. 21:04
pverica
Prosím Vás,kde seženu kvásek?Nebo si jej děláte
sami?Mám pekárnu teprve od Vánoc,takže se teprve učím.Už jsem upekla tři chleby,a všechny se mi povedly,ale stále zkouším dál!
Anndy 4.12. 16:21
ivbaj - ano, však vidíš oválné nebo kulaté bochníky chleba. Ale samozřejmě, že se dá upéct i v pekárně
ivbaj 4.12. 11:23
jsem zacatecnik, ale nepochopila jsem pises jenom program testo, takze se to pece v troube a ne v pekarne? DIKY
Mariko 2.12. 18:58
Moc dobrý chlebíček, přidala jsem ještě 2 lžíce bramboráku v prášku jako vzpomínku na chleba od Iv@
Anndy 18.11. 14:08
Sandy rádi tě uvidíme na diskusi
http://diskuse.dama.cz/diskuse.php?d=937
Sandy 18.11. 5:35
Koupila jsem si masinku a budu delat chleb poprve! Uz se tesim a dam vam vedet. Ziji v Australii a hledam recept na dobry cesky chleba. Moc se nam po nem styska! Tak zatim se mivajte az ho najdu, tak vam hned o nem napisi jaky byl!! Sandy
nelus 10.4. 19:01
Je skvělý u nás moc chutnal a dělám ho často.
Dagmery 23.3. 12:33
Skvělý!