0195. croasanty od p.Františka


foto: Zorka.
Croissanty od Františka č. 195

Autor: František
   Hodnocení: 67%   klikni pro ohodnoceni


Suroviny:
120 ml vlažného mléka
25 g cukru krupice
špetka soli
1 vejce
250 g hladké mouky
3 lžičky sušeného nebo 3/4 čerstvého droždí

125 g másla
1 vejce


Nastavení pekárny: Program Těsto


Postup:
V pekárně zaděláme těsto, do kterého použijeme uvedené suroviny mimo másla (přidáme později) a jednoho vejce (to si necháme na potření).
Na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat) rozválíme vykynuté, propracované těsto na obdélník.
Máslo dáme mezi dvě mikrotenové fólie. Rozválíme ho na poloviční velikost, než je těsto. Oddělíme fólie a máslo položíme na jednu část těsta a překlopíme ho druhou polovinou těsta. Válečkem rozválíme na původní tloušťku, znova přeložíme a rozválíme.
Celý postup opakujeme nejméně 5 x.
Pokud je těsto změklé, dáme ho ztuhnout do lednice.
Těsto dáme alespoň na 10 minut kynout.
Vykynulé těsto rozválíme na 2 až 3 mm silný plát a rozkrájíme na trojúhelníky. Od nejširší strany je srolujeme ke špičce.
Rohlíčky rozložíme na plech na pečící papír, necháme minimálně 10 minut vykynout, pomašlujemerozšlehaným vejcem a pečeme cca 15 minut při teplotě 200°C.
p. František udělal jednu změnu. Místo rozválení másla použil rostlinný tuk Ramu, kterou na polovinu plátu těsta potřel ve slabé souvislé vrstvě. Při překládání a následném válení těsta se místy máslo vytlačovalo z těsta, ale dostatečně těsto podsypával moukou.

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře





foto: macinam
croasany p. Františka- 195.

foto: lenk
195.croasanty od p.Františka

foto: Iveťák
0195.croasanty od p. Františka

foto: Kyša
croasant 195

foto: Iveťák
0195. croasanty od p. Františka

foto: osma
č.195 Croissant p.Frantiska

foto: klara3009
195 croissanty - hotové

foto: avr
0195 croasanty od p. Frantiska

foto: dada90701
0195.croasanty od p.Františka

Názory čtenářů

K.janis 9.1. 12:55  

Jsou taky takové nadýchané a křehoučké jako z obchodu?

mamak 27.11. 6:44  

Těsto jsem si nechala vykynout na 3:30 ráno, takže když šel manžel v šest hodin do nemocnice, měl krásně vonící, teplé croasanty k snídani. Ani synovi nevadilo, že ho tak brzy ráno budím na ochutnávku. Františku, děkuji za recept.

Alcestka 27.2. 17:58  

Včera jsem je dělala a moc se povedly. Dala jsem mnohem míň cukru, a po vykynutí na plechu a potření vajíčkem jsem je ještě posypala směsí ořechů a máslových sušenek, která mi vybyla od nedělního obalovaní kuřecích řízečků podle Ituly. Jsem touto verzí nadšena a příště je budu dělat z dvounásobného množství, buď takhle na slano nebo na sladko.

Girasole 14.7. 14:46  

Recept je skvělý. Večer jsem připravila těst, dala do velkého sáčku a šoupla do lednice. Ráno jsem jen upekla croissanty. Nenašla jsem lepší recept!

bruchacik 21.5. 8:00  

Určitě se dají plnit nutelou a toho droždí je napsáno 3 lžičky(u dom.pekáren je odměrka) a jinak určitě polovinu sáčku sušených to musí stačit.Po ztuhnutí ho vyndáme z lednice a dáme na teplé místo vykynout.Ju je vyzkoušet.

bonini 27.3. 5:59  

Jak je to s těmi 10 minutami kynutí a lednicí? Nejdřív dokynout a pak šoupnout do lednice?

dejna11 23.2. 16:49  

a plníte je něčím????

snehulienkaa 7.1. 12:48  

AHoj všem,musím říci že tyto croasanty se opravdu vyvedly..take jsem místo másla použila cukrářskou stellu a dopadlo to výborně...s těstemse velmi dobře pracuje a chuť je výborná.doporučuji:-)

schatz2 17.5. 10:09  

Kolik toho drozdi prosim vas. Mam jenom susene. Jsem ted v Cine a normalni drozdi nemaj. Rada bych si ty croissanty vyzkousela. Dekuji

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.