0101. maminčiny přílohové kynuté knedlíky od Kousalky


foto: ben3
101.maminčiny knedlíky od Kousalky

Autor: Kousalka
   Hodnocení: 85%  


Suroviny:
200 ml mléka
150 ml bílého jogurtu
1 lžička cukru
1 lžička soli
1 vejce
500 g hrubé mouky (jde i např. 300 g hrubé + 200 g polohrubé)
1 kostka čerstvého nebo 3,5 lžičky sušeného droždí nebo klasicky 1/4 čerstvého nebo 1 lžička sušeného droždí
špetka prášku do pečiva


Nastavení pekárny: Program Těsto


Postup:
Těsto si během hnětení ohlídáme, buď přisypeme mouku, nebo přilijeme trochu mléka. Těsto nesmí lepit!
Po vykynutí propracujeme nejlépe na silikonovém vále, těsto se nelepí a nemusí se podsypávat, rozdělíme na 2 - 3 díly, vytvoříme šišky a necháme ještě cca 10 minut pod utěrkou kynout.

Vaříme nad parou:
do kastrolu dáme asi do půlky vodu. Přes to dáme vykroucenou vlhkou utěrku a připevníme ji gumou. Založíme dobře okraje, ať nevyhoříme:-).
Až voda začne vařit, položíme na utěrku knedlíky, přiklopíme velkou mísou nebo druhým kastrolem a vaříme 25 minut. Napařené knedlíky několikrát propícháme.

Vaříme ve vodě:
knedlíky vložíme do vroucí osolené vody, vaříme 20 minut - po 10.minutách otočíme. Uvařené knedlíky několikrát propícháme.

Paříme v napařovacím hrnci:
těsto rozdělíme podle velikosti hrnce na 3 - 4 díly, záleží, jak máte velký napařovací hrnec. Knedlíky vypracujeme do válečků a necháme přikryté utěrkou cca 15 minut kynout. Pak opatrně olejem pomaštěnýma rukama, vložíme do napařovacího hrnce, kde jsme vymazali olejem jednotlivá patra. Zapneme časovač na 20 minut. Napařovací hrnec vydá signál po ukončení. Napařené knedlíky několikrát propícháme a pomašlujeme rozpuštěným máslem nebo olejem ze všech stran.

Hotové knedlíky se krájí nejlépe kráječem na knedlíky nebo režnou nití.

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře





foto: kubrtka

foto: Zorka.
Knedlík s jogurtem č.101

foto: aneco
gulky od taminky s knedlikom c.101

foto: udivena
101. kynuté knedle

foto: RADOST
Knedlíky č. 101

foto: ivankadav82
knedlík č.101

foto: Martaska
Maminčiny kynuté knedlíky od Kousalky-č.101

foto: vaha
101.Knedlík-řez

foto: udivena
101.knedle

foto: jen.tak
101.KNEDLÍK

foto: iveeta
Knedlíky č.101

foto: cinie
houskový knedlík

foto: Dagmery
Kynutý knedlík z DP

foto: modrina
0101 Knedlíky

foto: svabe
0101 maminčin přílohový knedlík

foto: ka69
Kynuté knedlíky 101 od Kousalky

Názory čtenářů

Anndy 8.11. 20:17  

Plna - já dávám na 500 g mouky 1/4 čerstvého droždí, opravdu to stačí

Plna 30.10. 20:39  

Jak je to s tím droždím? Jedna kostka nebo čtvrt kostky. 3,5 lžičky, nebo 1 lžička?

Alena 19.9. 21:00  

Vyzkoušela jsem je dnes místo jogurtu jsem dala zakysanou smetanu, protože jsem jogurt neměla a dala jsem celou kostku droždí vařila jsem je v parním hrnci půl hodiny. Jsou vynikající.

Šárka 19.1. 12:37  

Vynikající, nadýchané. Dala jsem 1/2 droždí a přisypala trochu mouky.Děkuji za recept.

Huriva 12.3. 11:06  

Dobrý,hodně,hodně nadýchaný:-)

ka69 30.11. 19:16  

Byly to mé první knedlíky,které jsem kdy varila povedly se na výbornou.Byly krásně nadýchané a vláčné.

svabe 16.9. 12:11  

výborný lehoučký knedlík,ale těch kvasnic jsem dala fakt jen 1/4 a mouky dosypala,jinak je super

okotki 19.3. 8:44  

Zvolila jsem kompromis, dělám je z 1/2 kostky droždí, vařím v páře a jsou luxusní

Anndy 7.2. 13:31  

okotki - v původním receptu je 1 kostka droždí, mě osobně se to zdá zbytečně moc, na klasické knedlíky stačí na 500g mouky 1/4

okotki 7.2. 9:13  

Nerozumím tomu: 1 kostka čerstvého nebo 3,5 lžičky sušeného droždí nebo klasicky 1/4 čerstvého nebo 1 lžička sušeného droždí. Vysvětlí mi to, prosím, někdo?

modrina 15.1. 12:57  

Nějak se mi nedařily.. Musela jsem přisypat mouku, těsto bylo mazlavé, a možná i díky tomu pak knedlíky špatně držely tvar a praskly, jedna šiška se dokonce po okraji zdrcla.. Ale chuťově jsou výborné, rozhodně jim ještě dám šanci. A příliš jsem nepochopila množství droždí, dala jsem menší půlku (ano, já vím, že poloviny jsou stejné :)) ), příště možná zkusím ubrat.

zuzkabe 26.10. 9:19  

opravdu 1 celá kostka kvasnic??

Anndy 3.9. 16:10  

Lidočka - pekárna celý program Těsto = i s kynutím, pak zpracovat a nechat opět kynout. Veškeré kynuté těsto se musí před pečením, vařením apod. nechat nakynout

Lidočka 3.9. 9:27  

Po zadělání se mají nechat nakynou a pak vařit nebo vařit hned po zadělání?

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.