OTRUBOVÝ CHLÉB

Autor: Rakytnik - další recepty
   Hodnocení: 1%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
Je to velmi prosté,
pouze čerstvě semletá celozrná mouka
a varicí voda
to je všechno.


Nastavení pekárny:


Postup:
Recept na připravování otrubového ch1eba.

Dejme semleti pšenici dohromady s otrubami. Mlynáři to ovšem rádi nedělají z příčin na snadě jsoucích; proto třeba vždy dobře prohlížet koupené zboží.
Vezmeme 1, 2, 3-4 kg. (dle toho, pro kolik osob chléb se má připraviti)  otrubové mouky na mísu a horkou vodou ji zaděláme na těsto, jež pak přes noc na mírně teplém místě necháme státi. Do těsta nesmí přijíti ani kvas ani sůl ani jakéko1i koření.
Druhého dne uděláme z těsta malé, podlouhlé kulaté bochníčky nebo housky,  které vsadíme do pece obyčejně vytopené na 1 1/4 až 1 1/2 hodiny.
Po vysazení z pece vložíme upečené bochníčky na 3-4 minuty do vařící vody a pak je zase na nějakou chvíli vsadíme do pece, aby oschly.
O tomto posledním způsobu vypravoval mi jistý převor Trapistů; pravil, že pečení takového chleba zkoušel rozličným Způsobem, až připadl  na tento způsob, o němž soudí, že jest nejlepší, poněvadž z otrub se vytáhne všecka živná, hlavně cukerná látka.
Znám mnoho mužů, kteří se zálibou jedli otrubový chléb a dosud ho jedí a  říkají, že výborně jim slouží při těžkostech žaludečních, zažívacích a zvláště při z1até ží1e.
Znal jsem též jiné lidi, kteří po prvním okusení tímto neslaným a nekořeněným chlebem pohrdali, ale později náruživě sáhali po něm.
Pečený chléb uschováme na místě chladném a kdyby snad kůra ztvrdla příliš, zavineme ho do vlhkého šátku.
Dobrou chuť.



Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.