Panettone

- jedná se o sladký chléb s rozinkami a kandovanou pomerančovou a citronovou kůrou

- peče se na hlavně na vánoce a Nový rok

- původní recept pochází z 15. století z Milána

Legenda
V 15. století žil v Miláně šlechtic Ughetto Atellani, který se velmi zamiloval do dívky jménem Adalgisa - dcery pekaře Toniho. Aby si dívku i jejího otce naklonil, převlékl se za pekaře a vymyslel bohatý chléb z mouky, másla, vajec, rozinek, pomerančové a citronové kůry a nazval jej Pan de Toni
Legenda II
Další legenda vypráví o tom, že na vánoce královský kuchař neměl žádný desert, který by mohl nabídnout.  V kuchyni mu vypomáhal chlapec jménem Toni, který upekl speciální sladký chléb. Všem moc zachutnal a všichni začali kuchaře velmi chválit - kuchař si nenechal chválu pro sebe a na důkaz toho pojmenoval toto pečivo Pan de Toni

Recept na Panettone najdeme např. pod č.583, 1407, 1409,...),

 

 

Autor: Svetluska78

 

 

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI