Jak se peče v ........

Č Í N Ě

Běžně Číňané používají mouku hlavně na severu Číny, a to pšeničnou. Z ní dělají kynuté knedlíky podobné českým, ale uvnitř s náplní.

Variant náplní je mnoho - masová, zeleninová, houbová, masozeleninová...

Dále pečou placky [lao bing], těsto je podobné jako na pizzu a jsou pečeny na pánvi na malém množství oleje nebo úplně nasucho.

Na jihu je tradiční obilovinou rýže, a tak zde používají i rýžovou mouku.

V dnešní době lze však na jihu i na severu koupit skoro cokoliv, největší výběr je v obchodních domech, většinou evropských, amerických či korejských řetězcích.

Petra (díky níž tento článek vzniknul) žije z pohledu Číňanů na jihu [hranicí je pro ně Jang c’jiang], ve městě Changzhou - pro Evropana je to spíše uprostřed východního pobřeží, asi 150 km od Shanghaje. Běžně tu lidé jí plněné knedlíky a rýži s horou zeleniny. Z pekárských výrobků je zde možné koupit sladký chléb, v některých obchodech bagety a velké množství sladkých kynutých housek, které bývají posypány sezamem, dyňovými semínky, kakaovými boby [to Petra neví úplně jistě, ale chutná to jako čokoláda a jsou to zrna], sušeným masem, bývá tam zapečen párek [také sladký], zelenina…Petra v obchodním domě nebo pekárně kupuje pouze bagety a občas sladké housky, ostatní si vyrobí vlastnoručně . Suroviny má víceméně dostupné a pekárnu si přivezla z ČR 

Dostupnost surovin

Pšeničná mouka

- je k sehnání v každém každém obchodě jak vážená tak v papírových sáčkách i jutových pytlích.

- lze ji koupit po 1 kg, 2,5 kg, 5 kg, 10 kg - kvalitou se však různí (Petra našla jednoho výrobce u kterého má jistotu, že těsto vykyne)

- cenově je dražší než v ČR - přijde asi na 13,- Kč/kg 

Pohanková mouka

- je možné ji zakoupit na váhu ve velkých supermarketech

- cena je asi 20,-Kč /kg

 Ječná mouka

- lze zakoupit ve specializovaném obchodě 

Rýžová mouka

- je k dostání v supermarketech vážená

- je možné si vybrat mezi žlutou a bílou 

Žitná mouka

- není běžně dostupná, údajně se dá zakoupit v Shanghaji za cca 90,- Kč/kg nebo si ji nechat dovézt z Mongolska (minimální odběr je však 25kg)

- Petra jako většina pečících cizinek si ji vozí z domova 

Co se týče celozrnné, grahamové, špaldové tak  Číňané  vůbec nechápou o co jde, tak ji Petře musí čas od času někdo přivézt. 

Droždí 

- Petra používá čínské a to ve stejném množství jako české. 

Semínka

- lze koupit sezamová tmavá a světlá, dýňová, slunečnicová [sezamová na váhu kdekoli, ostatní v Metru]. Lněné semínko a mák zde neznají. 

Tekutiny a mléčné výrobky

- mléko tu je, ale kefír, podmáslí, kysaná smetana, přírodní bílý jogurt, šlehačka tu nejsou běžně k dostání . Po otevřeni Metra lze koupit za rozumnou cenu šlehačku, občas mají i kysanou smetanu [200ml za 90,- Kč], ostatní vůbec neznají. Obdobné je to se sýry, Číňané je vůbec nejí [pouze tofu], je možné je koupit pouze ve velkých obchodech typu Metro a ceny jsou vysoké.

Ocet

- tak toho tu mají mnoho druhů, ale našemu se moc nepodobají 

Koření

- Petra používá většinou dovezené

 

Tento článek vznikl díky Petře Gattringerové, která mi zaslala potřebné informace - za což ji moc děkuji

 

Autor: Svetluska78