Vánoční pečení

Vánočka

Vánočka má dlouhou historii - patří mezi naše nejstarší vánoční obřadní pečivo a její obliba trvá dodnes. Vánočky patřily mezi nejoblíbenější vánoční dárky a stávaly se také součástí služné mzdy. Připravovaly se podle různých receptů a každý člen rodiny musel dostat svoji vánočku. Pro členy rodiny je hospodyně připravovala z bílé mouky, s rozinkami a mandlemi a jemně kořenila anýzem a fenyklem. Pro čeládku se připravovala vánočka pouze z obyčejného kynutého těsta. Vánočka měla několik rozměrů - některé svojí velikostí připomínaly větší housky, některé dosahovaly velikosti dobře vykrmené kachny a některé byly dokonce velké jako svatomartinská husa.
Zhotovit vánočku nebylo a není jednoduché, a proto se při přípravě těsta, pletení a pečení vánočky udržovaly různé zvyky, které měly vánočce zajistit zdar. Hospodyně měla zadělávat v bílé zástěře a šátku a neměla po celou dobu přípravy mluvit.

Křížové pletení vánočky má ochránit před zlými vlivy. Plete se z devíti pramenů - základnu tvoří čtyři prameny, které symbolizují slunce, vodu, zemi a vzduch. Prostřední tři prameny představují vše lidské v člověku – rozum, vůli a cit. A dva horní prameny spojují vědění a lásku.

Recept na vánočku najdete v receptech pod číslem 019, 139, 191, 196, 249, 410, 527, 704, 716, 1033, 1366, 1367, 1376, 1391, 1392, ...

Vánoční pečení 2007

Návod na pletení vánočky:

 

Chléb

Čerstvý chléb upečený 25.12. má kouzelnou moc a přinese nám štěstí.

 

 

Kolednice, budáčky...

- pečivo pečené zejména na sv. Štěpána 26. 12. pro koledníky. Toto pečivo mělo sloužit jako jakési vánoční přání hojnosti, bohatství a lásky.

- jedná se o malé buchtičky připravované z kynutého těsta, plněné makem a máčené nejčastěji v řepném sirobu a sypané strouhaným perníkem. Na Moravě se místo do sirobu namáčely do horkého mléka a pak hustě sypaly strouhaným perníkem.

 

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI

 Autor: Svetluska78