Co si upečeme na sv. Martina?

Martinské rohlíčky

Na svátek sv. Martina se v Čechách a na Moravě pekly martinské rohlíky nebo podkovy, zvané též martiny, roháče, zahýbáky či vandrovnice. Bylo to pečivo z kynutého těsta, tvarované do rohlíčků Dělaly se prázdné nebo nadívané různými náplněmi.Protože sv. Martina bylo datum, kdy čeleď opouštěla sjednanou službu a hledala si nového hospodáře, dostávala toto pečivo na odchodnou (proto se jim říká také vandrovnice). Martinské rohlíčky také dostávali koledníci, kteří na tento svátek chodili na martinskou koledu.

Proč jsou martinské rohlíky zahnuté?

Na to je několik odpovědí:

1. Sv. Martin měl prý nevlastní matku, která ho chtěla otráviti. Když pekla koláče, dala do jednoho jed. Aby prý jej poznala, tedy si jej zahnula. Ale když koláče vyndala z pece, byly všecky zahnuté.

2. jsou to proměněné podkovy koně sv. Martina, který tak pomohl chudým, aby měli co jíst

Recepty najdeme např. pod č. 699, 706, 1066, ...

 

Co jsme napekli .... klik

 

 

Autor: Svetluska78

 

 

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI