Co si upéct na velikonoce a proč?

Jidáše

 
- typické velikonoční pečivo z kynutého těsta má většinou tvar provazů (symbolizuje tak to, že se Jidáš po zrazení Krista oběsil)
- původ Jidášů je však mnohem starší. V pohanských dobách byly jakýmsi obřadním pečivem, jež symbolizovalo plodnost a hojnost. Neboť kyne a nabývá stejně jako plod
- jedí se na Zelený čtvrtek – nejlépe před východem slunce a potřené medem, aby byly prospěšné našemu zdraví a chránili nás třeba před hadím uštknutím
- v lidových tradicích mívají Jidáše tvary zvířátek, ptáčků raků… a mají tak přivolat jaro
 
 
Recept na Jidáše najdete pod číslem 138, 144, 194, 829, ...
 
 
 
 

Mazanec

- peče se na Bílou sobotu - je to u nás nejstarší doložené velikonoční pečivo, které je hodovým pokrmem, darem i rituálním prostředkem- peče se z téměř stejného těsta jako vánočky, akorát se přidává více vajec, aby byly žluté a lehké- ve staročeské kuchyni se pekl „syrnej koláč k Velikonoci“ do něhož se přidával ještě tvaroh, aby byl kypřejší a lepší- vždy bývá křížem naříznutý, čímž symbolizuje ukřižování Páně

 

 
Recept na mazanec najdete pod číslem 004, 005, 013, 121, 191, 222, 401, 562, 822, 825, 835, 996, 1225, ...

 

Velikonoční nádivka (hlavička)

 
- je to tradiční velikonoční pokrm, připravovaný většinou z uzeného masa, vajec, housek, mléka a z velkého množství bylinek (někde se uvádí, že by správná velikonoční nádivka měla obsahovat až 60 druhů bylinek)
- podáváme ji teplo i studenou
- připravuje se na Bílou sobotu
 
Recept na velikonoční nádivku najdete pod číslem 137 a 523
 

Beránek

- v křesťanství je beránek jedním ze symbolů Ježíše Krista - obrazně podle křesťanské víry on je beránek, obětovaný za spasení světa
- pečou se na Bílou sobotu a v neděli na Boží Hod Velikonoční se nechají v kostele posvětit
- připravit ho můžeme z těsta kynutého, piškotového nebo i třeného

 

Vyzkoušet můžete např. recept č. 828

 

Šoldry někde také muřiny

- oblíbené velikonoční jídlo

- kynuté pšeničné těsto plněné uzeným masem nebo klobásou či vejcem

 

Recept na šoldry najdete pod číslem 136, 882

 

Plecák nebo také plecovník

- uzené uvařené plecko zabalené do chlebového těsta (na vyválenou placku chlebového těsta se dá uzené a zformuje se do klasického bochníku) a upečené

   

 

- můžeme si upéct i perníčky, které samozřejmě připravíme v domácí pekárně. Inspiraci najdete např. u receptu č. 516

 
 

 

Autor: Svetluska78

22. 3. 2007

 

 

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI