Dáma.cz |Trendy|Láska a vztahy|Zdraví|Celebrity|ABC Zahrady a Bydlení|Hubnutí|Astrologie|Diskuse|Poradny|Foto|Blogy |Hry|bazárek
- peče se na Bílou sobotu - je to u nás nejstarší doložené velikonoční pečivo, které je hodovým pokrmem, darem i rituálním prostředkem- peče se z téměř stejného těsta jako vánočky, akorát se přidává více vajec, aby byly žluté a lehké- ve staročeské kuchyni se pekl „syrnej koláč k Velikonoci“ do něhož se přidával ještě tvaroh, aby byl kypřejší a lepší- vždy bývá křížem naříznutý, čímž symbolizuje ukřižování Páně
- v křesťanství je beránek jedním ze symbolů Ježíše Krista - obrazně podle křesťanské víry on je beránek, obětovaný za spasení světa
- pečou se na Bílou sobotu a v neděli na Boží Hod Velikonoční se nechají v kostele posvětit
- připravit ho můžeme z těsta kynutého, piškotového nebo i třeného
Vyzkoušet můžete např. recept č. 828
- oblíbené velikonoční jídlo
- kynuté pšeničné těsto plněné uzeným masem nebo klobásou či vejcem
Recept na šoldry najdete pod číslem 136, 882
- uzené uvařené plecko zabalené do chlebového těsta (na vyválenou placku chlebového těsta se dá uzené a zformuje se do klasického bochníku) a upečené
- můžeme si upéct i perníčky, které samozřejmě připravíme v domácí pekárně. Inspiraci najdete např. u receptu č. 516
Autor: Svetluska78
22. 3. 2007
Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,
amatéry i profíky
seženete v