Pomocníci

 Pár pomůcek, které dobře doplňují domácí pekárnu a určitě se budou hodit

 

Rukavice

- nádoba pekárny je při a po pečení velmi horká, proto se vám rukavice budou jistě hodit. Pokud pečete i v troubě, doporučuji nešetřit a pořídit si už kvalitní rukavice s nitrilem, které vás opravdu dobře uchrání před popálením.

 

Ošatky

- omrzel se vám už hranatý tvar chleba z pekárny a chcete vyzkoušet upéct chléb v troubě? Tak to se vám budou hodit ošatky, které se používají na kynutí chleba (pozor pouze na kynutí – chléb se v nich nepeče!). Dávají těstu oporu a to pak  mnohem lépe drží tvar. Můžete si vybrat:

- vinuté pedigové – ty se vidí nejčastěji a dle mého názoru jsou i nejlepší, zdravotně nezávadné určené přímo na kynutí těst. Dobře se udržují, jsou pevné, ale bohužel není až tak snadné je sehnat - nepočítejte, že je koupíte někde v běžném obchodě.

- slaměnky – to jsou ošatky spletené ze slámy. Jejich pořízení není finančně náročné, seženete je i v jistých obchodních řetězcích a dokonce si je můžete udělat doma sami (připravujeme podrobný návod jak na to). Jejich údržba je trošku náročnější a pevnost je o něco málo menší než u pedigových.

- plastové – ano i plastovou ošatku si můžete pořídit, ale tu musíte před použitím vystlat plátnem nebo utěrkou. Stejně dobře jako plastová ošatka vám poslouží i cedník

 

Vlažovka

- pokud už se rozhodnete péct chleba v troubě, je nutné před a během pečení chléb ovlažit. Na to se vám bude hodit vlasovka nebo mechanický rozprašovač. Já sama dávám přednost vlažovce – velmi dobře se s ní zbavíte přebytečné mouky, která zůstala na chlebu a zároveň povrch ovlažíte – rychlé a jednoduché

 

Vpichový teploměr

- vpichový teploměr je další z dobrých pomocníků - když si třeba nejste jisti zda je chléb dostatečně propečený nebo pokud si připravujete domácí žitný kvas a chcete si kontrolovat jeho teplotu pro správné vedení. Prodává se například v kombinaci s digitální minutkou a jeho cena se pohybuje kolem 200,-Kč

Obrázek není momentálně k dispozici

Mololapky

- s domácí pekárnou se určitě zvětšily vaše zásoby mouky a pokud nechcete zažít nemilé překvapení, doporučuji používat mololapky. Je to feromonový lapač, který k sobě láká samečky moučných molů - ti uhynou a nemůže tak vznikat další populace a postupem času moly zcela vyhubíte.

 

Autor: Svetluska78

16. 6. 2008

 

 

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI