Masopust, Fašank, Ostatky...

- období, kdy se pořádalo a někde ještě stále pořádá spousta rozpustilých zábav. Toto období trvá od Tří králů až do Popeleční středy, tedy 40 dní před velikonoci. Celý masopust vrcholí poslední tři dny - masopustní neděli, masopustní pondělí a masopustní úterý.

Příprava na vrchol masopustu začíná již na tzv. tlustý čtvrtek – dříve se tradovalo, že v tento den má člověk co nejvíce jíst a pít, aby měl na celý rok dostatek sil. Připravovala se opravdu vydatná a hodně mastná jídla - knedlo-vepřo-zelo, uzené, smažily se koblihy....
 Vlastně celý masopust byl nejen plný zábavy a veselí, ale také jídla a spousty dobrot.

Co si tedy v tomto období připravit?

Koblihy

-  smažené kynuté pečivo plněné povidly nebo marmeládou a sypané cukrem, které si u nás získalo velmi rychle oblibu

- původně se smažili na másle a někde také na bukvicovém oleji

Pokud se rozhodnete připravit si masopustní koblihy vyzkoušejte recept č. 099, 100, 119, 365, 372, 465, .......

Boží milosti

- smažené pečivo někde připravované z kynutého těsta a někde z nekynutého těsta

- smaží se v oleji nebo v sádle (měli by být křehčí) a ještě teplé se obalují v cukru smíchaném s vanilkou.

Můžete si je připravit podle receptu č. 445, 553, 763, 1073, ...

Masopustní šišky

- smažené pečivo ve tvaru pramene spleteného ze tří válečků

Masopustní kotouče

- opět smažené pečivo tentokrát ovšem tvarované jako sluníčka

- z tuhého nekynutého těsta s přídavkem vína vytvarujeme malé koláčky, které po okrajích nakrajujeme a smažíme v rozpáleném tuku, ještě horké obalíme v cukru

Trdelníky

- sváteční pečivo pečené nad ohněm nebo dřevěným uhlí

- název je odvozen od tyče(trdla)  na kterou se namotává. Dříve se také pekly na volném prostranství v upraveném ohništi a na namotání se používaly upravené kolové loukotě, nebo se také vysmažovaly na kukuřičných kotrlačkách

- původně byly více jak půl metru dlouhé - těsto se rozválelo na tzv. hady, namotalo na trdlo, před pečením se obalilo v nasekaných vlašských ořeších a při pečení se průběžně hustě potíraly  rozpuštěným máslem. D zlatova upečené, ještě teplé byly obalené v cukru smíchaném s vanilkou a nakrájené na prstence, které se stavěly do pyramidy. V dnešní době se připravují mnohem menší - mají jen cca 15- 20 cm. Tradiční příprava se udržela ve Skalici - tady (klik) si to můžete prohlédnout.

Z našich receptů můžete vyzkoušet č. 623 nebo č. 640

 

Autor: Svetluska78

 

 

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI