Co si upečeme na Dušičky

Co to vlastně jsou dušičky a kdy je slavíme?

 

Dušičky je lidový název pro den kdy vzpomínáme na všechny věrné zemřelé. Dušičky nahradily původní keltský svátek Samhain. Slaví se 2. listopadu  a předchází jim Svátek všech svatých (1.11.)
Svátek všech svatých je dnem zesnulých lidí co se za svoji zbožnost dostali do nebe, kdežto Dušičky jsou dnem zesnulých, kteří za své hříchy ještě trpí v očistci. Když 2. listopadu prší, říká se, že zesnulí oplakávají své hříchy. Na dušičky se dodržovala spousta tradic – například se do lampy místo oleje dávalo máslo, aby si dušičky, které tento den mohou opustit očistec, mohly potírat spáleniny od ohně.
 

A jak je to s pečením?

 
Peklo se také speciální kynuté pečivo – někde se mu říkalo dušičky, jinde kosti. Bylo ze sladkého těsta, někde se sušeným ovocem, někde plněné makem. Tímto pečivem byly obdarovávány děti, ale také žebráci při cestě na hřbitov nebo do kostela. Pečivo někde bylo tvarováno do rohlíků (tzv. navšesvatýrohlíky), někde se z válečku těsta vytvarovalo pouze písmeno S a někde se tvarovalo tak, aby svým vzhledem připomínalo kosti.  Na přípravu se používalo převážně křehké nebo netučné těsto (ale není to pravidlem).
 
 
 
Pokud chcete vyzkoušet pravé dušičkové pečivo, tak tady je jeden recept:
 
 

1 vejce
4 žloutky
200 ml mléka
100 g rozpuštěného másla
1 lžíce rumu
650 g hladké mouky
100 g kandovaného ovoce
100 g cukru
špetka soli
20 g čerstvého droždí
Program Těsto
Po ukončení programu tvarujeme do tvaru kostí a dušiček.
  
 
Autor: Svetluska78
 

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI