Holandské pečivo

 Poffertjes

- jedná v podstatě o malé lívanečky, které se bohatě přelijí máslem a  posypou cukrem nebo přelijí  sirupem a jedí se ještě horké. Připravují se na speciální pánvi na kterou se vleze naráz asi 19 lívanečků.

- připravují se z pšeničné mouky kombinované s moukou pohankovou, mléka, vejce, droždí, medu a soli

- speciální pánev      

  Stroopwafel

- pečivo jehož historie sahá až do roku 1784 a jehož receptura se v každé rodině přísně střeží a dědí se z pokolení na pokolení

- připravuje se zhruba z těchto surovin: máslo, mléko, vejce, cukr, sůl, droždí, skořice a mouka. Pečou se na speciální pánvi pouze jednu minutu, ihned po  upečení se rozříznou na dvě tenké oplatky a plní se speciálním sirupem ze: skořice, medu, másla a cukru. 

 Vlaai

- jedná se o tradiční ovocný koláč z mouky, mléka, vajec, kvasnic, cukru a soli, připravovaný zejména v jižní části Holandska. Nejčastější ovoce které se používá jsou meruňky, ale také třešně, angrešt nebo jablka s rumem. Povrch se může sypat drobenkou nebo se zdobí mřížkou z těsta a před podáváním se vše doladí trochou šlehačky. 

Worstenbroodjes

 - původně vánoční pečivo připravované z mouky, vajec, mléka, droždí, cukru, soli, pepře a muškátového oříšku, plněné mletým masem a sýrem.

 Krentenwegge

- připravuje se z mouky, mléka, cukru, vajec, skořice, anýzu, rozinek, pomerančové kůry, kmínu, másla a droždí

- připravoval se při zvláštní příležitosti jako narození dítěte, svatba nebo jiná radostná událost

  

 Autor: Svetluska78