Řecké pečivo

V Řecku nesmí nikdy u stolu chybět chléb – je jedno zda bude tvrdý, bílý, sladký, posypaný semínky, naplněný rozinkami, nebo štiplavými olivami – prostě vždy musí aspoň nějaký chléb na stole býti. Řecké slovo "psomi" což je výraz pro chléb znamená v překladu "kousek" - něco zvláštního a lahodného k jídlu. Starořecký název pro chléb "artos" znamená v překladu "vůně" Příprava chleba v Řecku sahá do dávných časů, zadělávali jej s vodou, nebo s vodou a medem, někdy s olejem a někdy i s medem a vínem (oinomelo), přidávali bylinky, mořskou sůl, koření jako např. kardamom…
Chleby mají různé tvary:
kulatý = kouloura
opletený = plexouda
dlouhý = franzola
plochý, obálkový = pita
Pita chléb najdete v Řecku snad na každém rohu – je výborný k letním salátům, na lehké večeře…
Hodně rozšířené jsou také slané tyčinky (bastounakia) – připravůjí se jen solené mořskou solí nebo také sypané různými druhy koření.
 
Pečivo pro sváteční příležitost
 
Vasilopita (novoroční pečivo)
 
- připravuje se na počest St. Basila (sv.Vasila)
do chleba je zapečena mince a ten kdo ji najde tomu přinese po celý rok štěstí
- při jeho nakrojení se dodržují jistá pravidla – první řez náleží St. Bacilovi, druhý řez patří nejstaršímu v rodině a další řezy se rozdělují dle věku a postavení v rodině
- jedná se o sladké pečivo, které se připravuje z mléka, droždí, vajec, másla, cukru, mouky, mahlepi, loupaných mandlí a citrónové kůry 
 
Tsoureki (nebo také Lambro psomo – jasné světlo)
 
- tradiční velikonoční pečivo pečené na velký pátek a zdobené červenými vejci (ta symbolizují krev Krista)
- připravuje se z mouky, soli, droždí, vajec, másla, mléka, nového koření, anýzu a sezamového semínka
 
Christopsomo – (Kristův chléb)
 
- vánoční pečivo
- další sladké pečivo připravované s kousky mandlí, bílými rozinkami, citrónovou kůrou a ochucený kořením masticha. V některých oblastech do tohoto pečiva přidávají nasekané fíky

 

 
Pečivo pro ostatní příležitosti
St.Farnourio bread
- St. Farnourio je jakýsi "vyhledávač ztracených věcí" a vzhledem k tomu, že jsou Řekové hodně pověrčiví připravují toto pečivo, aby St. Farnouria uctili a on jim pomohl ztracé věci nalézt
 
 
Zvláštní pečivo se připravuje i pro další slavnostní příležitosti, jako je narození dítěte, křest dítěte, svatba.... Toto pečivo se speciálně zdobí tak, aby se výzdoba vždy vztahovala přesně k dané příležitosti.
 
Ostatní pečivo
 
Paximadia
 
- jedná se o pšeničné celozrnné suchary
- těsto se vytvaruje do podlouhlých tenkých tvarů, upeče se dozlatova a poté se nakrájí na tenké plátky a znovu se peče dokud nejsou úplně tvrdé
- před konzumací se namáčejí do kávy nebo do vína 
 
Eliopsomo  
 
- olivový chléb, připravuje se hlavně v létě
- připravuje se z vody, olivového oleje, medu, droždí, mořské soli, rozmarýnu, oliv, cibule a celozrnné mouky
 
Tiropsomo
- sýrový chléb 
- připravuje se z vysokolepkové mouky, prášku do pečiva, vajec, ovčího jogurtu, másla, fety a sezamového oleje
 
Xwriatiko psomi
- připravuje se z droždí, cukru, oleje, soli, vody a nebělené mouky
 
Bobota
- je to jednoduché pečivo připravované z kukuřičné mouky, medu a vody, které se přelévá sladkým sirupem
- není nijak zvláště oblíbené, protože oživuje vzpomínky na válku, neboť tehdy to bylo jediné pečivo, které bylo dostupné
Autor: Svetluska78