La Brioche

- jedná se o pečivo obohacené o vejce a máslo s typickou zlatavou kůrkou, které se docílí glazováním vaječným žloutkem

- správná brioška má tvar bulky nebo bochánku s malou kuličkou umístěnou navrchu

- první zmínky o tomto pečivu jsou již z roku 1404 a věří se, že pochází z tradičních Normandských receptů, neboť kvalitu briošky určuje kvalita použitého másla a Normandie byla již ve středověku proslulá výrobou vysoce kvalitního másla.  Název je pravděpodobně odvozen ze slovesa "broyer" což znamená tlouci, rozbíti a odkazuje to na prodloužené hnětení těsta. Tak jako i u jiných druhů pečiva je původ předmětem dohadů a neshod - např. Alexander Dumas tvrdil, že pochází z Brie - neboť se údajně do těsta přidával sýr z této oblasti. Nejčastěji je však brioška spojována s výrokem Marie Antoinetty - "Qu'ils manget de la brioche"

V našich receptech najdete briošky pod čísly 53 a 414

 

Autor: Svetluska78

 

 

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI