Litevské pečivo

Jeden z nejstarších Litevských potravinářských výrobků byl a je žitný chléb. Tradiční jsou dva druhy žitného  chleba - kvašený a pařený. Chléb v Litvě hraje důležitou roli ve spoustě obřadů. Litevci přisuzují chlebu ochranou moc - například kus chleba umístí do základů při stavbě domu, nebo věří, že chléb je ochrání před ohněm nebo pomůže oheň uhasit. Chlebu je prokazován velký respekt - je nazýván svatým a mluví se o něm v ženském rodě. Pečení chleba byla čestná povinnost paní domu a byla vždy předávána nejstarší dceři při zvláštním obřadu. Den kdy se pekl chléb byl velmi zvláštním dnem - v celém domě vládl klid a mír. Pokud přišel do domu host v den, kdy se pekl chléb nesměl odejít dříve než byl chléb hotový. V dnešní době už mnoho lidí chléb doma nepřipravuje, ale ještě se najde spousta žen, které na domácí přípravu chleba nedají dopustit - takovéhoto chleba si cení více než zlata.

Juoda rugine duona

- tmavý kvašený žitný chléb, který má trvanlivost až dva týdny

- připravuje se z celozrnné žitné mouky (hrubě mleté), vody, soli a startéru (ten se připravuje z žitné mouky, vody a kvasnic)

 Plikyta rugine duona 

- pařený žitný chléb

- připravuje se z žitné mouky, vody, kmínu, soli a startéru (ten se připraví ze spařenné žitné mouky) 

Duona su mielemis 

- žitný chléb bez startéru jen s kvasnicemi

- připravuje se z žitné mouky, syrovátky nebo podmáslí, piva, kmínu, cukru, soli a kvasnic

Juoda rugine duona su bulvemis

- tmavý žitný chléb s bramborami

- připravuje se stejně jako Juoda jugine duona jen se přidají brambory vařené ve slupce (samozřejmě se před přidáním do těsta oloupou)

Mietinis ragaidis 

- chléb z ječné mouky, vody, soli, cukru a kvasnic. Někde se nahrazuje voda mlékem nebo syrovátkou a přidávají se brambory.

- tento chléb je nejlepší ihned po upečení

Kvietinis ragaidis

- a konečně se dostáváme i k pšeničnému chlebu

- připravuje se z pšeničné mouky, vody nebo mléka, soli, cukru a kvasnic

 

 Autor: Svetluska78