Švýcarské pečivo

Švýcarsko je další země s velkou různorodostí pečiva. Jejich 200-300 druhů soupeří s počtem druhů sýrů.  Nejenže každá oblast má své vlastní pečivo, ale ve Švýcarsku je speciální pečivo i pro různé příležitosti: pro křtiny, svatby, pohřby, církevní svátky, pro karneval... Pečivo v různých oblastech  se liší nejen přísadami, ale také tvarem. Tvary a styly částečně závisí na chuti, částečně na tradici a částečně na místních podmínkách (dle typu obilovin, které se zde mohou pěstovat). Švýcaři dávají přednost tmavšímu a slanějšímu pečivu než třeba Francouzi či Italové.

A teď přejděme přímo k jednotlivým druhům pečiva - nebudu popisovat všechny (to by bylo na hodně dlouho), ale aspoň pár z různých oblastí

 

Zürich

- oválný chléb se zlatohnědou kůrkou a šikmými zářezy napovrchu

- tento chléb je široce rozšířený, takže se bere jako stadard

 

Graubünden

- můžeme ho najít také pod místními názvy  Brascidela nebo Bracciadella 

- chléb ze směsi žitné a pšeničné mouky vytvarovaný do kroužku (stejně jako ve Finsku pro uchovávání chleba zavěšením - tak chléb dobře uschnul a vydržel jedlý i několik měsíců)

 

Jura 

- plochý kulatý bochník oblíbený ve francouzsky mluvící oblasti

- je ozdoben symboly místní vlajky - v jedné polovině berla biskupa v druhé proužky

 

Tessin

- chléb z bílé mouky s přídavkem rostliného oleje

- bochník je složený z několika malých bochníčků, aby se dal snadno ulamovat - protože krájet chléb nožem je považováno za hřích

 

Vallis

- tmavý žitný chléb s rozpraskanou kůrkou

- žito je jediná obilnina, která se v této chladné oblasti pěstuje

 

Vaadtland

- kulatý bochník rozdělený na čtyři díly zkříženou výzdobou na kůrce (mohl být tak snadno rozdělen na části a rozdán mezi chudé)

 
  

"Sculpted bread" - vyřezávaný chléb

- chléb s velmi propracovanou výzdobou

 

Autor: Svetluska78