Finské pečivo

Ve Finsku se pečivo připravuje z pšenice, žita, ječmene i ovsa. Finsko se může honosit nejbohatším výběrem chleba - každá provincie vyvinula vlastní druh chleba. Nejbohatší tradice pečení chleba je v Karélii a Kainuu. Finové doslova milují celozrnné žitné chleby. Některé finské chleby mají uprostřed díru - je to vlastně památka na staré časy, kdy se pekl v západním Finsku chléb jen párkrát do roka a bochníky se skladovaly zavěšené na tyči u stropu. 

 

Asi nejznámější finské pečivo je:

Maitorieska

- finské tradiční pečivo vyráběné z mléka, soli a ječné mouky

- suroviny se smíchají, vytvarují se placky o síle cca 0,5cm které se pečou při 300°C asi 15 minut 

Ruisleipä

- nejoblíbenější tmavý žitný chléb (tradičně má mít díru uprostřed)

- připravuje se z žitné mouky, bramborového vývaru a trpkého kvásku

Sihtileipä

- žitno-pšeničný chléb

Rieska

- jeden z nejstarších Finských chlebů, připravovaný z ječné mouky, podmáslí, šlehačky, másla, soli a cukru

- vznikl ještě před objevením techniky kvašení 

Pulla

- sladké pečivo s kardamomem a rozinkami s typicky jasně hnědou glazurou

Läskirieska

- plochý chléb z ječné mouky s vepřovým sádlem

Barkbrőd

- pečivo s kůrou (spíše by se dalo říci s lýkem) z borovice sklízené na jaře, kdy obsahuje nejvíce vitamínů a minerálů. Lýko se usuší, upraží a pak rozemele na moučku. Přidává se v poměru 1dcl moučky na 10 dcl mouky

- toto pečivo se peklo hlavně v období hladomoru, kdy byla nouze o obilniny.

Svartbröd

- chléb ze sladu, žitné mouky, celozrnné pšeničné mouky a sirupu

- jeho příprava je velmi zdlouhavá (2 dny)

 

Autor: Svetluska78