Valašský frgál

- nebo také lopaťák, pecák...je velký koláč s náplní sypaný drobenkou

- je tradiční pečivo staré více jak 200 let. Pekly si většinou na velké svátky (Vánoce, Velikonoce...) nebo ke křtinám, či svatbám. V bohatých chalupách se pekly i v neděli.

- tradiční valašký frgál má v průměru 30 cm, váží 600 g a vždy je pouze s jednodruhovou náplní. Těsto musí být hodně tenké, jen okraje mírně vyšší.

- nejčastější náplň byla ze sušených hrušek, které se namočily, rozemlely, uvařily a dochutily. Další náplně potom jsou: tvarohová, maková, povidlová, ale také třeba náplň z kysaného zelí

- těsto se původně dělalo ze směsi žitné a pšeničné mouky 

Na našich stránkách najdete recept na frgály pod č.56 - není to sice úplně přesný recept, ale vyzkoušejte a určitě budou chutnat. Dále se podívejte na recepty č. 946, 1353, ...

 

 

Autor: Svetluska78

 

 

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI