Droždí

Co je to vlastně droždí?

Jedná se o živoucí lisované buňky kvasinek druhu Saccharomyces cerevisiae, které ke svému rozmnožování potřebují cukr. Velikost jedné kvasinky nepřesahuje 6 až 8 tisícin milimetru. Tyto živé organismy mají schopnost přeměňovat přirozené cukry v mouce na alkohol a oxid uhličitý, který právě způsobuje kynutí těsta. Čerstvé pekařské droždí obsahuje spoustu vitamínů, bílkovin a minerálů  Uveďme například:
thiamin - neboli vitamín B1- dobrý pro srdeční a nervovou činnost
riboflavin - neboli vitamín B2 - ovlivňuje zdraví pokožky, zraku a trávicího ústrojí
niacin - neboli vitamín B3 - příznivě ovlivňuje pokožku, trávicí ústrojí i nervovou soustavu
Celkově se vitamíny typu B podílí na uvolňování ënergie ze sacharidů a tím příznivě působí na lidský organismus.
Z minerálů uveďme například:
chrom - který ulehčuje přisvojování glukózy a její pronikání do buněk
Droždí neobsahuje lepek proto se může používat i při bezlepkové dietě.

Jak droždí skladovat a používat

Čerstvé pekařské droždí musí být skladováno při teplotách 1°C - 10°C, při této teplotě droždí nepracuje a proto si uchová svoji kvalitu po celou dobu trvanlivosti.  Pokud droždí budeme opakovaně vystavovat nižším či vyšším teplotám budou jeho schopnosti oslabeny.

Vzhledem k tomu, že droždí jsou živé mikroorganismy neměly by být delší dobu vystavovány přímému kontaktu s jinými surovinami - zejména sůl kvasinky zabíjí a tímnepříznivě ovlivňuje kynutí. Také teplota nad 55°C droždí ničí, proto je lepší používat suroviny o teplotě do 40°C.

Čerstvé droždí můžeme i zamrazit. Své vlastnosti si zachovává i po jednom roce skladování v teplotě -18°C, jeho rozmrazování může proběhnout v lednici a nejpozději do 24 hodin musí být zpracováno, ale můžeme dát zmražené přímo do důlku v mouce a zasypeme 1 lžičkou cukru.

Instantní droždí

Je dehydrované droždí vyráběné ve formě krystalek. Prodává se v sáčku o hmotnosti 6g -11g a může se při pokojové teplotě skladovat až 18 měsíců, aniž by nějak utrpěla jeho kvalita. 

Lahůdkové droždí

Nemá schopnost přeměňovat přirozené cukry na oxid uhličitý, proto je nevhodné na kynutí. Používá se pouze na dochucování pomazánek, polévek apod.

Čerstvé droždí

         

Instantní droždí

       

 

Autor: Svetluska78

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI