Sušený kvásek

klik na obrázek pro info

 

Sušený kvásek se dá použít do chleba přímo v sypkém stavu. Na našich stránkách najdete recepty, ve kterých je množství uvedeno.

Pro výraznější chuť je třeba použít minimálně 3 lžíce na 500 g mouky.

kolobezka1. doporučuje značku Natural Jihlava (Kučírci) nebo Provita Bio. Nedoporučuje kvásek z DM - jednak je drahý a nemá žádný chuťový přínos. Dále pak:

Pro použití bez droždí je nutné sušený kvásek aktivovat a pár dnů (minimálně 4 - 5 dnů) krmit, podobně jako kvásek domácí. Sušený kvásek slouží tedy pouze jako startovací, předem vyšlechtěná kultura, a chová se podobně jako kdybychom si usušili kvásek vlastní.

V žádném případě nestačí krátké oživení, tak jak jej popisují návody výrobců.

 

--------------

 

Sám o sobě dodá chlebu lepší chuť, ale pokud ho chceme použít místo droždí, musíme ho smíchat s žitnou moukou a vodou (150 g mouky, 1 lžíce kvásku a cca 200 - 250 ml vody) a nechat vzejít - je lepší ho nechat přes noc a druhý den ještě před použitím jednou přikrmit a pak teprve používat.

 

Návod na oživení:

150 g žitné mouky

1 lžíce sušeného kvásku

200 - 250 g vody

 

Pokud chceme kvásek použít jen pro lepší chuť, tak stačí přidat 1 - 2 lžíce do tekutiny a dál pokračovat tak, jak je v receptu při pečení chleba s použitím pouze kvásku - bez jakéhokoliv přídavku droždí - se většinou pohybuje množství kvásku v rozmezí 15 - 40 % (počítá se to ze součtu mouky a tekutiny) - přesné množství závisí na druhu mouky, kterou použijeme a jejím obsahu lepku. U samožitných chlebů stoupá množství kvásku až na 60 %.

 

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI