Sladidla

Třtinový cukr 

 
 

- surový - má světle hnědou barvu, příjemnou nevtíravou chuť a medovou vůni a obsahuje jen zbytkové stopy melasy

- muscovado - má jemné hnědé krystalky a výbornou plnou chuť

 

 
- demerera - melasou přibarvený rafinovaný cukr


- melasový - má výraznou lékořicovou chuť a vysoký obsah melasy

 

Rapadura

 


- sušená třtinová šťáva
ve které zůstávají všechny minerální látky

 

 

Melasa

 

- je cenný vedlejší produkt výroby třtinového cukru bohatý na vitamíny a minerály (zejména železo, vápník, draslík...)
- můžeme ji použít místo cukru

 

Med

 

- je hodnotná přírodní potravina vytvořená včelami ze sezbíraných sladkých šťáv rostlin. Tyto šťávy  včely přetvářejí, kombinují a obohacují svými specifickými látkami, ukládají a nechávají zrát v plástech.
- můžeme použít místo cukru, ale pozor na alergie

 

Javorový sirup

 

- získává se naříznutím kůry javorů, má velmi sladkou, ale  příjemnou chuť
- do pečiva se přidává místo cukru a pro zlepšní chuti (pokud recept obsahuje javorový sirup a vy ho doma nemáte, pravda u nás je dosti drahý, nezoufejte - můžete ho docela dobře nahradit medem)

Palmový cukr z květů palmy Arenga

 

- má karamelovou chuť a je hodně aromatický, ale méně kalorický než řepný nebo třtinový cukr
 

 

 

 

Sladovit

 

 

- je sušený přírodní výtažek z naklíčeného ječmene, sladu. Obsahuje vitamíny skupiny B, draslík, fosfor a železo.

 

Sladěnka

 

- výtažek z naklíčeného ječmene - sladu, je bohatým zdrojem vitamínu B6, niacinu a stopových prvků

- má schopnost zadržovat vlhkost a narozdíl od běžného cukru nenarušuje vývin lepku - je proto do pečiva ideální

 

 


Hrubý cukr

- vhodný na posypání pečiva a zdobení
 
                                                                                                            
 

A spousta dalších sladidel:

 

- rýžový sirup, pšeničný sirup, kukuřičný sirup, kamutový sirup, tapiokový sirup, špaldový sirup, brusinkový sirup, sirup z agáve.....

                                                                                                                                  

   
 

 

 

Vyzkoušejte co vám chutná a vyhovuje

 

 

 Autor:Svetluska78
19. 2. 2008

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI