Ostatní suroviny

Otruby / klik

-jsou velmi cennou potravinou, protože pomáhají rozvoji bakterální flóry, chrání před rakovinou střev, brání vzniku vředů, odstraňují přebytek cholesterolu a také odtučňují (stačí 3 lžíce denně)
- používají se do pečiva - velmi dobré je je před přidáním opražit
- nepoužívejte více jak 4 - 5 polévkových lžic

Ovesné vločky

- obsahují vitamíny B1, B2, E, PP, třísloviny, minerály - jako vápník, železo, mangan....atd.

Obilní klíčky

- jsou nejcennéjší částí zrna, protože obsahují nejvíce stopových prvků, obsahují rostlinné bílkoviny, vitamín E, B, velké množství železa, hořčíku, draslíku.....atd.
- můžeme přidat cca 4 polévkové žíce obilních klíčků pro docílení jemné ořechové chuti

Melasa

- je cenný vedlejší produkt výroby třtinového cukru bohatý na vitamíny a minerály (zejména železo, vápník, draslík...)
- můžeme ji použít místo cukru

Med

- je hodnotná přírodní potravina vytvořená včelami ze sezbíraných sladkých šťáv rostlin. Tyto šťávy  včely přetvářejí, kombinují a obohacují svými specifickými látkami, ukládají a nechávají zrát v plástech.
- můžeme použít místo cukru, ale pozor na alergie

Javorový sirup / klik

- získává se naříznutím kůry javorů, má velmi sladkou, ale  příjemnou chuť
- do pečiva se přidává místo cukru a pro zlepšní chuti (pokud recept obsahuje javorový sirup a vy ho doma nemáte, pravda u nás je dosti drahý, nezoufejte - můžete ho docela dobře nahradit medem). Cena 375 ml - 165,-kč/186kč (Kaufland, Globus)

Vejce

- zvyšují nutriční hodnoutu těsta, zlepšují tvanlivost a barvu pečiva.  V pečivu můžeme vejce nahradit lžící bramborového škrobu.
- pokud chceme aby mělo pečivo zlatý nádech a krásně vybarvenou kůrku, potřeme ho před pečením rozšlehaným vejcem

Syrovátka / klik

- zvláčňuje těsto, prodlužuje jeho trvanlivost  a také  ho mírně okyseluje. Používá se hlavně na pečení  chleba

Autor: Svetluska78

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI