Sůl a koření

Sůl

- již od starověku je mimořádně cennou surovinou a nedílnou součástí lidské potravy

Fenykl (fenykl obecný - Foeniculum vulgare)

- pochází ze středomoří a je příbuzný kopru a celeru.Jako koření se používá převážně plod - nažka, který má lehce nasládlou a štiplavou chuť a charakteristickou vůni. Působí proti křečím, zabraňuje tvorbě plyn, podporuje trávení a tvorbu mateřského mléka a usnadňuje vykašlávání.
- je součástí chlebového koření

Kmín (kmín kořenný - Carum carvi)

- je velice staré koření, používané už v době kamenné. Používají se zralé plody - nažky s aromatickou , lehce nahořklou chutí. Kmín zmírňuje účinky nadýmavých jídel a zlepšuje stravitelnost těžkých jídel, celkově uklidňuje střeva pomáhá při bronchiidě.
- přidává se do chleba, posypávají se s ním rohlíky, bulky, zelńáky...

Koriandr (koriandr setý - Coriandrum sativum)

- je to rostlina příbuzná kmínu, zmínky o jeho používání jsou staré více jak 3000 let. Jako koření se používá plod - dvojnažka, má nasládlou chuť a lehkou pomerančovou vůni. Omezuje růst bakterií, příznivě působí na trávení a činnost střev, omezuje nadýmání a tiší migrény.
- je součástí chlebového koření

Anýz (anýz setý nebo bedrník anýz - Pimpinela anisum)

- je jedno z nejstarších koření a pochází ze Středního východu a středomoří, je to další příbuzný kmínu. Jako koření se používá plod - dvounažka s osobitou nasládlou vůní a chutí. Podporuje trávení a tvorbu žluči, omezuje plynatost a růst škodlivých bakterií, působí proti křečím a katarům střev.
- je součástí chlebového koření

Vanilka (vanilkovník plocholistý - Vanila planifolia)

- patří mezi nejjemnější a nejdražší koření. Do Evropy se dostala až v 16. století. Kořením jsou fermentované a usušené tobolky. Trvanlivou a příjemnou vůni způsobuje látka zvaná vanilin, chutná nasládle kořenitě.
- ve zdravé výživě je též k sehnání vanilkový cukr - poznáme ho podle toho, že obsahuje drobná černá zrníčka
- používá se do sladkých pokrmů, koláčů, do náplní buchet...
- běžně dostupný vanilinový cukr je vyroben pouze ze syntetického vanilinu, proto je jeho vůně odlišná, ostrá a vyznačuje se mírnou pachutí. Doporučuji zakoupit pravou vanilku (i když je to finančně nákladnější) a vynilkový cukr si vyrobit doma. Také pokud do tvaroho náplně použijete pravou vanilku poznáte rozdíl jak na chuti tak vůni.

Tymián (tymián obecný - Thymus vulgaris)

- jako koření se používá jak čerstvý tak sušený. Je silně aromatický a má nahořklou chuť. Má výrazný vliv na zažívání, plynatost, křeče.
- používá se např. na pizzu

Oregano (dobromysl obecná - Origanum vulgare)

- je to výrazné koření příbuzné majoránce. Jako koření se používají květy i listy, má výraznou vůni, podporuje chuť k jídlu a trávení
- hodí se na pizzu, do nádivek, sekané...

Skořice (Skořicovník - Cinnamomum)

- skořice je velmi staré koření, které bylo ve středověku dokonce považováno za nejvzácnější. Jako koření se používá sušená kůra. Je léčivá, zelpšuje trávení, působí proti nadýmání a nevolnostem
- přidává se do sladkých pokrmů, neobejde se bez ní jablečný štrůdl, je výborná i do čokoládových chlebů

Autor: Svetluska78

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI