Tekutiny

Voda

- k přípravě chleba můžeme použít vodu z vodovodu, ale vzhledem k vysokému obsahu chloru je vhodné ji nechat  několik hodin odstát, aby se chlor odpařil. Pokud použijeme pramenitou vodu nemusíme ji nechávat odstát,ale můžeme hned začít s pečením. Samozřejmě pokud použijete vodu z vodovodu a nenecháte ji odstát nic se nestane.

Mléko

- zlepšuje chuť a podporuje tvorbu lepku, obsahuje mléčný cukr což je dobrá potrava pro kvasinky. Pozor pokud pečete na odložený start použijte mléko sušené - předejdete tak tomu, že vám mléko zkysne.

Podmáslí

- podmáslí je tekutina uvolněná při stloukání mléka na máslo. Má jemnou mírně nakyslou chuť a blahodárně působí na lidský organismus. Zlepšuje chuť chleba.

Acidofilní mléko

- je hustý, lahodný a osvěžující kysaný nápoj
- obsahuje Lactobacillus acidophilus a příznivě působí na zažívací trakt

Kefír

- je fermentovaný mléčný výrobek, který se vyrábí tak, že do mléka vložíme tzv.kefírku
- vzniká nejen mléčným, ale i alkoholickým kvašením

Pivo

- u nás zná asi každý, ví z čeho se vyrábí i jak chutná, proto ho nemusím dlouze představovat. Díky pivu budeme mít krásně nadýchané těsto s kouzelnou příchutí. Pozor ovšem na pivo s vyšším obsahem alkoholu - tím můžete zabít kvasinky a těsto tím pádem nenakyne)

Vývar z brambor

- dodá chlebu příjemnou chuť a udrží chléb déle vláčný. Zejména pokud do chleba přidáváme rozmačkané brambory přidáme i část vývaru.

Melta

- je kávovinová náhražka složená ze žita, kořene cukrové řepy, ječmene a kořene čekanky. Chléb a pečivo po použití melty získá krásnou tmavou barvu.

Voda z kysaného zelí, ocet

- díky použití vody z kysaného zelí nebo octa nebude v chlebu tolik cítit droždí

Šťáva z červené řepy, šťáva z rajčat

- nám obarví těsto na krásnou růžovou barvu. Pozor pokud použijete velké množství šťávy z řepy budete mít chléb né růžový, ale rudý jako říjen

Autor: Svetluska78

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI