Domácí rohlíky


foto:

Autor: Judithka - další recepty
   Hodnocení: 9%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
Suroviny:
250 ml mléka
špetka cukru
1 lžička soli
3 lžíce oleje
2 vejce
500 g hladké mouky
1,5 lžičky nebo necelá 1/2 čerstvého droždí
Nastavení pekárny: 
Program Těsto - můžete dělat i bez pekárny, nechat klasicky vykynout.


Nastavení pekárny:


Postup:
Po vykynutí těsto propracujeme na vále (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat) a vytvarujeme rohlíky:
Těsto rozdělíme např. stěrkou na cca 15 bochánků, které necháme cca 10 minut odpočinout.
Pomocí rozvalovacího válečku vyválíme elipsovité placky.
Levou rukou uchopíme spodní okraj placky a pravou dlaní stáčíme vrchní okraj placky do tvaru rohlíku. 
Při vinutí rohlíku potahujeme (levou rukou) placku směrem dolů, čímž se placka prodlužuje a rohlík má lepší vinutí. 
Po zamotání mírně uválíme.
Nebo těsto rozdělíme na cca 4 díly, podle toho, jak chceme mít rohlíky velké.
Z každého vyválíme kruh a pomocí nože nebo rádýlka nakrájíme trojúhelníky. 
Vrchní cípy zahneme k sobě a motáme směrem k cípu. 
Po zamotání mírně uválíme. 
Tímto způsobem motáme i plněné rohlíky. 
Horními cípy překrýváme náplň a ta nám při pečení nevyteče.
Cípem dáváme vždy na plech, aby se rohlíky při pečení neotevřeli!
Naskládáme na plech na pečicí papír a necháme kynout pod utěrkou ještě cca. 30 - 40 minut.
Pak pomašlujeme vejcem nebo jen žloutkem, můžeme posypat semínky nebo hrubou solí a pečeme ve vyhřáté troubě při 180º - 220°C ( dle typu trouby ) / cca 10 minut, hlídáme, pak stáhneme teplotu na 170°C a dopečeme, až mají zlatou barvu.
Hotové rohlíky ihned přendáme z plechu na mřížku.


Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.