1519. řepánky od Kida1


foto: Kida1
1519.Řepánky

Autor: Kida1
   Hodnocení: 20%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
250 ml mléka
2 žloutky
špetka soli
50 g rozpuštěného másla
50 g rozpuštěného sádla
100 g krystalového cukru
1 vanilkový cukr
trochu citronové kůry
500 g hladké mouky
1/3 čerstvého nebo 1,5 lžičky sušeného droždí

náplň:
1 řepa cukrovka (očištěná, oloupaná a najemno nastrouhaná vážila bez pár gramů 1 kg)
200 g mletého máku
3 rozdrcené hřebíčky
1/2 lžičky mleté skořice
50 g másla
přiměřeně mléka


Nastavení pekárny: Program Těsto a program Džem / Marmeláda


Postup:
Po ukončení programu těsto propracujeme na pomoučněné ploše nebo silikonovém vále, rozdělíme na 12 dílů, z každého uděláme plněnou buchtu a rozložíme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem tak, aby měly kolem dost místa na dokynutí. Můžeme dlaní mírně splácnout, abychom měli spíše bochánek.
Necháme dostatečně nakynout, pomašlujeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C.
Nebo můžeme upéct i jako klasické buchty a místo vejcem potírat olejem, aby se neslepily.

Náplň postup:
a) příprava na kamnech:
cukrovku podusíme na másle s troškou vody na podlití, když je měkká, přidáme mák, koření a podle potřeby i mléko a dusíme až je měkký i mák a nádivka hustá.

b) příprava v domácí pekárně:
cukrovku, máslo a maličko vody dáme do pekárny, spustíme program Džem / Marmeláda a necháme celý proběhnout.
Potom přidáme mák a koření a spustíme program znovu.
Teď už musíme průběžně nahlížet a dle potřeby dolévat mléko. Necháme znovu proběhnout celý program

Hlavně se nelekněte, když cukrovka během dušení zčerná. Je to prý normální.
Toto množství náplně stačí asi na 2 - 3 dávky uvedeného těsta.
Zbylou náplň lze uchovat pár dní v lednici nebo zamrazit a použít později.

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře





foto: Kuchařík
1519.Řepánky

Názory čtenářů

Pekar 19.11. 10:49  

Chtel jsem nejakou inovaci repanku, tak jsem je zkusil z dom.pekarny. Radeji ae vratim k receptu od babicky a rucnimu hneteni.

modrina 23.11. 13:14  

Dělala jsem je už podruhé. Prvně http://foto.dama.cz/foto.php?f=1194182 nás příliš nenadchla náplň, ale asi jsme jí přišli na chuť a poslední kousky vyloženě zmizely. :) Teď jsem do náplně přidala pár jablek a víc jsem ji ochutila a je to neskutečná dobrota. Moc děkuji za recept!

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.