Cizrnový chléb

Autor: Szoszi - další recepty
   Hodnocení: 11%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
250 ml vody
2 lžíce olivového oleje
175 g okapané konzervované cizrny
500 g nebělené chlebové mouky
1,5 lžičky sušeného droždí
2 lžičky cukru
1,5 lžičky soli

volitelně
2 lžičky čerstvého pepře ve slaném nálevu
mléko na potření

program: základní, hmotnost 750g


Nastavení pekárny: Program: základní, hmotnost 750g


Postup:
Díky cizrně bude chléb nadýchaný a vláčný. O cizrně se, stejně jako o jiných luštěninách, říká, že je schopna vegetariánům nahradit příjem masa. Její konzumace se doporučuje také těhotným ženám. Ale pozor, je poměrně těžko stravitelná, nedopřávejte si ji tedy večer a raději ji před vařením namočte alespoň před noc (ideálně na 24 hodin) do vody a oloupejte. Obsahuje zhruba pětinový podíl vlákniny, což je hodně. Dále obsahuje vitamíny řady B, které poslouží mimo jiné jako účinné antioxidanty. Dále obsahuje množství polysacharidů, bílkovin, aminokyselin a především nenasycených mastných kyselin. Pomáhá tak snižovat hladinu cholesterolu v krvi a vůbec je nápomocná v prevenci před chorobami kardiovaskulárního systému. Cizrna ale obsahuje celou řadu dalších látek, jako je vápník nebo železo.


Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.