1409. Italské glazované Panettone od Tallu


foto: Tallu
1409.Italské glazované Panettone

Autor: Tallu
   Hodnocení: 34%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
kvásek
80 ml vlažného mléka
7 g sušeného droždí nebo 3/4 kostky čerstvého droždí
70 g hladké mouky

těsto
85 g vlažného másla nebo Hery
1/2 lžičky soli
60 g cukru
1 vanilkový cukr
3 vejce
280 g hladké mouky (je možné, že se bude muset přidat asi 2 lžíce, dle konzistence těsta, každý má jiné suroviny)
2 lžičky vanilkového extraktu - není nutné
60 g rozinek
60 g kandovaného ovoce
nebo cokoliv dle chuti, já používám sušené ovoce (třešně, brusinky, lesní směs, citrusová kůra), protože kandované je na nás sladké

glazura
60 g mandlí najemno namletých
60 g cukru
1 lžička kukuřičného škrobu
1 bílek

posyp
plátky mandlí
moučkový cukr


Nastavení pekárny:


Postup:
V misce promícháme vlažné mléko s droždím, až se droždí rozpustí, přidáme mouku a pořádně umícháme kvásek, přikryjeme potravinovou fólií a dáme na teplé místo kynout až se obsah kvásku ztrojnásobí, asi 45 minut.
Následně si připravíme těsto v domácí pekárně na program Těsto bez předehřevu, nebo jiný program, který hněte a je bez předehřevu, nebo použijeme mixér s hnětací metlou. Do nádoby dáme vlažné máslo, sůl, cukr s vanilkovým cukrem, vanilkový extrakt a zapneme hnětení, potom přidáváme vejce a mouku, když je vše řádně promíchané přidáme hotový kvásek a necháme uhníst těsto do hladka, nemělo by se lepit, při tomto si ohlídáme případné přidání mouky. Do hotového těsta zamícháme připravenou směs rozinek, kandovaného nebo sušeného ovoce nebo kůry. Těsto přendáme do velké misky, přikryjeme potravinovou fólií a dáme na teplé místo kynout 2 hodiny.
Po vykynutí sundáme fólii a rukou zmáčkneme těsto ke dnu, aby vyšel vzduch, těsto vyndáme na vál a řádně propracujeme, poté těsto přendáme do vymazané dortové formy nebo jiné formy vyložené pečícím papírem přes okraje nahoru, těsto hodně nakyne nahoru, opět překryjeme potravinovou folií, pokud se nám kvůli pečícímu papíru nevejde fólie tak nemusí být a dáme na teplé místo kynout další dvě hodiny.
Troubu si dáme předehřát na 190°C. V misce si připravíme glazuru řádným promícháním uvedených surovin. Na vykynuté těsto opatrně rozetřeme glazuru, aby nám těsto nespadlo, posypeme plátky mandlí a poprášíme cukrem.
Dáme péct do rozehřáté trouby na 190°C cca 50 minut, ale každý si musí teplotu i dobu pečení upravit dle své trouby.
Po druhém kynutí před pečením zacházíme s nádobou s těstem opatrně, abychom s ním nebouchli, mohlo by spadnout.
Moučník náročný na čas, celkově asi 6 hodin, ale stojí za to, je jako peříčko.

Převzato z originální stránky / klik a s odkazem na recept č. 1407.Panettone od IVČA-SUSOVA/ klik

co je Panettone / klik


Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře





foto: pečinka
1409.Italské panettone

foto: ojunka
1409. Panettone od Tallu

foto: amalinka11
Panetone

foto: minja
1409.Italské glazované Panettone

foto: minja
1409.Italské glazované Panettone

Názory čtenářů

Anndy 29.6. 21:10  

karmala - který je stejný?

karmala 29.6. 15:44  

proč jsou tady dva stejné recepty?

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.