1303. džem, marmeláda


foto: Anndy
1303. džemíky

Autor: Anndy
   Hodnocení: 100%  


Suroviny:
1 kg jakéhokoliv čerstvého ovoce
cukr
1 Gelfix
2 lžičky kyseliny citronové

nebo
1 kg jakéhokoliv čerstvého ovoce
želírovací cukr
2 lžičky kyseliny citronové


Nastavení pekárny: Program Džem / Marmeláda


Postup:
Ovoce použijeme opravdu jakékoliv (angrešt, rybíz, třešně, meruňky, špendlíky, borůvky, ostružiny, jahody....). Mělo by být vždy omyté, vypeckované, čisté a do formy pekárny dáváme malé kousky - podle druhu, tedy aspoň pokrájíme na půlky.
Rybíz, angrešt apod. rozmixujeme a propasírujeme.
Buď použijeme Gelfix a nebo z receptu vynecháme cukr a dáme pouze ovoce, kyselinu citronovou a želírovací cukr.
Vždy se řídíme návodem na sáčku - poměr ovoce a cukru!

Drobné kousky ovoce dáme do formy, kde necháme hnětače. Zasypeme cukrem, Gelfixem a kyselinou citronovou a spustíme program Džem / Marmeláda.
Po ukončení programu ihned formu vyjmeme (pozor, je horká, použijeme kuchyňské rukavice, chňapku, utěrku.... a lijeme do čistých sklenic, ale NEplníme až po okraj (můžeme zalít 1 zátkou rumu), které ihned uzavřeme a otočíme aspoň na 10 minut na víčko, aby se chytlo. Pak otočíme, po úplném vychladnutí uložíme do chladna.
Kdo nemá rád kousky ovoce anebo se mu nebude zdát džem dostatečně hladký, může jej ihned po ukončení programu dát do mixeru.
Z 1 kg ovoce je asi pět 375 ml skleniček.

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře




Gelfix 1:1 / 900 g - 1 kg ovoce : 1125 g cukru
Gelfix 2:1 / 1 kg ovoce : 500 g cukru
Gelfix 3:1 / 1 kg ovoce : 350 g cukru




foto: Anndy
1303.meruňkový džem

foto: vyžlička
č.1303 borůvkový a meruňkový džem

foto: Malenkap
1303. meruňkový džem

foto: B-u-f-y
Jahodová marmeláda č. 1303

foto: jen.tak
1303.JAHODOVÁ MARMELÁDA

foto: jen.tak
1303.MARMELÁDA Z TŘEŠNÍ

foto: tissue
marmelády dle č.1303

foto: minja
1303.džem, marmeláda

foto: minja
Č.1303 DŽEM ZE ŠVESTEK

foto: LauraTiffani
Můj první džemík - 1303.džem, marmeláda

foto: Hejenka
1303. džem, marmeláda

Názory čtenářů

Tomáš Tříska (tomas. 15.3. 15:38  

Zbytečně vše řešíte. Prostě dáte kilo ovoce nakrájené na malé kousky (džem) nebo rozmixované (marmeláda). Zasypete 1 kg cukrem krystalem a přidáte šťávu z jednoho citrónu. Já přidávám citrón i s dužinou. Nečekejte že vám ztuhne. Marmeláda je polotekutá a džem je spíše jako pyré. To z čeho jste zblbnutí z obchodů kolem marmelády jen prošlo. Je to jen ovocná šťáva s gelfixem.

S ovocem se nepatlejte. Udělejte marmeládu z toho, co je zrovna v akci. V kombinaci s domácím sladkým snídaňovým chlebem z mléka, másla a vlašských ořechů je to jako nebeská mana.

Miluše 16.10. 13:47  

Dala jsem do pekárny na hrubo nakrájené hrušky želírovací cukr pustila program a šla na procházku.Když jsem přišla bylo hotovo přidala kyselinu citronovou přelila do sklenice a nechala ztuhnout na lince.Pak jsem chodila a lžičkou dloubala do tý ztuhlý hmoty a mohla jsem se užrat :) Tím chci říct výborný jednoduchý recept doporučím i ostatním.Jen bych ještě chtěla dodat že jsem nevolila mixování protože ty kusy ovoce jsou úžasný :)

Alena Šťastná 6.7. 16:05  

Právě jsem dodelala visnovou marmeládou použila sem qintin 3:1 a paráda krásné ztuhlá

Marrgret 8.6. 23:43  

Marmeláda hotová, nakonec jsem ještě projela mixérem. Použila jsem želírovací cukr Dr.Oetker a ztuhla krásně... :-) za hodinku a půl hotová marmoška se vším všudy... Prostě paráda... :-)

manula 29.5. 12:46  

Dobrý den,zkusila jsem jahodovou marmeládu a neztuhla.:( Dala jsem gelfix 2:1,1kg ovoce a 0,5kg cukru a 2 lžičky kyseliny citronové.Zkusím to dát do pekárny znovu a přidat ještě gelfix,doufám,že to ztuhne.

booobinkaaa 28.5. 20:18  

Dnes jsem dělala a pulka mi vytekla na spod pekárny :( jak to děláte, že vám nevyteče? Čas jsem tím tedy vůbec neušetřila (

Fikina 10.8. 21:34  

Ahoj všem.Mám dotaz zda někdo má zkušenost s kečupem z DP.Džem jsem dělala a je super.Díky

Soňa 21.7. 14:27  

Letos jsem poprvé dělala jahodovou, super, naházím do pekárny a můžu dělat něco jiného :-D lepší zkušenost mám s želírovacím cukrem, přijde mi marmeláda tužší. Ještě plánuji meruňkovou, tak snad bude taková jako jahodová.

Petra 15.7. 21:07  

Zdravim, zitra se chystam prvne na marmeladu a zaroven i prvne v pekarne. Mam nachystany angrest. Zvazovala jsem, jestli by ho nestacilo prohnat jen odstavnovacem nebo je dulezite jej propasirovat, aby byla vysledna konzistence hustsi? Dekuji za radu :)

Veronika 11.9. 17:47  

červený rybíz, jahody, meruňky, borůvky, švestky - od každého druhu 200 g ovoce a marmeláda je báječná! dokonce jsem všechno ovoce použila z mrazáku, domácí pekárnu bych za nic na světě nevyměnila :)

moracica 29.8. 19:49  

Dnes som prvykrat robila dzem v pekarnicke, tu je moj recept: asi 800 g sliviek, 1 jablko, 1 gelfix 1:1, stava z polovice citrona, 13 tabletiek sladidla stevia alebo ineho umeleho diasladidla
ovocie pokrajat nadrobno, vsetko zmiesat a v pekarnicke varit na programe dzem
Dzem je velmi chutny a husty

Ederka 24.8. 22:45  

Tak nevím, kde je chyba. Dělala jsem dvě dávky z rybízu a ani jednou to neztuhlo. Je to tekuté jako šťáva:(

Anndy 30.6. 9:56  

Ivulisek - asi to dopíšu do receptu, žádný alobal! Na kilo ovoce není potřeba, nic necáká. Při polovičním množství bych to asi i tak nechala celý program. Spíš jen nakoukni, jestli se okraje nechytají, případně gumovou nebo silikonovou stěrkou promíchej

Ivulisek 29.6. 22:48  

ještě dotázek, když budu dělat jen z půl kila ovoce, stačí jen půl času? nebo to mám nechat na tu hodinku? díky moc

Ivulisek 29.6. 22:23  

dělala sem poprvé v životě marmeládu a v pekárně. vše klaplo, sice mi trošičiku vyteklo v poslední minutě mimo, ale dala sem tam alobal, už ho nedám, marmeláda je z višní a je vynikající, vše krásně ztuhlo, jdu na další várku

allbii 21.6. 18:15  

super, moc děkuji, už jsem to chtěla otevírat a převařovat znova :) super.. tak snad se opravdu povede :) ještě je to vlahé a zdá se ještě řidké :)

Anndy 21.6. 16:19  

allbii - ztuhne.

allbii 21.6. 15:06  

Pěkný den, zrovna jsem udělala 5 skleniček jahodové marmelády v pekárně. klasika 1kg jahod 400g cukru a 1 želírovací přípravek 2:1. Nalila jsem ji do skleniček a zdá se mi to moc řídké, stuhne to? Už to mám zavíčkované.. díky :)

Anndy 20.6. 17:44  

Lenka - zrovna včera jsem dělala višňový džem. Trochu pěny tam bylo, ale neřeším to, ani z hrnce jsem jí nikdy nesbírala

Lenka 19.6. 23:34  

v té pekárně dělá to i takovou tu pěnu, která se normálně, když se to dělá v hrnci stahuje pryč?
dík za odpověď

Martina 11.8. 10:25  

Mńam, povedla se mi kiwi marmeláda :)

janina 10.8. 10:24  

Holky, kluci, máte někdo dobrý recept na jablečné povidla? Pošlete. Hezký den.

LauraTiffani 22.7. 13:51  

I já hotovo a je výborný :)

reruna 20.7. 13:12  

To je zajímavé, že někomu to ztuhne a někomu ne, mě se nakonec už znovu nechtělo to převařovat, tak jsem to nechala tak, jak píše Iveta - ono se to zkonzumuje třeba s tím jogurtem, do ov. koláčů, do nepečených dortů atd. i na ten chleba se to dá namazat, je to jako hodně tekutý med.

Jehlička 16.7. 20:11  

Tak jsem dělala rybízovou marmeládu,použila jsem poprvé Quittin 3:1 a podruhé Gelfix 2:1 obě po vychladnutí perfektně ztuhly.
Teď zkouším banánovo-meruňkovou,dala jsem zase Gelfix 2:1 tak uvidíme.
V pekárně se dělá marmeláda perfektně,už nikdy nebudu dělat jinak.

sonetaj 13.7. 10:09  

tak jsem všechno vyndala ze sklenic a znovu povařila....sehnala jsem Quittin 3:1 a povařila s tím tak jsem zvědavá jak to dopadne.
Borůvkovou budu dělat už jen stím QUITTINEM na želírovací cukr se nemůžu už ani podívat..:O))

sonetaj 13.7. 7:30  

zdravím...včera večer jsem dělala v pekárně Domo a program Jam ....marmeládu z červeného rybízu,přesně podle receptu a neztuhla..:o(
Je taková napůl tekutá,ještě mám dělat dnes z borůvek a nějak mě to vzalo tu chuŤ k tomu se do toho pouštět chjooo..:O(
Gelfix jsem nesehnala tak jsem použila želírovací cukr a kyseliu citronovou...kde se stala chyba? Necháváte projet celý program v pekárně?...u mě má trvání 1h20minut....a nebo jen určitou chvilku,na želírovacím cukru je psáno vařit minimálně 5min...hm asi se stala chyba tady nebo byl nějaký špatný netuším.....manžel říkal že ji tak už mám nechat že se sní ale tu borůvkovou bych nechtěla zkazit prosím pomoooocccc...:O)

Anndy 12.7. 23:46  

divné, dělala jsem z ovoce: angrešt, třešně, meruňky (ty byli řidší, ale nijak extra, prostě jsem spokojená), špendlíky, borůvky, ostružiny ... a vše OK

Iveta 12.7. 18:56  

Tak višnová marmeláda s Gelfixem klasik neztuhla.Ale dcera říkal,že to sní s bílým jogurtem,má to konzistenci ovocných vaniček z jogurtů fantasie.....

Anndy 12.7. 14:23  

reruna - cukru dej samozřejmě pole chuti a zhoustnutí asi dost záleží na typu ovoce. Pokud marmoška nezhoustla, asi bych to znova převařila a možná i přidala opět trochu Gelfixu

reruna 12.7. 9:02  

Včera jsem dělala poprvé podle tohoto receptu džem z červeného a černého rybízu, použila jsem Gelfix 2:1, cukr a kys. citronovou - vše podle receptu, zvolila jsem správný program, ale výsledný džem je tekutý a kyselý. Rybíz je přece jen kyselejší ovoce, je možné cukr si přidat, nebo se musí vždy dodržet ten poměr, co je na tom sáčku napsaný? A co s tím, když je to úplně tekuté? Mám to vylít ze skleniček znovu do pekárny, přidat cukr a znovu zapnout program, mám ještě dát trochu toho Gelfixu?

Anndy 10.7. 19:02  

kh - kde se píše o 600 g ovoce, 400 g Gelfix 2v1 ?
Na sáčku je Gelfix 2:1 / 1 kg ovoce : 500 g cukru.
Po ukončení je forma hodně horká, možná si zvolila špatný program!

kh 9.7. 19:12  

Tak mne marmelada neztuhla - pouzila jsem recept z navodu k pekarne: 600 g ovoce, 400 g Gelfix 2v1. Nevim, jestli program bezel spravne - po vyndani nebyla nadoba tepla. Zkousela jsem marmeladu poprve. Takze tezke zklamani. Na plotne v pohode. Mam Unold 8695.

Elevil 7.7. 8:46  

Dělala jsem včera meruňkovou marmeládu s Gelfixem 2:1, bez kys, citronové, v DP Moulinex home bred XXL a krásně ztuhla. Z 1Kg meruněk mi vyšly 3 menší zavařovačky (Omnia). Nic jsem nezakrývala, ani nekontrolovala. Do skleniček nalila přímo z pekárny, hlavou zavíčkovala, otočila dnem vzhůru asi na 10 minut a pak zpět.Marmeláda je chuťově i konzistencí vynikající :o))).

Anndy 2.7. 21:34  

Jana - já myslím, že to kilo ovoce tvoje pekárna zvládne. Jakmile se spustí míchání, mrkni na to, aby to necákalo.

Jana 2.7. 16:05  

Ahoj chci se zeptat mám pekárnu moulinwx abke 41, umí jen chleba 750g, chtěla bych se zeptat jestli tato pekárna zvládne udělat marmeládu podle tohoto receptu nebo musím udělat půlku? Děkuji♦

jurik2 1.3. 9:04  

Dneska mi rupnul mrazák, tak jsem ovoce naházela do pekárny a uvidím jak se mi to povede...dle vašich ohlasů doufám , že jo

amalinka11 25.6. 16:11  

Paráda a bez míchání i do sklenic se to z pečící nádoby nalévá krásně,žádný binec po kuchyni.Skvělé,z kila jahod je 4.5 třetinkové sklenice.

Betty9 4.9. 11:23  

Používám Gelfix už asi 10 let. Nejlépe 3:1; pokud jej seženu. Obdobný je náš džem fix, taky jsem spokojená.
Pekárnu ale nepoužívám, mám ráda kusy ovoce, jen nechám všechno v kastrolu cca 10 minut povařit a hned za horka plním do skleniček. Věřím, že tím uchovám víc vitamínů :-).

lebahu 30.8. 7:51  

Dělala jsem hruškový džem, hrušky jsem rozmixovala. Chutná to trošku jako přesnídávka, ale na chleba vynikající.

Majkaa 24.8. 12:19  

Dnes jsem dělala podle tohoto receptu ostružinovou marmeládu. Dala jsem 1 kg rozmixovaných a propasírovaných ostružin a použila jsem Gelfix 2:1.Celkem z toho bylo 6 skleniček po 200 g.

Anndy 13.8. 18:32  

janaj - ty bláho, tak to je síla......

janaj 13.8. 16:47  

tak na 1,5 kg borůvek jsem nakonec dala želír jako na 4 kg ovoce... :D
Možná by stačily i jako na tři kg, já už to nechtěla riskovat...:o

janaj 10.8. 16:07  

Anndy, já to všechno vylila zpět do pekárny a přidala další pektogel či jakouže to mrchu :D a znova udělala. Dnes večer uvidím jak se to povedlo (ještě nejsem doma) a zítra napíšu. Ale je to fakt divné...

Anndy 9.8. 11:16  

janaj - divné. Vloni jsem dělala přesně takhle borůvkový a byl super!!! Dávala jsem ho i do plněných ovocných knedlíků, vůbec netekl.

janaj 9.8. 10:39  

dělala jsem borůvky, ale výsledný džem byl tekutý... :( - a to jsem měla na 1,5 kg borůvek pektogel a želírovací cukr, cca na 2 kg ovoce...

Anndy 31.7. 16:03  

Pekárna si vezme za celý program džem cca 1,30kč, podrobněji v některém z našich testů / klik. Spotřebu na kamnech jsem nepočítala, protože nemám nikdy moc ovoce, takže volím vždy zpracování v pekárně, kdy nemusím nic míchat, vše dám do pekárny a ta mi jen oznámí zvukovým signálem, že je hotovo.

novotná 31.7. 14:59  

nezkoušela sem to, ale na sporáku je levnější

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.