0996. kynuté bramborové těsto na koláče, buchty, bábovku i mazanec


foto: danyy
996.kynuté bramborové těsto na koláče, buchty, bábovku i mazanec

Autor: Redman
   Hodnocení: 38%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
250 ml vlažného mléka
200 g vařených, vychladlých, jemně nastrouhaných (pomletých) brambor
80 g vlahého, rozpuštěného tuku
80 g cukru
1 vejce
1 lžička soli
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
20 g čerstvého nebo 2 lžičky sušeného droždí


Nastavení pekárny: Program Těsto


Postup:
Těsto zaděláme dosti tuhé, neboť kynutím zřídne.
Z vykynutého těsta děláme buchty, koláče, z řidšího bábovky, z hustého mazance a vánočky.

Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat), rozdělíme na cca 24 ks nebo postupně odkrajujeme stejné kousky těsta, které rukama nebo rozvalovacím válečkem roztáhneme tak, aby se dali naplnit.
Plníme tvarohovou náplní (tvaroh smíchaný s cukrem, rozinkami, zahustíme 1 – 2 lžícemi vanilkového pudinku v prášku nebo 1 žloutkem), povidly, makovou náplní, džemem, Nutelou apod. Kraje spojíme a vytvoříme bochánky. Dáváme pozor, aby byly dobře uzavřené (prsty pevně přitlačíme), aby nám náplň nevytékala.
Spojem dolů skládáme nejlépe do pekáčku nebo na plech s vyšším okrajem a vždy každou ze všech stran pomašlujeme rozpuštěným máslem. Neskládáme moc vedle sebe, ještě nakynou!
Necháme cca 45 minut kynout pod utěrkou, pak pomašlujeme rozpuštěným máslem a dáme péct do vyhřáté trouby při 190°C / cca 20 minut.

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře





foto: vladka
996.bramborové těsto

foto: danyy
0996.kynuté od p.Redmana

foto: danyy
Rec. č. 996 - kynuté na cokoliv od p.Redmana

foto: minja
0996.kynuté bramborové těsto na koláče, buchty, bábovku i mazanec

foto: danyy
Jablečmé záviny - z těsta rec. č. 996

Názory čtenářů

Eva 15.2. 12:35  

Do kynutého těsta je výborné přidávat vařené strouhané brambory. Pečivo je pak ještě i druhý den vláčné a chutné. Přitom brambory těsto nijak chuťově nezhorší, ba naopak. VŘELE DOPORUČUJI.

Anndy 6.8. 9:59  

Kata - ráda použvám sádlo, takže pokud je psaný tuk, dám sádlo

Anndy 6.8. 9:59  

Kata - přijď za námi na diskusi, poradíme domácí pekárna / klik

Kata 6.8. 7:03  

Ted jsem Anndy ještě narazila na švestkovou nutellu na recept.No to vypadá užasně.Tak prosím jakou máte tu pekárnu vy?Myslím značku?Už vím,co mi v kuchyni chybí.Děkuji

Kata 6.8. 6:59  

Moc děkuji za odpověd.Jen ještě k tomu tuku dáváte máslo,nebo sádlo??Hodně jsem četla o sádle,že je nejlepší.Asi si pekárnu pořídím,když jste tak spokojení.Děkuji ještě jednou.

Anndy 5.8. 14:54  

Kata - samozřejmě i v ruce, jen v pekárně bude lépe propracované a nakynuté - úplně pak praská pod rukama!

Kata 5.8. 14:04  

Dobrý den,mohu toto těsto udělat ručně a nikoliv v pekárně?Děkuji

macek44 9.10. 12:13  

tak jsem pekla honzovky a dnes se chystám na mazanec.Těsto je fantastické!!!Vláčné a fajn se s ním dělá.Moc dooručuji.

vladka 20.9. 13:48  

Dnes jsme pekla buchty s mákem a tvarohem a jsou mňamózní.

vladka 6.9. 19:44  

Dneska jsem vyzkoušela. Upekla jsem malé bochánky s rozinkami a vynikající. Těsto jako peřinka. Příště zkusím naplnit tvarohem.

shineon 4.9. 23:16  

moje prababička dělala podobné vdolky, bez droždí, myslím jen s hrubou moukou... úžasné jsou s povidlama a kysanou smetanou

osma 4.9. 12:47  

Vyskusam,nieco podobneho robievam,su to ale lievance.

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.