0828. velikonoční beránek od Svetluska78


foto: Svetluska78
828.Kynutý beránek

Autor: Svetluska78
   Hodnocení: 10%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
1. krok
50 ml vody
70 g polohrubé mouky
5 g čerstvého droždí
1 lžička Sladovitu

Program Rychlý
necháme důkladně umíchat, pekárnu vypneme a necháme nakynout, až se zdvojnásobí objem - pak přidáme:
2. krok
45 g polohrubé mouky
2 velké žloutky
25 ml vody
5 g Sladovitu (cca 1 lžička)

necháme opět důkladně umíchat na program Rychlý, pekárnu vypneme a necháme nakynout, až se zdvojnásobí objem - pak přidáme:
3. krok
45 g změklého másla
35 g cukru
1 velký žloutek
15 ml mléka
1 lžička medu
150 g polohrubé mouky

necháme opět důkladně umíchat na program Rychlý, pekárnu vypneme a necháme nakynout, až se zdvojnásobí objem - pak přidáme:
4. krok
50 ml rumu
20 ml mléka
30 ml vody
400 g polohrubé mouky
110 g změklého másla
35 g cukru
1 lžička medu
2 velké žloutky
pár kapek vanilkového aroma
200 g oranžátu - kandovaná pomerančová kůra (den předem namočeného v rumu)
10 g čerstvého droždí


Nastavení pekárny: Program Rychlý


Postup:
Program Rychlý, necháme důkladně zpracovat – nenecháváme již kynout, ale přendáme do máslem vymazaných a moukou vysypaných forem - teprve pak necháme dokynout.
Pro zlepšení chuti doporučujeme nechat kynout v chladu přes noc, pak cca 2 h nechat probrat kvasinky v teple a upéct.
Pečeme při 220°C / 10 minut, pak ztlumíme a pozvolna dopékáme cca 30 minut - záleží na velikosti formy a výšce těsta (propečení zkusíme vpíchnutím špejle).
Po upečení necháme vychladnout a teprve potom vyklopíme. Před podáváním pocukrujeme.

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře





foto: Svetluska78
828.Věnec

foto: Kida1
828.beránek

foto: mašule1
0828. Kynutý beránek od Světlušky

foto: Kyša
Velikonoce

foto: Somali
Beránek, recept 828

Názory čtenářů

Muckerka 31.3. 18:21  

Ahoj, ráda bych zkusila tento recept, ale nemám sladovit. Kdybych chtěla sladit cukrem, dokázal by mi někdo poradit, kolik zhruba gramů mám přidat??

KACULE22 3.4. 15:34  

prosím o radu mám rozdělané těsto a nevím jestli mám těsto nechat kynout v beránkovi i s druhou půlkou,takže bude zakrytý a nebo jestli druhou půlku formy mám dát až budu péct?

mašule1 14.4. 10:38  

Recept sice vypadá pracně, ale pracný není a ten výsledek za to snažení stojí, se sladovitem a oranžádem jsem na tom byla stejně jako Somali a řešila jsem to stejně jako ona. Beránek sklidil mnoho chvály od všech členů rodiny. U nás už se beránek bude péct jen podle receptu od Světlušky.

Somali 12.4. 13:13  

Beránka jsem právě vytáhla z trouby, tak jsem zvědavá, jaký bude po vyklopení. Složité to vůbec není, první dva kroky byly vždy nakynuté během cca 15-20 minut, třetí krok jsem nechala kynout půl hodiny a čtvrtý 40 minut. Pekla jsem z 1/2 těsta a bylo ho akorát na beránkovou formu. Těch 10 minut na 220 stupňů a pak ještě 20 minut jsem pekla se zavřenou formou, takže beran má pěkný tvar i zezadu. Pak už jsem nechala těch 10 minut dopéct otevřeného, aby chytl barvu. Za celkových 40 min byl v pohodě dopečený.
K těstu: nemám sladovit, tak jsem dala vždycky med, nemám vanilkové aroma, takže je bez něj, a nemám oranžát, tak jsem dala rozinky máchané v rumu. Až ho vyklopím, tak ho vyfotím (bez cukru, naši jsou diabetici, tak si ho pak nacukrují svým sladidlem).

*šípek* 1.4. 22:16  

Recepty od Světlušky jsou moc dobré, ale na tento nějak nemám odvahu! Vypadá to hodně složitě. Nezkoušel jste to už někdo?

štětinka 19.3. 18:25  

Teda, Světluško, máš můj hlubokosklon za pracnost! To je neuvěřitelný! Ale určitě tuze dobrý! ;-)

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.