0718. Pandoro od Svetluska78


foto: ddidi
0718. Pandoro od Světluška 78

Autor: Svetluska78
   Hodnocení: 100%  


Suroviny:
1. část:
2 lžíce vlažné vody
1 žloutek
6 g cukru
50 g polohrubé mouky
12 g čerstvého droždí

spustíme celý program Těsto, po jeho ukončení přidáme
2. část:
30 ml vody
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce rumu
2 žloutky
200 g polohrubé mouky
15 g tuku
od každého aroma cca 1 ml - pomeranč, vanilka, citron

spustíme celý program Těsto, po jeho ukončení přidáme
3. část:
2 žloutky
1 vejce
15 g tuku
30 ml vody
40 g cukru
1 vanilkový cukr
citronová kůra
250 g polohrubé mouky
špetka soli

opět spustíme celý program Těsto


Nastavení pekárny: Program Těsto


Postup:
Po posledním ukončení programu Těsto prohněteme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat), vytvarujeme bochánek, dáme do vymazané a vysypané formy na Pandoro a nejlépe přes noc v chladnu necháme kynout.
Upečeme ve vyhřáté troubě při 190°C / cca 35 - 40 minut.
Necháme zchladnout (když se vyklápí ještě horké může se celé zhroutit) a teprve pak vyklopíme a hustě pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkou.

Program na přípravu kynutého těsta necháme projet vždy (u každé části) až dokonce, tedy i s kynutím!!! Dobu nezkracujeme - sice si práci usnadníme a ušetříme čas, ale projeví se to na chuti a nadýchanosti!!! Program budeme pouštět celkem 3 x.

co je pandoro / klik


Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře





foto: Svetluska78
Pandoro - řez

foto: Betyyna
pandoro 0718

foto: hana**
č.718

foto: kudlanka74
0718. pandoro od světlušky

foto: svabe
718 pandoro

foto: Bryoska
0718.pandoro od světluška

foto:

foto: Kida1
Pandoro řez

foto: Jehlička
Pandoro recept č. 718

foto: ditiska
pandoro od Světlušky

foto: červená
Pandoro č. 718

foto: lenulinka_m
č. 718 Pandoro

foto: EvikP
Pandoro

foto: yaga
pandoro recept č.718

foto: tapka
č.718 Pandoro pro dvě rodinky

foto: marcelka31
718.Pandoro od Svetluska78

foto: budulinka2
718. Pandoro od Svetluska78

foto: svabe
718 pandoro od světluška

foto: Ilcia
718 Pandoro

foto: jana26
0718.PANDORO od Světlušky

foto: jana26
0718.PANDORO od Světlušky

Názory čtenářů

Danuscha 26.1. 13:37  

Děkuji za super recept, Pandoro je výborné!!! Nemám pekárnu, tak jsem vše dělala ručně (vždy jsem umíchala a nechala řádně vykynout, přesně podle postupu) a výsledek předčil mé čekávání, Pandoro mám nadýchané a výborné. Určitě budu dělat častěji:-)).

Agripina 2.4. 10:27  

Tak tedy nevím... První fáze ani nevykynula, ta břečka tam ležela jako mrcha (droždí bylo určitě v pořádku!), další dvě fáze taky nic moc. Pekla jsem až druhý den jak bylo doporučeno, ale tím se to nijak nezlepšilo. Po upečení je z těsto sice voňavá, ale hutná hrouda, která se při vyklápění za tepla nezhroutila svou křehkostí ani náhodou!!Možná zkusím ještě jednou...

shineon 8.12. 10:34  

Mám za sebou 2. pokus, tentokrát do formy.
Udělala jsem 1 a půl dávky, a to takhle:
1. část:
3 lžíce vlažné vody
1 žloutek
9 g cukru
75 g polohrubé mouky
18 g čerstvého droždí

2. část:
45 ml vody
1,5 lžíce citronové šťávy
1,5 lžíce rumu
3 žloutky
300 g polohrubé mouky
22,5 (23) g tuku
od každého aroma cca 1 ml (1/2 ampulky) - pomeranč, vanilka, citron
(dala jsem trošku víc než půlky ampulí, ale myslím, že ta půlka by i stačila)
3.část:
3 žloutky
2 vejce
23 g tuku
45 ml vody
60 g cukru
1 vanilkový cukr (jeden normální 20g a 1 poloviční)
citronová kůra 1,5 čl
375 - 380 g polohrubé mouky
špetka soli

Těstíčko z 1. fáze bylo hodně divoké, zaplnilo mi nádobu. V pohodě jsem vše umíchala v Delince.
Těsto jsem pak dala podle návodu do formy a nechala do rána kynout na balkoně.

Raďaska 23.11. 10:58  

Tak jsem pandoro taky vyzkoušela, ale nenadchlo mě. Moc mi tam vadí to velké množství aromat, které sice voní, ale jinak mě štípou na jazyku-možná alergie...Dala bych tam raději mandle, ale to by už asi nebylo pandoro. Taky o nějaké nadýchanosti nemůže být řeč, ale to může být chyba v pekaři. Jinak nakynulo hezky. Na vánoce se asi vrátím zpět k vánočce;-)

Ilcia 27.10. 9:06  

tak jsem to taky vyzkoušela, ale při první části mi u domo 3955 vyhazovalo a zastavovalo hnětače, tak jsem přidala druhou část a bylo to bez problémů, těstíčko bezva a upečené je vynikající!!!!DOPORUČUJI UDĚLEJTE TAKY.

svabe 24.10. 8:58  

je to mňamka,sice to dýl trvá,ale umíchá se to samo,tak co.Výsledek je ale fakt úžasný,voňavé nadýchané pandoro.děkuji za recept

budulinka2 17.9. 11:56  

Úžasné. Krásně nadýchané a voňavoučké. Dala jsem navíc hrstku kandovaného ovoce - snad se Světluška nebude zlobit. Doporučuji všem - zkuste to!!

lenulinka_m 1.3. 17:09  

Těsto je nádherně nadýchané a navoněné... Chutí mi dost připomíná vánočku...

Jehlička 17.2. 16:36  

Pandoro nám chutnalo,bylo nadýchané a voňavé.Super!!!

EliškaR. 14.2. 9:57  

Pandoro nám moc chutnalo, byla to výborná obměna na vánoce k vánočkám, hezky nadýchaný. K názorům přede mnou: jasně, že všem nemůže chutnat všechno. S bábovkou bych to ale nesrovnávala, pandoro je vánoční pečení, a je to jak srovnávat bábovku a velikonoční mazanec. Název panděro předhodím doma, dobrý jméno!!!!

iv@ 10.2. 15:07  

Je mocmoc dobré,lehounké jak obláček,voňavé (celý večer mi po něm voněly ruce z toho,jak jsem to přendávala do formy) a chutná i mému konzervativnímu manžovi :-))

krmar 6.2. 14:35  

Tak pandoro vypadá moc hezky. Mě i chutná, ale budu si ho asi muset zdlábnout sama. Manželovi teda nejede.

Prcková 3.2. 12:16  

tak jsem včera zadělala, dnes upekla, ale nějak nás to nenadchlo. rodina prohlásila, že klasická bábovka je mnohem lepší.

Svetluska78 1.2. 19:21  

hankamishka : bochánek se umístí do vymazané a vysypané formy dovnitř na dno, pokud nemáš speciální formu na pandoro, ale chceš použít klasickou bábovku tak musíš těsto rozmístit na dno formy - jak bude těsto kynout půjde nahoru

hankamishka 1.2. 15:59  

možná mám hloupuo otázku,kam umístím ten bochánek do bábovkové formy?tam doprostřed nahoru?a to nakyne dolů?nějak mi to hlava nebere

tapka 24.1. 17:43  

Naprosto úžasné, fakt to nemá chybu!!!!!!!!!!

pH 17.1. 10:27  

Pandoro - rodinou přezdívané panděro, podle nakynutého kopce ve formě - je moc dobré a mizí rychlostí blesku. Formu jsem jen vymazala a vyklopení bylo bez problémů. Pekla jsem v horkovzdušné troubě 5minut na 200 a dalších 20minut na 175
Díky za předchozí rady

Svetluska78 16.1. 17:24  

Jana forma by se měla vymazat a vysypat - já používám máslo a vysypávám moukou. Kokos je hodně aromatický ten bych nedávala.

Jana 16.1. 13:53  

Když nemám formu s teflonovým povrchem, mám vymazat a cysypat nebo stačí jen vymazat? A čím? Na bábovku používám ztužený tuk nebo heru a vysypávám kokosem. Strouhanka ani mouka mi nechutná. Díky za radu

Svetluska78 13.1. 10:53  

pH ano k vykynuté 1. části přidáš suroviny na druhou část a znovu zapneš program těsto, po ukončení programu těsto u druhé části přidáš suroviny na třetí část a znovu zapneš program těsto. Po ukončení programu těsto u třetí části vytáhneš těsto na vál, lehce prohněteš, vytvaruješ bochánek a dáš do formy kynout do chladna přes noc

pH 13.1. 9:59  

prosím, to dávám k vykynuté 1.části suroviny druhé, nechám projít program, pak přidávám třetí? mám v tom trochu zmatek, že to pak ještě prohněteme na vále. zatím si to nedovedu představit,když normálně dávám nejdříve tekutiny a pak sypké. dík

Svetluska78 11.1. 11:34  

Kida1 první část je v podstatě jen něco jako kvásek - opravdu jen troška hmoty se bude honit mezi hnětači, ale při kynutí se to dostane až do půli formy (dělala jsem to v pekárně moulinex XXL a nebyl problém)
Aromata mám nakoupené v takových malilinkatých skleničkách z Lídla je tam psáno na 1/2kg mouky 1/2 až 1 tuhle skleničku - já dávám od každého půlku (vychází to tak cca 1ml od každýho aromatu).

Kida1 11.1. 8:24  

Jestli to dobře chápu, trvá příprava těsta 3x celý program těsto. Není v té první části málo surovin? Nerozpatlá se mi to po dně formy? Do druhé části patří všecha aroma? V jakém množství? Díky za radu.

Anndy 23.12. 21:57  

Betyna - ano čerstvého

Betyna 23.12. 20:06  

asi čerstvého žejo když jsou tam gramy, jinak by tam bylo lžičky...(ještě nejsem v pečení moc zběhlá...)

Betyna 23.12. 20:02  

12 g jakého droždí - sušeného? Díky za odpověď...

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.