0138. voňavé vanilkové jidáše


foto: Svetluska78
138. jidáše 2008

Autor:
   Hodnocení: 100%  


Suroviny:
200 ml mléka
100 g másla
4 žloutky
80 g moučkového cukru
1 vanilkový lusk nebo cukr
citronová kůra
špetka soli
500 g polohrubé mouky
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí


Nastavení pekárny: Program Těsto


Postup:
Po vykynutí těsto propracujeme nejlépe na silikonovém vále (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat), umotáme jidáše (různá esíčka, ptáčky…), naskládáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme kynout pod utěrkou 30 - 40 minut.
Pak pomašlujeme vejcem nebo žloutkem smíchaným s mlékem nebo rumem a pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180°C / cca 20 minut.
Hotové jidáše ihned přendáme z plechu na mřížku.




foto: oszor
138. Voňavé vanilkové jidáše

foto: JITULELA
138 - voňavé vanilkové jidáše

foto: Maik
Ježci alias Critters dle receptu č. 138

foto: budulinka2
138. Voňavé vanilkové jidáše

foto: Pamarie
0138 voňavé vanilkové jidáše

foto: skupinka
0138 jidáše

foto: IVČA-SUSOVA
0138.voňavé vanilkové jidáše

foto: zulan
mazanec 4,jidášky 138 a štrůdl

foto: Marsi*Alfik
0138. voňavé vanilkové jidáše

foto: Sysina
č. 138 vanilkové jidáše

foto: soví dědeček
č.138 Jidášovy bochánky

foto: pudlice
138. voňavé vanilkové jidáše

foto: emmicka
č. 0138 - voňavé jidáše

foto: emmicka
č. 0138 - voňavé jidáše

foto: Kirri
č.0138 voňavé vanilkové jidáše

foto: midarka
0138 Voňavé jidáše

foto: soví dědeček
manželka v práci ,já peču 196,029 ,138

foto: Ajka-jamaku
0138. voňavé vanilkové jidáše

foto: ajik68
0138.voňavé vanilkové jidáše

foto: emmicka
voňavé jidáše č. 138

foto: mlíčko
138.voňavé vanilkové jídáše

foto: midarka
Voňavé jidáše č. 138

Názory čtenářů

babula2 20.4. 7:32  

Včera jsem je upekla a jsou vynikající. Taky jsem použila 1 celé vejce + žloutek.

lino 8.2. 16:24  

Výborné těsto, místo 4 žloutků jsem dala 1 vajíčko + žloutek. Příště přidám trochu cukru, jinak OK.

Anndy 1.4. 16:27  

ivanka - kde a jak si je měla uložené? Je to kynuté těsto, věčně nadýchané nebude, ale ztvrdnout by určitě po dvou dnech neměli

ivanka 1.4. 12:45  

Prosím, netušíte, proč mi Jidášky začaly "rychle tvrdnout". Recept jsem dodržovala přesně, v den upečení byly výborné, druhý den už tužší a třetí den už pěkně tvrdé. Díky moc za radu!

spejlik 31.3. 19:06  

výborné,těsto vláčné,dobře se sním pracovalo,sotva vychladly.Zítra budu péct znova

Hawkey 28.3. 16:38  

Ahoj, jsem zatím začátečnice, co se domácího pečení týče, ale už jsem podle těchto stránek spáchala nemálo laskominek. Jsem moc vděčná, že tyhle stránky existují. A tenhle recept je naprosto luxusní, tak dobré jidášky jsem ještě nejedla.

Anndy 8.4. 21:08  

Lenka - "přesně podle receptu" není správné. Těsto je potřeba si během hnětení ohlídat, aby nebylo hutné, těžké nebo naopak lepivé. Důležité je také po vykynutí těsto propracovat, vytvarovat a nechat dostatečně nakynout. V troubě nevysušovat, péct při cca 180%C a do asi 20 minut by měli být upečené
jak nejenom na první chléb

Lenka 8.4. 13:09  

mám otázku zkoušela jsem přesně podle receptu ale po upěčení byly dosti hutné..poradíte co mám příště změnit?

sonafi 8.4. 11:04  

Výborné. S těstem se pracovalo dobře a výsledek byl vynikající. Krásné voňavé. Musím jen doporučit. Díky za recept.

emmicka 4.4. 12:18  

Výborný recept. Udělala jsem 12 kusů, výborně se s těstem pracovalo, nádherně vykynulo a skvěle chutnají. Na receptu jsem nic neměnila.

Aado 22.3. 11:12  

mám 16 mini Jidášků...těsto je opravdu bezva a při dnešních cenách za vejce,jsem dala 1 celé

IVČA-SUSOVA 31.3. 13:09  

SUPER =protože 4 žloutky se mi zdálo plýtvání dala jsem 1 celé+1žloutek +zlatku mouku , jsou to načechraný loupáčky krásných tvarů, těsto se nelepí,měla jsem jich 12,ale příště 14ks

skupinka 30.3. 7:31  

Jidáše jsou moc dobré. Skvěle se pracovalo s těstem. Dcera byla nadšená až budou upečené.

Maik 25.3. 14:55  

kdo je budete dělat poprvé, vůbec se jich nebojte. A chuťově luxusní.

JITULELA 25.1. 20:30  

Asi nenapíšu nic nového :) S těstem se super pracuje, nemusí se ani podsypávat. Chuťově velmi jedlé! V kombinaci s kakaem - skvělá večeře :)

Timea32 21.1. 14:56  

dneska som ich robila 1x a sú výborné, ďakujem za receptík:)

soví dědeček 9.8. 13:27  

Nemůžu než se opakovat,
a Jidáše zde vychvalovat...

natka2 20.7. 18:25  

Byli moc dobrounké.Dosypávala jsem asi deset deka mouky ale pak to bylo akorát. Máme radši sladší,takže jsem přidala i trochu cukru. Děkuji moc za recept.

pečinka 26.4. 15:37  

Super,byli výborný

leusko 20.4. 23:27  

Jidášky sú fantastické, veeeelmi chutia aj môjmu 14-mesačnému vnúčikovi Leuškovi, vždy spapá ten najväčší na posedenie, ani ho nedá od pusinky. Doporučujem!!!!!!

dedulka 20.4. 13:40  

Potvrzuji výtečnou chuť a chválím také skvělé těsto (i s 250 ml mléka). Nerozumím proto změně receptu s ubráním mléka. Že by se projevila různá kvalita mouky ?

MajkaS 17.4. 16:55  

Jsou výborné! Děti milovaly makovky z obchodu, ale jidášky jsou mnohem lepší. Děti se s těstem vyblbnou a všechny tvary se upečou dobře. Je to skvělá svačinka do školy i v další dny.

Betyyna 9.4. 23:14  

dopadly skvěle, měla jsem 16 kousků!

Anndy 9.4. 22:31  

recept upraven - snížila jsem mléko z 250 ml na 200 ml

Iivetata 9.4. 20:14  

Jsou výborné,ale dala jsem 200 ml mléka,měla jsem jich 15

Betyyna 9.4. 20:08  

Právě jsem na ně dala do pekárny - musela jsem dosypat strašně moc mouky... přidala jsem kousek kvasnic, uvidím jak to dopadne.

Renatka1970 9.4. 14:53  

Ty teda jsou! :-) A je jich plný talíř :-) S těstem se pracovalo parádně, vůbec jsem nemusela vál posypávat moukou :-) Jde nahradit máslo olejem?

Vlasta35 9.4. 13:10  

Nedosypávala jsem vůbec nic, jen jsem místo 4 žloutků dala jen dva.S těstem se pracovalo moc dobře... jen jsem je trošku přičmouchla

vitas.07 8.4. 20:49  

Také jsem je dnes dělal poprvé a musel jsem poměrně dost dosypávat mouku, měl jsem obavy z malého množství kvasnic, ale nechal jsem to podle receptu. Také to poměrně málo nakynulo v pekárně, ale v troubě to vykynutí dohnalo a výsledek byl fantastický a jen se po nich zaprášilo.

avr 8.4. 19:11  

vonave vanilkove judase som robila prvy krat, s cestom sa fantasticky pracuje, iba mi rychlo stale kyslo, musim byt rychlejsia, vyrobny recept, odporucam

*šípek* 2.4. 15:24  

Bezvadné!!! Dala jsem vše podle receptu, i pravou vanilku a vůně je fantastická!!

soví dědeček 24.2. 20:36  

Jedinečné těsto,jen jsem ubral vajíčko,domácí jsou moc velká,určitě doporučuji ! ! ! ! !

eva hla 29.3. 20:24  

Vynikající,Velikonoce byly ve znamení jidášků.Po pět dní-večer zadělat,ráno upéct.

teki 24.3. 22:23  

Děkuji za recept. Chutný voňavý...těsto dobré na vánočku, na plněné rohlíky, věnec...díky

Michlena 24.3. 18:38  

Tyhle jidáše nám moc chutnaly! Těsto jsem rozválela na placku namazala povidla a nasypala mák, zatočila do rolády a nakrájela na kolečka. Ty jsme pak s dcerou seskládaly a přidaly jim nožičky a hlavičky - beránci měli veliký úspěch! Daly by se udělat i housenky, motýlci, šnečci...Před pečením jsem je potřela vajíčkem, aby se hezky leskli :-)
Místo 4 žloutků jsem do těsta dala 1 celé vajíčko.

Peggy09 22.3. 21:42  

Chuťově jsou skvělé,ale s těstem se mi velice špatně pracovalo,bylo řidké a lepivé.Příště dám víc mouky.

ZicaHartis 22.3. 21:10  

Jsou vynikající, jen se po nich zaprášilo. Díky za recept.

wacinka 21.3. 10:17  

přidávám se tenhle recept je opravdu úžasný jen se po nich zaprášilo

cinie 20.3. 9:43  

taky se přidávám ke spokojeným pekařinkám....jsou opravdu vynikající a s těstem se super pracuje

hespa 20.3. 0:50  

Moc dobré,těsto bylo jako peřinka. Ještě horké jsem je pomazala medem. mňam

Kvjeta 8.3. 9:19  

Vynikající,pekli jsme třikrát.

24pasteliek 10.2. 12:11  

Boli výborné. Zjedli sme ich raz-dva.

ksichtik 11.4. 20:49  

Jidáše jsou fakt super!
Pekla jsem je na velikonoční něděli a byly hned snězený, tak jsem na velikonoční pondělí dělala repete a přidala jsem ještě půl hrnku rozinek namočených v rumu.
Jidáše byly ještě lepší!

mamusenka 4.4. 23:25  

Vynikající těsto a ještě lepší chuť, je to mňamka.

ben3 4.4. 20:10  

S těstem se dobře pracuje.

babiMinka 4.4. 17:45  

Těsto je super, krásně vláčné a výborně se s ním pracuje. Je málo sladké, ale tak to má u jidášků být.

marcela.turcaniova 1.4. 16:55  

podla pouzitých surovin vypada popis aj obraz vyborne

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.
Mladá Fronta a.s. Mladá Fronta a.s.

Copyright 1999-2014 Mladá fronta a.s. Publikování nebo další šíření obsahu serveru je bez písemného souhlasu autora či redakce zakázáno.