0041. kvas podle pana Františka

Autor: František
   Hodnocení: 28%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
nastrouháme si na struhadle jednu středně velkou a menší cibuli. Tuto dáme do zavařovací lahve, přidáme 100 ml vlažné vody a nasypeme žitnou mouku (může být i celozrnná) tak, aby toho byla polovina lahve. Mícháme a doplňujeme vodu, až dostaneme středně husté těsto. Je jedno jestli ředíme anebo naopak zahušťujeme. Je důležité ale dodržet, aby toho nakonec nebylo více než 1/3 lahve, protože kvašením se zvětší objem a sklenice by nám přetekla. Na sklenici dáme roubovací víčko, které nedotáhneme úplně, aby mohl při kvašení odcházet vzduch a láhev nebouchla. Sklenici umístíme na teplé místo (např. v koutku na kuchyňské lince) a necháme dva dny v klidu. Třetí den je kvas už k použití. Jistě uznáte, že to není nic složitého. Přesto to ale není všechno a je třeba si říci pár dalších věcí. Když se rozhodneme kvas použít, nedáme ho do chlebového těsta všechen, ale necháme si ve sklenici cca polévkovou lžíci zbýt a použijeme ho dále pro výrobu nového pro nastartování místo nastrouhané cibule. Necháme proto zbýt ve sklenici lžíci kvasu, ke kterému přidáme trochu vlažné vody, rozmícháme, přidáme zase žitnou mouku do cca poloviny lahve, zamícháme a přidáváme další vodu a mám těsto středně husté. Nasadíme víčko a necháme opět dva dny. Takto postupujeme stále dokola. Pokud je kvas zralejší, lépe kvasí a lze ho už použít i druhý den.


Nastavení pekárny:


Postup:

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře




Názory čtenářů

soralka 15.2. 14:00  

ano 98 ten se mi daří,ale poslední dobou kvas nedělám jsem na něj líná.Je tu spoustu jiných superchlebů bez kvasu.Ale pokud kvas tak receptč. 98

Svetluska78 26.8. 8:15  

soralka: Jak se ti nepovedl? Chytnul plíseň, nereagoval...nebo co? Nezkoušelas kvas podle receptu č. 98 nebo č. 627 - ty se mi daří vždy

soralka 25.8. 21:15  

měse kvásek vůbec nepovedl.

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.