Dáma.cz |Trendy|Láska a vztahy|Zdraví|Celebrity|ABC Zahrady a Bydlení|Hubnutí|Astrologie|Diskuse|Poradny|Foto|Blogy |Hry|bazárek
Autor: sovicka16
Hodnocení: 44%
Suroviny:
250 ml žitného kvásku (recept č. 98 nebo č. 627)
125 ml vody
3 lžíce oleje
1 lžička cukru nebo můžeme dát 1 lžíci melasy (kromě chuti dá pečivu i tmavší barvu)
2 lžičky soli
200 g pšeničné celozrnné mouky
100 g pšeničné hladké mouky
50 g žitné celozrnné mouky
kmín nebo lněné semínko
Nastavení pekárny: Program Těsto
Postup:
Každý máme kvásek jiný, a proto si musíme hustotu těsta sami během hnětení ohlídat!
Po vykynutí těsto prohněteme nejlépe na silikonovém vále, těsto se nelepí a nemusí se podsypávat a rozdělíme na 10 - 12 dílů. Z nich pak vytvarujeme dalamánky. Můžeme je dělat i šišaté. Dáme plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem, po délce jemně nakrojíme a necháme pod utěrkou 15 – 20 minut kynout. Pomašlujeme vejcem rozšlehaným s troškou vody a posypeme kmínem nebo lněným semínkem.
Pečeme při 180°C / cca 27 minut. V polovině pečení je potřeme vodou.
Iva 8.1. 11:04
Dalamánky vypadají báječně, kvásek mám , mouky taky. Jen malý dotaz jaké jsou druhý den (pokud zbydou). Děkuji Iva
Zaneta98 10.2. 21:13
Vyzkoušeli jsme, tedy já jen do pekárny a zbytek má 12 letá dvojčata.Jsou opravdu výborné.Do těsta jsem přidala trošku melty a tou jsem je i potřela.
Svetluska78 9.4. 13:10
recept na žitný kvas je tady - klik nebo tady - klik
stiborova.d@ centrum 9.4. 11:20
chtěla bych vědět jak se dělá žitný kvasek
paták václav 26.3. 14:52
výborné