0028. pizza


foto: Perutynka
28. pizza

Autor:
   Hodnocení: 100%  


Suroviny:
250 g vody
35 g olivového oleje (asi 5 lžic)
10 g soli (asi 2 lžičky)
500 g hladké mouky
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí


Nastavení pekárny: Program Těsto


Postup:
Vykynuté těsto propracujeme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat) a buď rozdělíme nebo necháme v celku.
Pokud těsto neumíme vyhazovat a natahovat, na klasickém plechu nebo na pizza plechu vyválíme natenko, okraje necháme vyšší.
Základem může být rajčatová omáčka nebo jen kečup, zdobíme dle svých chutí. Dáme do hodně vyhřáté trouby a pečeme zprudka 7 - 10 minut.

Pro pizzu je lepší používat sušené droždí, protože obsahuje více mrtvých mikroorganismů, což příznivě ovlivní lepkovou strukturu. Peče se zprudka - nejlépe na spodku trouby. Pizza by měla mít výrazně vyšší teplotu odspodu.

foto postup / klik







foto: beruš.ka
Pizza 0028

foto: Tuko
028. Pizza

foto:

foto: petiti
0028. těsto na pizzu

foto: Aiko
Pizza recept č.0028

foto:

foto: Anndy
28. pizza

foto: Kirri
č.0028 pizza

foto: Anndy
28. pizza

foto:

foto: jirina27
0028 pizza

foto: Anndy
28. pizza

foto: O.K.K.O
Cibulový koláč

foto: HanaR
pizza recept č. 0028

foto: mlíčko
28. Těsto na pizzu

foto: Madlenka1
Pizza č. 28

foto: IVČA-SUSOVA
0028.těsto na pizzu

foto: cinie
č. 28 pizza

foto: coffi
pizza 028

foto: minja
č.0028-pizza

foto: ojunka
28.pizza na nových plechách

foto: Ivkalbc
028. pizza

foto: budulinka2
028. Pizza

foto: Hejenka
Recept č. 28 Pizza

Názory čtenářů

Shelli 18.12. 9:13  

Děkuji za skvělý recept na těsto. Dělala jsem ho poprvé a bylo super. Nemusela jsem nic přidávat ani ubírat. Krásně se s ním pracovalo, vytahovala jsem, válela jsem a taky jsem zkusila i vyhodit do vzduchu ( to byla legrace :-D ). Těsto mi vyšlo na dva velké plechy, což je u nás akorát. Zkusila jsem přímo do těsta, ještě než jsem zapla pekárnu, přidat oregano, jak jsem vyčetla tady v komentářích a bylo to výborné. :-) Všem doporučuji :-) a autorce děkuji :-)

Jaja 9.6. 19:10  

Dekuji za skvely recept :-)

Anndy 9.5. 16:51  

Greydy - klasické velké plechy dva

Greydy 9.5. 7:09  

Možná už to tu i někdo psal,ale kolik toho těsta asi je? na jeden plech nebo i na dva? Děkuji :-) Lia

HanaR 26.4. 10:06  

Skvělý recept, vůbec nelepí, krásně se s ním pracuje. Dá se ráno zadělat, šoupnout do lednice a odpoledne rozválet a naplnit a upéct. Třeba na funkci crisp 10 min.

adri 25.4. 8:24  

Vynikající těsto... :) já do něj ještě přidávám oregano... je to lepší, než ho dávat navrch... krásně totiž provoní těsto a oregano v něm změkne, takže pak není za zubama... :D

Messi 31.1. 11:10  

Těsto super nemá chybu,jen dávám.méně solí-1lžičku
a ještě ji dávám dotknout přes noc do ledničky a je to větší mnamka ,mohu jen doporučit

liuška 28.1. 18:11  

Ještě jsme pizzu nepekli ale zatím to voní jako v pizzerii

luthy 14.1. 15:45  

Túto pizzu sme si včera upiekli a bola vynikajúca. Hneď sa aj zjedla, čo na tom že bolo jedenásť hodín večer. Po prečítaní to nešlo inak. Veľká chvála, najlepší recept na pizzu. Skvelé, chutné a neskutočne dobré.

Jikon2 19.11. 19:26  

Je přímo úžasná, všichni se moc olizovali.

jirina27 14.9. 22:17  

Výborné těsto, výborný recept, skvělá pizza, jen se po ní zaprášilo!!

Marcelika 20.8. 12:39  

Jine těsto nedělám, prostě super!!!! Naše dětičky pizzu miluji

katka68 24.7. 12:15  

těsto výborné a bylo to mňam

Iv 24.5. 12:13  

Tohle těsto nemá chybu..mooooc dobré..:-)

janula 29.3. 13:10  

Naprosto luxusní těsto :-) lepší jsme nejedli, chválila celá rodina :-)

nuno :-) 26.2. 8:49  

je super nunos :-)

Kirri 26.10. 13:46  

Je to moc dobrý recept,velmi jednoduchý a nenáročný na suroviny.Tenhle recept máme nejraději.S těstem se skvěle pracuje a je moc dobré.Všem doporučuji!!!!

dagisiki 25.10. 18:27  

Perfektní recept,těsto parádní a hotová pizza je úžasná.

kacabar111 16.8. 19:13  

Tak jsem dneska vyzkoušela, bylo moc dobré, jen škoda, že nemám elektrickou nebo horkovzduch. troubu. Díky za super receptík :-)

Růženka 31.7. 19:51  

Opravdu super recept - na dva plechy akorát a krásně tenké těsto - doporučuji!

Demoniaque 25.5. 12:12  

nedala jsem pouze vodu, ale namíchala s mlékem, těsto se mi zdá tak ještě lepší

Huriva 1.5. 18:17  

Olivový olej nemám,dala jsem slunečnicový.Měla jsem jednu velkou a jednu menší pizzu.Zdobila vysočinou,kukuřicí,pažitkou a sýrem:-)

normenka 17.4. 13:21  

musím říci vynikající pizza ,moc chutné těsto ,přidala jsem trocha koření na pečené kuře a byla to mňamka

22453 25.3. 13:12  

Opravdu vynikající těsto,byly z něj 2 plechy.Prostě akorát pro 4 dospěláky ,vnouček/16 měs./to ještě nemůže.Už se těším na příští!!!!

eva26 22.3. 21:34  

Těsto bylo luxusní - jen jsem musela trošku experimentovat - došel mi olivový olej, a tak jsem místo 5 lžic olivového oleje dala 3 lžíce majolky - zjistila jsem, že jí mohu používat na vaření, když jsem z ní pekla bábovku (našla jsem to na stránkách Hellmannsu a bábovka byla dobrá).

Elevil 9.3. 9:28  

Vynikající! Návštěva se jen olizovala! S těstem se výborně pracovalo. Z poloviční dávky vyšel jeden plech. Pekla jsem v plyn. troubě na plno, střední poloha roštu cca 12.min.Plnila jsem domácím kečupem, sýrem, šunkou, poličanem, žampiony a mladou nakládanou cibulkou. Pizza byla krásně křupavá s měkoučkými kraji. Ty jsem ještě potřela česnekem s trochou oliv. oleje, soli a vody.

hpaja 1.3. 14:59  

Díky, recept jsem si uložila, je to nejlepší těsto na pizzu, které jsem dělala (dělala jsem ho ručně, protože nemám pekárnu)... :)

Janík.. 19.1. 9:11  

Exkluzivní !!! Lepší než z pizzerie !!! S těstem se výborně pracuje a po upečení je krásně tenké a chuťově výborné. Mňam :-)

Tuko 27.12. 9:10  

Tenhle recept můžu jen doporučit - výborné!

Perutynka 10.6. 22:27  

vynikající! :o)
akorát nastal malý zádrhel - uprostřed pečení mi zkolabovala mikrovlnka (kombinace) - naštěstí to po půl hodině rozdýchala, pizza se dopekla a nijak jí to neublížilo :)

Katryn 8.6. 8:02  

Nedá mi tohle těsto nepochválit!! musím se přiznat, že už ho nějakou dobu připravuju a opravdu je senzační, dokonce jsem se ho naučila točit ve vzduchu, což mě ba:o) A jak chutná!! Manža má vždy boule za ušima!! Děkuji za něj!!

jerabka 16.5. 19:13  

I já se musím přidat s chválou, dělala jsem k večeři z 1/2 dávky a byl toho celý plech, ale už nic nezbylo. Moc děkuji, jinou už dělat nebudu.

Tessinka1 17.4. 20:23  

dělala jsem dnes, těsto úžasné jako peříčko, těsto jsem dělala v etě harmony, pekla jsem v plynové troubě, taky pohoda, akorát jsem pekla o něco dýl než je napsané. vody jsem dala 250ml a byl z toho krásný bochánek. shrnuto-těsto nemá chybu:)

mktka 6.4. 21:21  

Výborná!!! Dnes jsem zkusila a všichni jsme se olizovali až za ušima! :-)

zavla 3.4. 18:22  

teď jsme dovečeřeli pizzu,naprosto úchvatné a to jsem to ještě popletla a dala slunečnicový olej,ale i tak to bylo famozní

babucha 11.3. 19:52  

Ahojky,tedy lepší těsto jsem snad nejedla.Pizza byla výborná a můj manžel to komentoval jako úžasný zážitek.Tak moc chválím a děkuji,budu dělat asi dost často.

Anndy 23.2. 16:40  

Evul - někdo má i tekutiny na gramy, protože používá dovažovací váhu, je to tak lepší, méně práce a nádobí. Můžeš dát cca 250 ml, ohlídej hustotu těsta při hnětení

Evul 23.2. 14:03  

250 g vody, nebo 250 ml vody??

yvetaa 19.2. 9:26  

Tak jdu na ní,jsem zvědavá jaká bude.

skupinka 3.2. 20:41  

dneska jsem poprvé dělala pizzu a super!!! Těsto je skvělé!!!

kuli1 3.2. 12:33  

Dnes jsem udělala pizzu,dle receptu 028 a je vynikající.V pekárně Gallet,program těsto cca 1.50 min s vykynutím a pak už to šlo rychle.....Byly z toho 2 plechy. Těsto jsem potřela kečupem,rajče,paprika,uzené,sýr a pórek....moc dobré!!!Pekla jsem ve vyhřáté horkovzdušné troubě na 180 C (s plecháčkem vody) asi 15 minut.Jako vždy moc děkuji za Vaše skvělé rady a tipy,jak upéci tak to vyniklající pokrmy.Dávám 1 * !!!!!!!!!!!!!

Tina.74 30.1. 23:34  

Těsto je super,dalo nám na dva plechy.Moc jsme si pochutnali.Děkuji za super recept!!!

ivannka 29.1. 22:02  

já už mám ve svých šanonech skorem 1500 receptů sladké i slané a manžel se mi směje že to je už fobie

Anndy 19.1. 14:06  

minka - jednou jsem na radu kamarádky z diskuse koupila omáčku na pizzu v Lidlu, vynikající (regál nad těstovinama)! Pokud nemám, dávám kečup. Jinak můžeš nakouknout na nástěnku diskuse ZAVAŘUJEME / klik na recept č. 57 nebo č.60

minka 19.1. 13:08  

ráda zkusím poradte mi recept jednoduchý na základní omáčku co dáváte..

Baruše 15.1. 12:30  

Opravdu skvělý těsto, jednoduchý a krásně se s ním dělá - pizza jak z pizzerie. Díky za recept!

Martinka75 10.1. 20:12  

Už jinou nedělám. je super!!!

alal 6.1. 8:43  

Je opravdu skvělá , super recept

Soniell812 8.11. 13:40  

(((: výborný recept . Odporúčam ((: U nás sa za tým len tak zaprášilo (: vyšli mi z toho 4 tenké pizze - lebo to tá naša banda obľubuje (: veľká mňamka (:

venora 28.10. 11:43  

Zatial úplne najlepšie cesto aké som kedy robila, no neviem či sa mám tešiť, naši chcú teraz stále iba pizzu - samozrejme túto :-))))

Kamilov 17.10. 21:31  

Dneska jsem dělal, můžu vřele doporučit. Skvělé těsto se kterým se výborně pracuje a ve finále výborně chutná :-))).

čumaček 12.10. 15:49  

gutes butes mazec testo

evisekslunicko 10.9. 15:31  

No koukám, že nejsem jediná, které toto těsto okouzlilo. Je faktycky gutes butes... Zkusmo jsem udělala doma pizu, hojná úroda rjčat a paprik, a už jinou nechtějí...moc dík za recept je fakt dobrej.

jilinka 6.8. 21:16  

úžasné těstíčko, bylo tak hlaďounké a příjemné na omak, že se mi s ním ani nechtělo do trouby a nejraději bych se s ním mazlila, i chuťově bylo dobré...

Bacilek1 25.7. 8:30  

Vynikající. Lepší než z některých pizzerií.
Musím to ale příště udělat z poloviční dávky. udělali jsme je hodně tenké a bylo to 3 velké plechy a jeden malý kulatý :-D :-D

kvetka.tp 27.6. 19:05  

Perfektní těsto,moc všem chutnala a to syn má mlsný jazýček,určitě bude víckrát.Posílám autorce(autorovi)velkou pochvalu.Díky za recept.

tortelina2 26.6. 20:20  

Parádní receptík,těsto výborné,po pizze se jen zaprášilo a určitě nebyla poslední :o))

hankamishka 26.6. 19:14  

vynikající,jiné těsto už nebudu dělat,na velké dva plechy a ještě by zbylo na kulatou
..pekla jsem 2 najednou,takže horkovzduch 180 ,do vyhřáté a s plecháčkem s vodou.Je to mňamka,dobře se s těstem pracuje,nelepí,jde i vytahovat.Doporučuji

ferka 31.5. 11:41  

Těsto bezva, pizza výborná, jen jsem solila od oka, příště budu muset mít přesnější odhad.

Ria 27.5. 19:59  

Urobila som dnes na večeru pizzu z tohto cesta musím ju pochváliť dobre sa s cestom robilo a bolo to veľmi chutné chválila celá rodina.

ADYKA 21.5. 16:21  

Pekla jsem pro přátele z normální mouky a pro sebe z bezlepkové a nemělo to chybu.

Kajomilka 16.5. 20:30  

Cesto je vynikajuce, vacsinou z neho robim pizza stangle s cesnakovym dresingom. Robili sme uz aj pizzu, bola super :-))

Janca11 15.5. 15:08  

Dnes jsme měli k obědu-jedním slovem-VYNIKAJÍCÍ.

dejna11 13.5. 14:49  

chuťově skvělé i se sním dobře dělalo

pečinka 3.5. 20:10  

Těsto super,moc dobrý,byly dva plechy

Ywi 26.4. 18:30  

výborné těsto, skvělý receptík

Alena 19.4. 20:22  

Pizza je super. Všichni jsme se nadlábli a ještě zbylo. Těsto je výborný.

lexinka 10.3. 10:51  

doteraz najlepší recept. úplne perfektná, chrumkavá pizzka. cestíčko bolo netučké v strede, s krásne "napuchnutými" okrajmi. hneď som si recept zapísala a s inými už nebudem experimentovať.

marketa 10.3. 8:22  

JSOU TADZ VELMI DOBRE RECEPTY

beladami 9.3. 20:50  

Co dodat, těsto je perfektní, bylo toho dost ... chutnala i na druhý den "ohřátá" :-)

6.radu 7.3. 18:15  

Tak jsem ji dneska také zkusila a byla perfektní, těsto se nelepilo a šlo krásně natahovat!

aaamalkaa 2.3. 19:22  

Já jsem hotovou pizzu dala na mrazak s tim ze bud a nebo podotykam upecenou a byla to mnamka bych rekla jeste lepsi nez po cerstvem upeceni. Takze mrazeni doporucuji

Dutch 14.2. 10:02  

Výborný, dnes jsem zkusila poprvé, z půl dávky - perfektní :-)

Kebusa 12.2. 21:31  

Díky. Těsto mi teda vyšlo jen na dva menší plechy, ale i tak to bylo - na první pizzu v životě - vynikající.

Anndy 5.2. 18:31  

kiano - těsto vydrží v olejem vymazané míse několik dní, ale jak je to se zamražením netuším. To bych upekla korpusy a zamrazila je.

babča 5.2. 16:47  

dají se z tohoto těsta upéct pirohy?

kiano 5.2. 16:00  

Chtěl bych se zeptat, jestli se dá těsto uskladnit,nebo zamrazit do zásoby.
Díky.

Anndy 4.2. 19:07  

mishel - těsto na pizzu by na plechu nemělo dlouho kynout, takže připravit náplň, ozdobit a šup do trouby

mishel 4.2. 15:19  

Super ...Ale ja bych chtěla vědět jak dlouho to má kinout dík..

JanikH 31.1. 19:56  

Těsto perfektní - výsledek lahodný, vyšlo na 5 plechy - ještě se musím naučit točit ji rukama :-)

blizenec 30.1. 16:19  

Moc dobrá pizza...

StreLenka 23.1. 20:13  

Zamotala jsem pizzu do rolády, byla to lahůdla, těsto skvělé.

jaguda 11.1. 13:07  

Pizza se výborně povedla, ani jsem ji nestačila vyfotit:) Díky za recept

lebahu 7.1. 20:27  

Cca 100 g mouky jsem dala celozrné. Jenom jsem nevyválela těsto dost na tenko, tak mi při pečení naskočilo a měli jsme k večeři spíš koláče než pizzu, ale chuťově to bylo mňam.

invarka 7.1. 19:13  

těsto opravdu výborné - máme co dělat abychom to ve dvou všechno snědli....

Lucky... 29.12. 17:01  

Delal jsem z polovicni porce.. no ja se nemuzu ani hnout.. lepsi jsem ete nejedl...:-ú

soralka 18.11. 20:28  

mocvýborné jiné těsto se ani nanamáhám zkoušet.Moc moc dobré.

110864 15.11. 14:22  

Těsto dobroučké,jen mi připadá více slané.Příště dám méně soli.

Kulča 15.11. 0:05  

Dělám teď pizzu z tohoto těsta dost často a vždy je super! Díky za recept.

housmen 4.11. 17:33  

Zde uvedený recept patří zřejmě mezi favority a to je dobře. Jen mi připadá těsto trochu zbytečně solené, na toto množství bych dal necelou rovnou lžičku soli. Sám tedy těsto dělám ručně a proto si mohu dovolit použít o něco méně vody (pevnost při zpracování a křupavost).

Ruční zpracování umožňuje přípravu těsta podstatně urychlit (s cvikem 25min), kdyby měl někdo zájem, tak jdu na to takto (v nejoblíbenější celozrnné verzi):

mouka hladká 00 speciál: 120g
mouka celozrná hladká špaldová: 180g
droždí (drobivé a nemazlavé): 20g
voda vlažná: 130g (130ml)
sůl: 1/2 lžičky
olivový olej panenský: 2 lžíce

Suroviny jsou na 2 kulaté pizzy.

Odvážené mouky dáme do mísy, měchačkou mouku odhrneme ke kraji, doprostřed nadrobíme droždí, postupně přiléváme vodu, přitom rukou mírně promícháváme droždí s vodou a s částí mouky.

Mouku z krajů měchačkou rozhodíme po povrchu kvásku. Mísu opatrně postavíme na hrnec s horkou vodou (ne ale přímo do horké vody - kvásek se nesmí přehřát). Nejen že to rychle kyne, prohřeje se i mouka a s těstem je snadné pořízení.

Když kvásek na povrchu mouky začne tvořit trhliny (nenechat překynout), přidáme sůl a olej. Pak si jej dáme na klín a měchačkou ho intenzivně a z "hloubky" promísíme (soustředění, pomůže utěrka pod mísu) a vyklopíme jej na vál a proděláme. Jakmile se při prodělávání těsta vytvoří trochu celistvá hmota, začneme je prodělávat smykem: smykuje a roluje se nám pod rukama jak se do něj opíráme. Po čase prodělávání se těsto stane pružné a pevné, při málo intezivním prodělávání se stane povrch těsta částečně oschlý a nesouvislý.

Ok, těsto vrátíme zpět na teplo do mísy (pomoučit dno), přikryjeme utěrkou a necháme kynout do cca dvojnásobného obemu. Těsto není dobré nechat překynout - ať je pěkně pružné a pevné.

Toto těsto rozhodně nedělejte z celozrnné nehladké mouky, jinak bude při zpracování jako kamen (možné spravit vodou) a pozná se to i na výsledku. Bílou mouku použijte jedině kvalitní na pečení (00 speciál, označení není dogma), jinak toto těsto nepůjde vůbec zpracovat (stále se při zpracování trhá a je to celé k vzteku). Mouku a vodu je dobré odměřovat trochu pečlivěji.

S pečením pizzy je nutné laborovat. Trouba normální, střední rošt, teplota 220degC, doba pečení dle druhu oblohy 15 až 18 min. Horkozdušná trouba myslím že ne. Problém je s nastavením teploty u trouby bez proporcionální regulace (s bimetalovým termostatem) - spínání termostatu trvá dlouhou dobu a trouba pak snadno spálí oblohu pizzy. Tyto trouby mohou potřebovat nižší nastavení teploty, při laborování je celkem dobrým vodítkem doporučená doba pečení. Jinak by asi nebylo špatné pečení pizzy v troubě na ropáleném kamenu - dokonalé propečení bez případně přičmoudlé oblohy a okrajů.

K dobrému těstu to chce ještě nějakou dobrou jednoduchou oblohu, mým favoritem je margarita (konzervovaná rajčata) a sýrová (čerstvá rajčata) a samozřejmě dostatek piva.

pe3ce 19.10. 20:10  

Super těsto, krásně se s ním pracovalo a pizza vynikající!!!

Mike Obi 4.10. 10:48  

Těsto jsem dělal už třikrát, používám italskou mouku na pizzu a musím říct, že těsto je výborné!!! A je ho teda hodně. 5-6 pizz průměr cca 23cm není problém.

Anndy 13.9. 16:34  

Petra - Těsto je potřeba si při hnětení ohlídat. Držet se striktně receptu není správné.
Vše dát dle receptu do pekárny, spustit program a během hnětení zkontrolovat, jaké těsto je,
případně dolít tekutinu nebo dosypat mouku. Těsto se nesmí lepit!
Viz. článek ZÁKLADNÍ INFORMACE JAK NA CHLÉB

Petra 13.9. 13:50  

Ahojte, tak nevim nevim...
Už jsem to dělala 3x a ani jednou to těsto nebylo výborné. Téměř jsem na tom odrovnala pekárnu, protože nebyla schopná těsto uhnětat (Morphy). Nevím, co dělám špatně. Navíc šíleně lepilo...prostě hrůza!

Destiny 30.8. 20:27  

Výborné těsto!!! Ještě lepší pizza!!

vanny 17.8. 20:40  

Výborný!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Opravdu moc dobrý těstíčko na pizzu.
z dávky sem udělala dvě pizzy o velikosti velkých obdelníkových plechů.

Martik69 16.8. 21:08  

028.těsto na pizzu, navrch dávám cibuli, uzené,šunkový salám,papriku,rajčata,sýr,bazalku,oregano,sůl a pepř těsto jsem dělala již dříve, ale poprvé jsem ho hnětala v pekárně, moc dobré doporučuji všem

Otmarek 14.8. 13:47  

Skvěle se s ním pracuje a ještě líp chutná!

rroni 4.8. 20:53  

no tk nic chybu jsem si našla sama jak jsem nad tím důmala.Dala jsem totiž jen 250g mouky a ne 500g.Sice nevím jakým způsobem se to stalo ale to už je jedno.Chyba je napravena a já jdu na druhý pokus tak snad to vyjde!!!!

rroni 4.8. 20:06  

Ahojky všem kuchařkám......já ted pizzu dodělala a nevím kde jsem teda udělala chybu ale vůbec se mi nepovedla.Dělala jsem ji přesně podle receptu v pekárně Eta harmony a na program příprava těsta a pipadalo mi, že ani to těsto my nějak nevykynulo(vyšlo mi to tak tak na jeden plech)a v horkovzdušné troubě okraje tvrdé a prosředek nedopečený.Mužete mi někdo poradit kde jsem udělala chybu???

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.
Mladá Fronta a.s. Mladá Fronta a.s.

Copyright 1999-2014 Mladá fronta a.s. Publikování nebo další šíření obsahu serveru je bez písemného souhlasu autora či redakce zakázáno.