Celozrnný chlieb so sušeným kváskom

Autor: Majka
   Hodnocení: 14%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
400 lm voda
175 g celozrnná pšeničná múka
175 g celozrnná žitná múka
50 g kukuričná krupica (čo najhrubšia)
50 g špaldová múka
50 g pohanková múka (alebo pomleté pohankové vločky)
35 g slnečnicové semienka
35 g dyňové semienka
2 lyžice ľan
1 lyžica sézam
2 lyžičky soľ
1 lyžička med
1/2 bal. sušený žitný kvások (15g)
1 bal. sušené droždie (s modrým vtáčikom)


Nastavení pekárny:


Postup:
PROGRAM: Celozrnný, st. 2

Všetky prísady okrem semienok nasypeme do pekárne. Semienka nasucho opražíme na panvici, kým nezačne ľan pukať a pridáme ich na zvukový signál.
Cesto je lepkavé a pravdepodobne budete musieť pekárni trochu pomôcť pri miesení, hlavne s múkou po stranách nádoby.
Chlebík je lepšie skladovať v chladničke. Výborný je na druhý deň!

Názory čtenářů

slávka 31.8. 13:59  

taky mám špatnou zkušenost ze sušeným kváskem, tak jsem si to upravila sama a to takhle. Do větší mísy jsem dala 1 vrchovatou lžíci sušeného kvásku , 200 g žitné mouky a 4 dcl vlažné vody, to jsem zamíchala a nechala do druhého dne při pokojové teplotě . Pak jsem znovu přidala 100 g žitné mouky a 100 ml vlažné vody a nechala do dalšího dne, kdy jsem opět přidala 100 g špaldové nebo žitné mouky a 100 ml vody: Po pár hodinách kvásek krásně bublal. /Celkem jsem do toho dala 6 dcl vody a 400 g mouky/ Když peču chleba tak použiji 400 ml hotového kvásku,1 liter mouky namíchané /600 ml hladká mouka + 400 ml různé mouky od špaldové, žitné, grahamové/, 1 čajová lžicka soli,cukru, 1 polévková lžíce octu a oleje.
Přidám asi 20 g droždí a semínka. Pak to nechám zamíchat v pekárně a přidám vodu dle potřeby-/asi 100 - 200 ml vody/ aby těsto bylo pružné a ne moc řídké. Po zamíchání vypnu pekárnu a nechám těsto kynout až je plná nádoba a teprve pak zapnu pečení na 1 hodinu. Ještě jedno upozornění, po zhotovení kvásku si odeberu tak 4 polévkové lžíce kvásku na další pečení a dám to do uzavřené krabičky a uchovávám v ledničce maximálně týden. Když se rozhodnu že budu péct chleba,ráno
vyndám z lednice kvásek, pridám 200 g mouky žitné a 200 ml vody , zamíchám a nechám tak asi 8 hodin při pokojové teplotě než začne bublat. Pak si z něho odeberu 3-4 PL kvásku do ledničky a zbytek zpracuji na chleba.

a 20 gramů droždí

slávka 31.8. 13:38  

Tsky mám špatnou zkušenost ze sušeným kváskem když jsem ho dělala dle návodu.

Anička 29.7. 13:00  

Môžete mi niekto poradiť ako si pripravím ražný chlieb zo sušeného ražného kvásku? robím to podľa návodu, a vôbec to nefunguje. ale nechcem pridávať normálne kvasnice /lebo ich nesmiem/.prosím poradte mi niekto.Ďakujem

rettigova 10.3. 10:27  

Koupila jsem si také sušený žitný kvásek,táhnu dle návodu už třetí den,je zcela inertní,přidala jsem ještě jednou tolik,ale opět se nic neděje.Když dělávám kvásek ze žitné mouky a vody,tak už by byl hotový,takže nechápu,co se děje.Ani 2 dny po sobě ve vlažné troubě neproběhlo žádné:bouřlivé kynutí.
Nevíte někdo proč? I kdyby byl prošlý a nefunkční,měl se přece kvásek udělat sám,z aerobních kvasinek ze vzduchu.Že by v tom sušeném byla "éčka"? díky

Leni1 11.3. 10:21  

Zkusila jsem tenhle recept, protoze mam suseny kvasek a nechtelo se mi nechat ho nekolik dni vzejit, u tohoto receptu jen pridate suseny rovnou do testa.
Doporucuju dat mnohem mene vody, dala jsem 250 ml a pridala trochu vic mouky a stejne je testo ridsi, musela bych tam pridat mnohem vic, aby to udelalo hroudu. Drozdi jen 1,5 lzicky. Riskla jsem to a nechala testo ridsi, nenakynulo to tak dobre a chleba je hutnejsi a nizky, ale kupodivu chutove moc dobry.

Ayleen 20.1. 16:13  

Nie je to veľa droždia? Obyčajne stačí 1 ČL na 500g múky.

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.