0051. kváskový chlebík od Mum - téměř celokváskový


foto: ben3
51.kváskový chlebík od Mum - výborný!!!

Autor: Mum
   Hodnocení: 100%  


Suroviny:
250 - 300 ml vody
200 - 300 ml kvásku (recept č. 98 nebo č. 627)
2 lžičky soli
300 g hladké mouky
200 g žitné chlebové mouky
50 g pšeničné celozrnné mouky
1/4 lžičky sušeného droždí
po zvukovém signálu přidáme kmín, semínka


Nastavení pekárny: Program Celozrnný / stupeň propečení kůrky Střední / velikost Střední


Postup:
Každý máme kvásek jiný, a proto si musíme hustotu těsta sami během hnětení ohlídat!
U kváskových chlebů je někdy nutné po skončení kynutí těsto nechat dále kynout. Proto pokud není dostatečně nakynutý, před fází pečení pekárnu vypneme, zapneme na 1 minutu program Pečení a vypneme. Necháme dostatečně dlouho kynout v zavřené pekárně, pro upečení zvolíme program Pečení.

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře





foto: B-u-f-y
Můj první ošatkový chléb

foto: minja
0051.kváskový chlebík od Mum

foto: réňa
kváskový chleba 0051

foto: réňa
kváskový chleba 0051 velký

foto: pajinka22
Chlebík č. 51

foto: minka
Kváskový chleba se lněným semínkem 51

foto: HanaR
chleba 051

foto: Bardotka26
Kváskový chlebík č.0051

foto: Hanka+Lucka_8/04+Anežka_6
51.kváskový od Mum a borůvkový koláč

foto: Kirri
č.0051 Kváskový chlebík od Mum

foto: Hanka+Lucka_8/04+Anežka_6
51. kváskový od Mum

foto: PUPÍNA
chleba č. 51

foto: budulinka2
0051. Kváskový chlebík od Mum

foto: avi74
51 celokváskový

foto: budulinka2
0051. Kváskový chlebík od Mum

foto: Ria
recept č.51

foto: haicle
č.0051 Celokváskový chléb

foto: AVERENA
kváskový chleba od MUM

foto: elki
51. Celokváskový

foto: cigorka
skoro celokváskový č.0051

foto: JarkaS
Kvaskový chlebík od Mum 51

foto: PUPÍNA
chleba č.51

foto:

Názory čtenářů

danessa 18.12. 22:56  

Chléb je výborný.

Zdenduli14 4.5. 18:13  

Také bych se chtěla podělit svým názorem na chlebik zcela kváskový.Již před casem jsem pekla kváskový chleba v troubě a nyní když jsem dostala také pekárničku mám DOMO B3990
peču s velkým úspěchem tento chlebíček tam.Svůj recept jsem porovnávala s receptem 51.od MUM.Ten je skoro stejný s mím,ale já dávám jen svůj kvásek a žádné kvasnice.Zprvu jsem měla obavy zda se podaří a on se daří krásně dnes již peču 3tí. Tento chlebíček je krásně vláčný a výborný.Používám program 12 vlastní nastaveni.Mám radost!!!!

jita 23.9. 18:21  

chci se zeptat,chléb se zamíchá a vykyne v pekárně,pak ho vypracuji do ošatky a nechám kynout asi 3/4h a peču v troubě.chleba je bobrý jen mi z boku praskne.čím to je?děkuji

tralala 19.5. 19:24  

Až mi dojde, vypěstuji si nový kvásek a zase ho dám nakrmený usušit.Ten čerstvý byl asi moc silný a tak chleba nebyl "ono".Kvásek na sušení musí být kvalitní, hustý . Starší, než ony 3-4 dny, to určitě. Ale těsto jen z kvásku je příliš háklivé na "opadnutí".Neškodí přidat oříšek droždí.

tralala 19.5. 19:19  

Usušila jsem si svůj vlastní kvásek a teprve teď je chleba akorát. Z čerstvého kvásku jsem měla chleba dost hutný až mazlavý, kyselejší.Nestačila jsem kvásek spotřebovávat , tak jsem ho vylila a rozetřela na pečící papír.Asi po týdnu(možná i více) jsem kvásek nalámala a uložila do krabice z umělé hmoty a do špajzky.Bude tomu rok a ještě ho mám.Pak ho jen kousek ulomím,rozdrtím, zaliji menším množstvím vlažné ocukrované vody , přisypu tak 2 kávové lžíčky žitné mouky a nechám chvilku na topení .Poprvé jsem ani mouku nedávala a vyšel pěkný chleba.

Kamar 25.2. 0:58  

Pekla jsem ho ve středu, ještě v neděli při večeři byl výborný. Hned zítra peču znovu.

babucha 11.11. 18:46  

Tak jsem dnes upekla již po druhé tento chlebík a není mu co vytknout.Je fakt moc dobrý a dlouho vydrží.

Anndy 30.5. 16:36  

Alpyk2 - trochu vody, trochu mouky a pořádně zamíchat, nechat na teple

alpyk2 29.5. 21:52  

Alpyk2. upekla jsem také včera kváskový chleb. Povedl se, kvásek jsem koupila již za 20 kčs v prodejně pečiva. Ale zdá se mě nějak složité to dokrmování. Mám z těch různých způsobů zmatek - kolik čeho jednoduše- dík

ivoušek2 6.5. 20:45  

nemáte někdo zkušenosti v pečení kváskového chleba
v nerezové pečící nádobě,zdá se mi po upečení dost vlhký a dost se taky drobí.Díky za odpovědˇ

Kytice 6.3. 7:08  

tento chleba bylmůj první z vlastního kvásku, povedl se a všem chutnal

Bardotka26 6.6. 13:35  

Moc dobrý chlebík

HanaR 7.5. 14:14  

Dneska recept vyzkoušen, parádně mi to kynulo a chlebík je mňam...

bledulka1 17.1. 16:48  

vše podle receptu,jen místo vody jsem dala mléko. Super chlebík.

Chodorka 11.7. 13:49  

Dobrý den,

také peču v troubě tento kváskový chléb a nepřidávám kvasnice, nechávám kynout v ošatce, ale vždy mně tento chléb popraská. Poradí mi, prosím, někdo co s tím. Děkuji

lemulka 1.5. 21:48  

Ještě podotýkám, že jsem také pekla v římáku

lemulka 1.5. 21:47  

Chlebík vynikající, krásně měkký i druhý den! Budu péct častěji!!!!

alus.s 1.2. 18:55  

upečeno v římáku, ochutnáno a velká pochvala. Dala jsem 250 ml vody, 300 ml kvásku, 1/4 lžičky chleb. koření, dosypala jsem 4 vrchovaté lžíce hl. mouky. Kynul 75 min. Chlebík krásně voní, není hutný... no prostě mňamka

Baruše 30.1. 19:05  

Jsem nadšená, kváskovej chleba je opravdu CHLEBA! díky za recepis

zulan 23.1. 16:50  

Tak jsem dnes pekla,ani nestačil vychladnou a je půlka fuč.Výborný,budu péct určitě častěji.Děkuji autorce!

Anndy 27.12. 16:14  

pupína - založení kvásku je 4.denní proces, pak už můžeš dokrmovat a hlavně odebírat do chleba denně. Sušený kvásek je možné také dávat do chleba. Sám o sobě dodá chlebu lepší chuť, ale pokud ho chceš použít místo droždí, tak ho musíš smíchat s žitnou moukou a vodou (150 g mouky, 1 lžíce kvásku a cca 200 - 250 ml vody) a nechat vzejít - je lepší ho nechat přes noc a druhý den ještě před použitím jednou přikrmit a pak teprve používat.
Pokud ho chceš použít jen pro lepší chuť tak stačí přidat 1 - 2 lžíce do tekutiny a dál pokračovat tak jak je v receptu při pečení chleba s použitím pouze kvásku (bez jakéhokoliv přídavku droždí) se většinou pohybuje množství kvásku v rozmezí 15 - 40 % (počítá se to ze součtu mouky a tekutiny) - přesné množství závisí na druhu mouky kterou použijeme a jejím obsahu lepku. U samožitných chlebů stoupá množství kvásku až na 60 %

pupína 27.12. 13:41  

Dobrý den, včera jsem zkoušela svůj 1. chléb v penárně z droždí a nebylo to ono....tak jsem si založila kvásek, dnes má 2 dny a na povrchu jsou už vidět bublinky :-)..jen co jsem četla o kvasu, nějak mi to živení a uchovávání příjde na dlouhé lokte, tak jsem pátrala a zjistila, že se dá koupit i sušený žitný kvas. chci se zeptat, zda má s ním někdo zkušenost, jestli je stejně kvalitní jako ten co si živím doma a ve výsledku by měl stejnou chuť, třeba zrovna u tohoto chleba.

lebahu 20.6. 8:23  

Dělala jsem do ošatky bez droždí...nakynutý jenom kváskem. Trvalo mu to 5 hodin, ale výsledek úžasný, ani mi neprasknul.

tanula3 29.3. 17:13  

Chlebík je výborný,kynul 3,5 hodiny

tanula3 29.3. 11:27  

Tak chleba už v pekárně kyne,ale moc mu to nejde,zdá se mi nízký,tak ho nechám kynout dýl.Po upečení napíšu jak se povedl,je to můj první kváskový

Anndy 19.3. 19:50  

Andy - pokud máš již několik týdnů dobře živený a silný kvásek, nemusíš dát vůbec droždí! Kynutí dej čas

Andy1234567 19.3. 18:02  

Chci se zeptat - musim dat do tohohle chleba i drozdi kdyz uz tam je kvasek a co se stane bez drozdi?Dik moc, o vikendu budem pect nas historicky 1. chleba :o)

babča 4.3. 10:07  

moc dobrý,kynul ještě dvě hodiny,manžel už jiný nechce.Kůrka byla tmavší,než na základní program.DP Moulinex.

Somali 5.1. 17:28  

Výborný chlebík. K těm poměrům - já dávala 250 ml vody a 250 ml kvásku a byl akorát. Kynout jsem ho nechala ještě hodinu po skončení programu těsto.

110864 4.1. 22:33  

Super chlebík,peču velmi často.Kvásek krmím a krmím a pak jen peču.Díky za recept.

montykh 3.1. 19:28  

Takže to mám správně, to mě těší.
Protože chuťově je OK, jen to těsto se mi nezdálo.

Anndy 3.1. 17:29  

montykh - kváskový chléb může zůstat "volnější". Kváskové těsto je vždy malinko lepkavější. Forma špinavá.... těsto se upeče do bochánku, není čím by se zašpinila.

montykh 3.1. 14:27  

Dodatek: já to myslel do domácí pekárny, ne do ošatky

montykh 3.1. 12:26  

A jak je to ještě s tou konzistencí těsta. Má být lepivé na omak, nebo když je lepivé, mám dosypávat mouku tak dlouho, než bude "suché" a forma nebude špinavá od těsta?

lebahu 2.1. 22:36  

Andy-takže prostě akorát tak, abych se k tomu nepřilepila?

Anndy 2.1. 19:07  

lebahu - těsto by nemělo být zase až moc hutné, aby krásně nakynulo.

lebahu 2.1. 19:04  

A pokud ho chci dát do ošatky, mám mu přisypat mouky když po vykynutí zřídne? Jak má být hustá ta šiška v ošatce?

Anndy 2.1. 18:04  

montykh - kváskové chleby zaděláváme tužší, těsto během hnětení a kynutí ještě povolí a malinko zřídne. Pokud se peče v pekárně, pak nevadí. Pokud je chléb rovný, pak je na 1*
Vyboulený je, když je kvásek hodně aktivní, je tam více droždí a je převážně z hladké mouky.
Propadlý chléb značí mnoho tekutiny a nebo hodně droždí

montykh 2.1. 16:31  

Tak už jsem také pekl kváskový. Chtěl jsem se zeptat, zda se Vám daří vyboulení, nebo ušatci. Můj první kváskový byl rovný.

Také jsem se chtěl zeptat, jak je to s hustotou těsta, jaké by mělo být na pohmat, jestli tužší a držící tvar, nebo měkké.
Dle tohoto receptu mám takové tužší, co drží tvar.

lebahu 2.1. 9:08  

Vynikající! Znova jsem nakrmila kvásek, začíná to být moje oblíbený "domácí zvířátko", doufám, že mi nechcípne.:-)) Tenhle chlebík budu dělat často.

lebahu 1.1. 17:33  

Právě jsem na něho zadělala, tak mi držte palce

Adlef 14.12. 18:54  

Výborný chleba s opravdu chlebovou chutí. Kvásek množím o 106, abych mohl denně péct :))

Busio 11.11. 10:13  

Tak to smekám, za tak rychlé odpovědi dávám jedničku a ještě jednou děkuji!

Svetluska78 11.11. 10:03  

Busio: chleba můžeš rovnou vytvarovat a nechat přes noc kynout v lednici nebo v hodně chladné místnosti, nebo třeba balkoně. Před pečením stačí nechat prohřát v pokojové teplotě, aby se kvasinky probraly a pak upéct.

Busio 11.11. 9:58  

Ráda bych se optala, zda v případě, že nechám chléba kynout přes noc, můžu jej ráno hnedka dát péct a nebo je třeba pobouchat s ním o vál a nechat opět chvíli kynout? A kam dát chlebík v noci kynout - může zůstat na lince a nebo do lednice? Ono to jsou asi blbé otázky, ale teprve se učím, tak se za ně omlouvám:)

Dag-mar 14.9. 9:40  

Včera jsem ho upekla. Kynul kolem 4 hodin, přidala jsem pohankové vločky. Sice jsem s tím moc nepočítala, protože to bylo poprvé, co jsem použila vlastní kvásek, ale je (už jen kousíček) výborný. Opravdu chleba chlebový!
Dnes už zadělávám zase a zkusím v ošatce. Tu mám, mimochodem 70 let starou po babičce, slámovou a furt funkční:-))).

rejt 26.8. 19:30  

Děkuji za mňamoza recept, velmi doporučuji, Dávala jsem 2 vrchem plné polévkové lžíce kvásku, pekla na základní program. Je opravdu super.

Anndy 24.7. 18:10  

kdo si doma založí kvásek podle receptu č. 98, vždyjako první doporučuji tento vynikající chléb!!!

Malenkap 16.7. 20:18  

Světluška: hmm, to asi bude tím, asi jsem to přehnala, od té doby jsem ho znovu nedělala, tak ho zkusím ještě jednou a řidší. Díky

Svetluska78 16.7. 17:46  

Malenkap, Inuska:): nebylo těsto už moc hutné? kváskové chleby jsou o něco řidší než klasickej chleba s droždím. Když je těsto moc hutné může se stát to, že povrch popraská a utvoří se brousek - z příliš tuhého těsta nemůže dobře uniknout pára a v chlebu se srazí

Inuska:) 16.7. 17:05  

Taky mám z něho zákalec:(((že by špatný kvásek????

Malenkap 8.6. 10:36  

Tak jsem ho dnes vyzkoušela jako první kváskový vůbec. Nejdřív jsem měla těsto dost řídké (asi mám řidší kvásek), tak jsem dosypávala dost mouky. Při pečení popraskal, což tak na závadu není, protože praskliny můžeme, ale po rozkrojení byl dost tuhý a takový mokrý. Čím to? Jinak chuťově dobrý.

Gabča.H 22.5. 9:02  

ahoj tak chleba byl výborný krásně nakynul no mňam, ale za dva dny začal být cítit hodně tím kváskem což se mi moc nelíbilo

modrina 21.5. 16:38  

Povrch jsem měla zase nějaký jak po bouřce (že by moc tekutin?), ale chuťově je naprosto bezkonkurenční. Holt kvásek je kvásek. :)

Anndy 1.5. 11:43  

ercicka - celokvásový chléb je potřeba nechat déle kynout, ale že by 12h, to se mi zdá moc. V tomto receptu je i droždí a tak stačí klasicky program Celozrnný (nebo i Základní)

ercicka 30.4. 23:15  

Ahojte, niekde som citala, ze kvaskovy chleba by mal velmi dlho kysnut (az 12 hodin?), ja som ho nechala len 5 hodin, ale uz mal zasuseny povrch, tak som ho riade natrela vajickom, aby to trochu zmaklo... tych 12 hodin si teda neviem predstavit ... ako dlho nechavate kysnut vy?

osma 24.4. 19:28  

Hura,tak sa vydaril,je to super,dala som menej tekutiny.Tak uz si to budem pamatat.

osma 24.4. 13:51  

"Koule"nebola,dnes robim druhy pokus,prave teraz kysne,tak som zvedava.Asi som dala naozaj viac vody.Uz som to dnes,dufam,napravila.Diky za radu.

MiskaR 23.4. 23:42  

Dnes sem to zkusila poprve a je vybornej.chutna jako chleba,ne jak nektere,ktere pripominaji buchtu.Kurka je trosku vic krupava,ale jinak opravdu perfektni....!

Anndy 23.4. 20:25  

osma - moc tekutiny? Při hnětení byla z těsta koule?

osma 23.4. 18:03  

Tiez som dnes piekla prvy kvaskovy chlieb,krasne vykynul,ale pred pecenim cesto akoby spadlo,kde som spravila chybu?

Renáta13 14.4. 10:52  

Děkuji za tento recept. Pekla jsem první kváskový chléb a povedl se na výbornou. Je moc dobrý.

hekute 12.4. 14:47  

Taky je to můj PRVNÍ KVÁSKOVÝ - a myslím , že se skvěle podařil...

sarrafinka 22.3. 21:04  

dobrý chlebík,vždy se povede

Marcelinecka 12.3. 12:53  

Pekla jsem a je výýýbornýýýý.Voňavý,chlebový,prostě mńamka.

Anndy 16.1. 20:59  

Roman - jak už jsem psala, se sušeným kváskem nemám osobní zkušenost, ale já myslím, že ten není na dokrmování a udržování. Ten se asi spotřebovává celý. Pokud si chcete kvásek dokrmovat, pak nevidím problém v založení vlastního (recept č. 98)

Roman 16.1. 20:52  

Ještě bych potřeboval vědět.Pokud nechám vzejít sušený kvásek dle rady od Andy,jakým množstvím mouky a vody jej mám ten další den přikrmit?Tím stejným nebo jiným poměrem.Díky

Anndy 8.1. 22:04  

Roman - v receptu se nejdedná o sušený kvásek, ale o kvásek č.98, již dobře vyzrálý.
Sušený kvásek se musí smíchat s žitnou moukou a vodou
(150g mouky, 1 lžíce kvásku a cca 200-250ml vody)
a nechat vzejít - je lepší ho nechat přes noc a druhý den
ještě před použitím jednou přikrmit a pak teprve používat.

Roman 8.1. 21:40  

Pardon rosit ne ale prosit!

Roman 8.1. 21:39  

Chtěl jsem porosit kolik sušeného kvásku z DM tam mám dát?Díky za odpověď.

J-B 21.10. 16:28  

Je výborný! Použila jsem sušený kvásek Alnatura z DM. Nepřidávala jsem ho mezi mouku, ale nasypala do tekutiny vespod. Chleba jsem nechala kynout přes noc (Program: příprava těsta, násl. Pečení s odloženým startem na 9 hod.)

alopa 6.9. 13:45  

Je moc dobrý,ale malinko jsem si ho upravila .250 ml vody,400 ml kvásku,2 lžičky drceného kmínu,3 lžičky soli,1 lžíce oleje,jinak vše ostatní dle receptu.

alopa 28.8. 14:01  

velofil 17.8. 12:19  

jak se dělá kvásek ?

sole 5.8. 11:27  

Je to můj první chleba z vlastního kvásku.Byla u nás návštěva a moc si ho pochvalovali.Pekla jsem hned další.Je fakt moc dobrý.Krásně voní po chlebu.DOPORUČUJI!!

feliberi 8.6. 17:13  

můj prcní taky, a je fantastický, nebudu péci jiný. Kvásek je krásně voňavý a chléb velmi chutný

jen.tak 8.5. 17:28  

můj první kváskový chlebík...a výborný...doporučuju!!!

Jarka 3.5. 22:07  

pekla jsem dneska kvaskový,ale nevím jestli mi víc nechutná jenom na droždí.

jarka 19.7. 23:26  

taky peču chleba ale neumim použit kvasek

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.