0072. žitný chléb od Marietta - celokváskový


foto: Marietta
č.72 žitný chléb v troubě

Autor: Marietta
   Hodnocení: 26%   klikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceniklikni pro ohodnoceni


Suroviny:
550 g zralého kvásku (recept č. 98 nebo č. 627)
375 ml teplé vody (45°C)
2 - 4 lžičky soli
1 lžíce oleje
300 g žitné chlebové mouky
400 g žitné celozrnné mouky


Nastavení pekárny: Program Těsto


Postup:
Každý máme kvásek jiný a proto si musíme hustotu těsta sami během hnětení ohlídat!
Musíme počítat s tím, že celozrnné chleby nebo chleby s větším podílem žitné mouky budou hutnější (nenakynou jako s větším podílem hladké mouky), vlhčí a také s menšími póry.

Navštivte e-shop s domácími potřebami pro pekaře i cukráře





foto: yvetta
můj třetí celožitný chléb z kvásku

foto: yvetta
můj první žitný chléb

Názory čtenářů

Anndy 29.1. 9:02  

JohanJFV - ano, po ukončení programu Těsto nechat kynout ve vypnuté pekárně. Čas záleží na síle kvásku a teplu...... je tedy orientační. Pak zapnout program Pečení (60 minut)

JohanJFV 28.1. 22:59  

Ok, jsem úplný nováček v pečení a v pekárně též.
Pokud někdo píše, že nechal 4 hodiny kynout, rozumím tomu tak, že po smíchání všech ingrediencí (kvásku,vody,zbytku mouky a koření) nechal toto těsto kynout 4hodiny. Poté péci.
Tudíž pro blbé:
Proces kynutí abych vytvořil z mála hodně kvásku. Poté smíchám, 4h kynutí .. 60 min pečení.
Snad je to tak správně.

Anndy 23.3. 8:29  

Atina - každý kvásek je jinak hustý, jinak silný.... hustotu těsta si musí každý doladit

Atina 14.3. 18:12  

Včera jsem pekla. Přesně jsem dodržela postup a těsto bylo vééélmi mazlavé. Přidávala jsem mouku pořád a pořád. Vůbec se mi nepovedl. Mouku jsem měla v kvalitní, kvásek také povedený tak nevím, kde udělali soudruzi chybu:) Hledám jiný recept.

Věra 8.2. 1:05  

tak tento recept se mi líbí, ten budu muset vyzkoušet... ale až koupím žitnou celozrnnou mouku :-D

Zdenka 8.2. 18:51  

No jo, jenže žádný nevypadá tak luxusně jako tento :-)

Anndy 8.2. 18:48  

Zdenka :-) asi bych si vybrala jiný recept! Tento je prostě bez droždí :-)

Zdenka 8.2. 18:45  

Mohu se zeptat, jestli by se tento chlebík dal upéct i bez kvásku jen s droždím??

yvetta 23.7. 11:40  

Tak jsem upekla třetí celokváskový žitný chléb..:-)

yvetta 23.7. 11:18  

Aha, tak jsem se dočetla,že chléb nenakyne tolik jako pšeničný. Tak to se mi tedy vlastně povedl správně a je výborný. Hlavně už nemám problémy s trávením. :-)

yvetta 8.7. 23:13  

zítra budu zkoušet poprvé péct tak jsem zvědavá......-)

martin82 1.1. 9:09  

Celkem se mi povedl, delal jsem ho v polovicnim mnozstvi v domaci pekarne,musel jsem cekat asi 3 hodiny nez nakynul a asi 40 min se pekl. Byl to muj prvni chlebik z kvasku, super, vybornej, zdravejsi nez ostatni chleby, vsichni jsme si pochutnali

Zaneta98 19.2. 19:20  

Vyzkoušela jsem a opravdu skvělý. Chutí mi připomínal chléb moskvu. Jen z tmavé mouky, paráda.

džejní99 24.5. 22:18  

Abslutní bomba, bomba!!! Pekárnu v úpravě od pana Reisse ideální právě k pečení kváskového chleba mám už týden, ale až dnes jsem se odhodlala k pečení tohoto chleba, protože je to delší proces, a hlavně alchymie. Nechala jsem ho kynout 4 hodiny, krásně naběhl a pak hodinu péct na vlastní program. Moc děkuju za recept, chuťově i konzistenčně naprosto vyvážený chléb (i když je pravda,že jsem množství kvásku prostě odhadla - bylo to tak 400 ml???)

amalkakuku 29.12. 23:40  

Mám jí teprve 5.dní a už nyní vidím,že budeme velké kámošky.

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.