Dáma.cz |Trendy|Láska a vztahy|Zdraví|Celebrity|ABC Zahrady a Bydlení|Hubnutí|Astrologie|Diskuse|Poradny|Foto|Blogy |Hry|bazárek
Plynová trouba |
Elektrická trouba |
Horkovzdušná trouba |
1/2 - 1 |
90-110 |
80 |
1-2 |
110-180 |
90-140 |
2-3 |
180-200 |
140-160 |
3-4 |
200-220 |
155 |
4-5 |
220-250 |
155-175 |
Těsto necháme vykynout klasicky v pekárně na program Základní!!! A před pečením vypnout
Těsto vyklepneme z formy a trochu s ním bouchneme, aby jakoby spadlo. Vytvarujeme bochník (snažím se ho vytvarovat co nejvíce do výšky, protože se při následném kynutí malinko rozjede), dáme na plech na pečící papír a necháme cca půl hod kynout...sami uvidíte, jak se ten bochník zvětšuje....podle toho, jaký děláme chléb (světlý kyne rychleji).
Pak ho nakrojíme nahoře (šikmé zářezy), pomašlujeme (dobré je osolené mléko) a posypeme semínky.
Pečeme v troubě prvních 15 minut na 220°C (s hrnkem horké vody v troubě), dalších cca 30 minut na 180 - 200°C (už bez hrnku). Po těch prvních 15 minutách ještě jednou mašlujeme. A když je chleba už dost tmavý, přikryjeme ho alobalem a dopékáme.
Zda je chléb upečený, zkusím špejlí nebo poklepáním na dno bochníku ... mělo by to znít dutě.
Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,
amatéry i profíky
seženete v