Jak péct chleba v troubě

Teploty v různých troubách

Plynová trouba

Elektrická trouba

Horkovzdušná trouba

1/2 - 1

90-110

80

1-2

110-180

90-140

2-3

180-200

140-160

3-4

200-220

155

4-5

220-250

155-175

Jak péct chleba v troubě dle  Zorka.

Těsto necháme vykynout klasicky v pekárně na program Základní!!! A před pečením vypnout
Těsto vyklepneme z formy a trochu s ním bouchneme, aby jakoby spadlo. Vytvarujeme bochník (snažím se ho vytvarovat co nejvíce do výšky, protože se při následném kynutí malinko rozjede), dáme na plech na pečící papír a necháme cca půl hod kynout...sami uvidíte, jak se ten bochník zvětšuje....podle toho, jaký děláme chléb (světlý kyne rychleji).
Pak ho nakrojíme nahoře (šikmé zářezy), pomašlujeme (dobré je osolené mléko) a posypeme semínky.
Pečeme v troubě prvních 15 minut na 220°C (s hrnkem horké vody v troubě), dalších cca 30 minut na 180 - 200°C (už bez hrnku). Po těch prvních 15 minutách ještě jednou mašlujeme. A když je chleba už dost tmavý, přikryjeme ho alobalem a dopékáme.
Zda je chléb upečený, zkusím špejlí nebo poklepáním na dno bochníku ... mělo by to znít dutě.

 

JAK NA OŠATKOVÝ CHLÉB / klik

 

 

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI