Glazování - mašlování

Před pečením můžeme pečivo potřít, aby byla krásně vybarvená a lesklá kůrka

 

Čím potírat?

 

Voda
- tak voda nám moc lesku nepřidá, ale pečivo bude lépe vybarvené

 

Vaječný bílek smíchaný s trochou vody

- docílíme tak světle hnědé kůrky
- je ideální pokud chceme pečivo zdobit semínky - ta krásně drží

 

Olivový olej
- pečivo bude lesklé a bude lehce vonět po olivách

 

Olej
- lesklá světle hnědá kůrka

 

Máslo
- lesklá světle hnědá kůrka

 

Kukuřičný škrob s vodou (musí se mírně povařit, až zesklovatí)
- lesklá tvrdá zlatá kůrka

 

Sójová moučka s vodou
- světle hnědá kůrka (ideální pro lidi, co trpí alergií na vejce, mléko...)

 

Med
- velmi tmavá lesklá kůrka

 

Vejce
- lesklá zlatá kůrka

 

Vaječný žloutek
- lesklá tmavě zlatá kůrka

 

Vejce smíchané s cukrem

- vhodné např. na loupáčky

 

Smetana
- lesklá tmavě zlatá kůrka

 

Mléko
- lesklá zlatá kůrka

 

- velice oblíbený je žloutek smíchaný s mlékem

 

Pokud máme radši rustikálnější vzhled chleba, použijeme pouhé poprášení moukou

Autor: Svetluska78

 

 

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI